Här är nya juryn i Årets Eldsjäl

fredag 11 juni 2021

Sedan starten av Årets Eldsjäl har mångfald, inkludering och jämställdhet varit viktiga parametrar i våra utnämningar. Naturligtvis är de värdeord som även ska spegla vår nya jury.

 

2006 arrangerade ideella Folkspel Årets Eldsjäl för första gången. Genom åren har olika sammansättningar medverkat i den jury som utser finalister och vinnare.

Aldrig har den dock haft den breda sammansättning som finns från och med 2021.

– Vi har gjort ett rejält omtag från och med i år. På något vis vill vi ha samma egenskaper i vår jury som vi letar efter bland våra nomineringar i de olika kategorierna, det vill säga mångfald i form av exempelvis kön, ålder, inriktning, bakgrund, säger Carina Olofsson, projektansvarig hos Folkspel för Årets Eldsjäl och Eldsjälsgalan.

Bland namnen märkas Karin Torneklint, förbundskapten i friidrottslandslaget, Tatiana Håkansson, Dalkurd fotboll, landets första kvinnliga akademichef och Niclas Rodhborn, föreläsare, tennisexpert och tidigare paraidrottare.

Carina Olofsson:

– Med den här sammansättningen är vi övertygade om att vi kommer att träffa ännu mer rätt då det handlar om blivande finalister i Årets Eldsjäl och kategorivinnare på Eldsjälsgalan. Med den kompetens, erfarenhet, åldersstruktur och entusiasm som finns i vår nya jury kommer vi hitta de ideella vardagshjältar som gör ännu mer skillnad, som verkligen betyder extra mycket för andra, de mest värdiga, helt enkelt.

Ingår i juryn gör dessutom Thor Guttormsen, Årets Eldsjäl alla kategorier 2021.

– Där är det sagt att totalvinnaren varje år ska delta i juryn den nästkommande omgången av Årets Eldsjäl.

Thor guttormsen

Thor Guttormsen, jurymedlem och tidigare vinnare av Årets Eldsjäl 2021.

 

JURYN ÅRETS ELDSJÄL 2021–2022

Karin Torneklint

Förbundskapten för Sveriges Friidrottslandslag.

Niclas Rodhborn

Som 20-åring var han med om en bilolycka där han bröt ryggen och blev förlamad från bröstet och neråt. Han bestämde sig för att kämpa och inte ge upp. Idag är han expertkommentator, föreläsare och sportchef för Stockholms Rullstolstennisklubb (SRTK) och har haft en lång och framgångsrik tenniskarriär.

Thor Guttormsen 

Bildade Grundens Bois 1992, en förening för alla med en intellektuell funktionsnedsättning. Årets Ledare och Årets Eldsjäl 2021.

Johanna Alm

En av Sveriges bästa handbollsspelare genom tiderna. Numera expertkommentator.

Matilda Lundblad

Specialist i allmänmedicin; medicinskt ansvarig i allsvenska fotbollslag IF Elfsborg/herrar, medlem i UEFA:s forskningsprojekt om idrottsskador, doktorand i idrottsmedicin; ordförande i Idrottsmedicin Väst.

Rogerio Silva

En av grundarna till Locker Room Talk och även mentor i utbildningsprogrammet Eldsjäl 2.0.

Tatiana Håkansson

Tidigare elitspelare i fotboll. En av mentorerna i Eldsjäl 2.0. Hon har ett stort hållbarhetstänk och blev landets första kvinnliga Akademichef då Dalkurd FF anställde henne under 2020.

Henrik Lindroth

Marknad- och kommunikationschef på Folkspel.

Tobias Jansson

Som ungdom tennisspelare på elitnivå. I dag journalist på Bonnier News, mediapartner till Årets Eldsjäl och Eldsjälsgalan.

 

Läs mer om juryn här.