måndag 15 mars 2021

Tre helt olika eldsjälar med olika öden

En har inte kunnat göra någonting. En annan håller på att skapa ett så kallat Värdehus. En tredje skänkte även sin egen bil.
Möt de tre senaste årens vinnare i Årets Eldsjäl – och ta del av hur de jobbar vidare i föreningsvardagen.

Sedan 2008 har Folkspel arrangerat Eldsjälsgalan som syftar till att lyfta och premiera några av alla de cirka 800 000 ideella ledare, tränare och funktionärer som är själva grunden i det svenska föreningslivet.
Den 19 april är det dags för årets gala, som hålls på Vasateatern i Stockholm och som kommer att direktsändas på expressen.se.
Vem som blir Årets Eldsjäl av de tolv individuella finalisterna återstår alltså att se, men en tillbakablick på de tre senaste årens vinnare vittnar om snarast ett ökat engagemang efter den ärofyllda utmärkelsen.

Längtar till en cup

folkspel-sofia-nybom-819x478.jpg
Årets Eldsjäl 2020: Sofia Nybom, här tillsammans med Anna och Emil Jönsson Haag. 

Sofia Nybom vann senast för sitt arbete inom AIK Basket Stars; ett lag för barn och ungdomar med ADHD och autism. Men 2020 blev inte som hon eller någon annan hade tänkt sig. De totalt 75 000 kronorna som blev totala prissumman har i stort sett inte kunnat användas.
Tanken var att hela laget skulle åka på en cup i Göteborg i september – något som alla såg så mycket fram emot.  Men cupen blev inställd.
– Prispengarna sitter på banken. De sparas till den dag vi kan åka på en cup som då ska vara gratis för alla. Många i vår liga är infektionskänsliga så ligan ligger på is. Även en del i vårt lag är det, men trots det har vi kunnat ha 15–20 spelare på träningarna under senaste året. Tyvärr har vi på grund av situationen inte kunnat ta in några nya spelare, säger Sofia.

Så ni har inte använt några av pengarna alls ännu?
– Eller … jo. De tre assisterande tränarna som troget kommer varje vecka och som har gjort så i flera år – utan att få en krona i ersättning – fick faktiskt 3 000 kronor var. Men resten sitter på lagkontot.

Skapar ett modernt Fryshuset

folkspel-ken-kvist-819x478.jpg
Årets Eldsjäl 2019, Ken Kvist

Föregående års eldsjäl Ken Kvist i Höllvikens Boxningsklubb är en man med visioner. Han har använt pengarna som grundplåt till något som kallas Värdehuset.
– Prispengarna som jag vann har absolut haft stor betydelse för skapandet av Värdehuset. Tyvärr har Coronan ställt till det lite, men när den är över ska vi tack vare de pengarna och andra sponsorer öppna upp Värdehuset. Det ska bli ungefär som Fryshuset. En plats för alla, liten som stor, som en minifritidsgård i boxningsklubbens regi där man kan hänga, äta mellanmål, få hjälp med läxor före sin träning och sånt, berättar Ken. Läs om årets finalister i Årets Eldsjäl. 

Skänkte sin egen bil

folkspel-jan-mellgren-819x478.jpg
Årets Eldsjäl 2018, Jan Mellgren

Jan Mellgren, hans företrädare på posten Årets Eldsjäl, har länge via Göteborgs HC kämpat för att kunna ge tjejer och funktionsnedsatta i socioekonomiskt utsatta Angered möjligheten att få idrotta.
– Pengarna från mina personliga stipendier och från föreningens har använts till att utbilda yngre förmågor i bland annat ledarskap samt till ett arbete om våld i nära relation. Jag skänkte också min egen Saab till klubben. Föreningen sålde den och tog in pengarna i verksamheten – och alla blev vinnare, berättar Jan Mellgren, som liksom de övriga slutvinnarna också belönades med en splitter ny Volkswagen, och fortsätter:
–  Det är viktigt att ge tjejerna i Angered drömmar – och att de kan få utbildas inom hälsa. Det jobbar vi mycket med.

Vi livebevakar Eldsjälsgalan 2021 på Folkspels Facebook, följ oss gärna!