Fyra olika eldsjälar idag
Den senaste vinnaren har fyllt igen några av de många hål en förening har. En har inte kunnat göra någonting. En annan håller på att skapa ett så kallat Värdehus. En fjärde skänkte även sin egen bil. Möt de fyra senaste årens vinnare i Årets Eldsjäl – och ta del av hur de jobbar vidare i föreningsvardagen.
Årets Eldsjäl sedan 2008
Sedan 2008 har Folkspel arrangerat Eldsjälsgalan som syftar till att lyfta och premiera några av alla de cirka 800 000 ideella ledare, tränare och funktionärer som är själva grunden i det svenska föreningslivet.
Våren 2022 är det dags för nästa gala.
Vem som blir Årets Eldsjäl av de tolv individuella finalisterna återstår alltså att se, men en tillbakablick på de fyra senaste årens vinnare vittnar om snarast ett ökat engagemang efter den ärofyllda utmärkelsen.
Satsar på den yngsta generationen
Årets Eldsjäl 2021: Thor Guttormsen
Thor Guttormsen bildade 1992 Grunden Bois i Göteborg, en förening öppen för alla med intellektuell funktionsnedsättning.
Genom åren har klubben prisats för sin verksamhet. Bland annat genom att få ta emot Zlatan Ibrahimovic stipendium ”Number 10”. Då Eldsjälsgalan genomfördes på Vasateatern i april 2021 var det dock grundaren som hyllades genom att utses till Årets Eldsjäl alla kategorier.
Med några månaders distans till utmärkelsen säger Thor:
– Vinstsumman ska gå till att ytterligare förbättra vår verksamhet, det finns alltid hål att fylla som är till nytta för våra medlemmar. Inte minst måste vi se till våra allra yngsta. Sedan är det givetvis positivt att kännedomen om vår förening ökar ytterligare.
Efter att verksamheten varit nerstängd under stora delar av pandemin är den nu igång igen.
– Fantastiskt roligt. I höst (mitten av september) ska vi dessutom arrangera nationsspel (att likan vid SM). Hela 51 lag, fördelat på sju nivåer, från hela landet kommer till Kviberg i Göteborg för att delta.
Längtar till en cup
Årets Eldsjäl 2020: Sofia Nybom, här tillsammans med Anna och Emil Jönsson Haag.
Sofia Nybom vann senast för sitt arbete inom AIK Basket Stars; ett lag för barn och ungdomar med ADHD och autism. Men 2020 blev inte som hon eller någon annan hade tänkt sig. De totalt 75 000 kronorna som blev totala prissumman har i stort sett inte kunnat användas.
Tanken var att hela laget skulle åka på en cup i Göteborg i september – något som alla såg så mycket fram emot. Men cupen blev inställd.
– Prispengarna sitter på banken. De sparas till den dag vi kan åka på en cup som då ska vara gratis för alla. Många i vår liga är infektionskänsliga så ligan ligger på is. Även en del i vårt lag är det, men trots det har vi kunnat ha 15–20 spelare på träningarna under senaste året. Tyvärr har vi på grund av situationen inte kunnat ta in några nya spelare, säger Sofia.
Så ni har inte använt några av pengarna alls ännu?
– Eller … jo. De tre assisterande tränarna som troget kommer varje vecka och som har gjort så i flera år – utan att få en krona i ersättning – fick faktiskt 3 000 kronor var. Men resten sitter på lagkontot.
Skapar ett modernt Fryshuset
Årets Eldsjäl 2019, Ken Kvist
Föregående års eldsjäl Ken Kvist i Höllvikens Boxningsklubb är en man med visioner. Han har använt pengarna som grundplåt till något som kallas Värdehuset.
– Prispengarna som jag vann har absolut haft stor betydelse för skapandet av Värdehuset. Tyvärr har Coronan ställt till det lite, men när den är över ska vi tack vare de pengarna och andra sponsorer öppna upp Värdehuset. Det ska bli ungefär som Fryshuset. En plats för alla, liten som stor, som en minifritidsgård i boxningsklubbens regi där man kan hänga, äta mellanmål, få hjälp med läxor före sin träning och sånt, berättar Ken.
Skänkte sin egen bil
Årets Eldsjäl 2018, Jan Mellgren
Jan Mellgren, hans företrädare på posten Årets Eldsjäl, har länge via Göteborgs HC kämpat för att kunna ge tjejer och funktionsnedsatta i socioekonomiskt utsatta Angered möjligheten att få idrotta.
– Pengarna från mina personliga stipendier och från föreningens har använts till att utbilda yngre förmågor i bland annat ledarskap samt till ett arbete om våld i nära relation. Jag skänkte också min egen Saab till klubben. Föreningen sålde den och tog in pengarna i verksamheten – och alla blev vinnare, berättar Jan Mellgren, som liksom de övriga slutvinnarna också belönades med en splitter ny Volkswagen, och fortsätter:
– Det är viktigt att ge tjejerna i Angered drömmar – och att de kan få utbildas inom hälsa. Det jobbar vi mycket med.