Sofia Åhman – vinnare i kategori Hälsa

måndag 26 april 2021

Sofia Åhman – Vinnare av Årets Eldsjäl kategori hälsa 2021Klart Sofia Åhman uppskattade att utses till Årets Eldsjäl. Men lika stort var att träffa de andra tävlande.
– Så här efteråt kan jag önska att det funnits mer tid att sitta ned med alla fantastiska finalister.

Under en tid med restriktioner och rekommendationer om att hålla sig hemma och begränsa sitt sociala umgänge har hon via SVT varje vardagsmorgon erbjudit allsidig träning i syfte att stärka/upprätthålla den fysiska statusen.

För sin inspiration till rörelse utsågs Sofia Åhman till Årets Eldsjäl 2021 i kategori Hälsa.

– Vilken otrolig ära det är att bli framröstad på det här sättet. Så roligt att så många har hakat på det här med hemmagympa under pandemin, sa pristagaren i samband med Eldsjälsgalan.

Moa Hjalmer på Eldsjälsgalan.Friidrottsstjärnan Moa Hjelmer var kvällens prisutdelare i kategori Hälsa. 


Det har nu gått en tid sedan årets viktigaste galakväll hölls på Vasateatern i Stockholm. Även om antalet inbjudna gäster var mycket begränsat blev det ändå en mycket uppskattad afton.
– Så fint och roligt att få vara med om. Att uppleva något annorlunda i en tid då det mesta varit sig likt hela tiden, det var verkligen en upplevelse av värme, säger Sofia Åhman med ett antal dagars distans.

Utmärkelsen baseras till stor del på SVT:s populära ”Hemmagympa med Sofia”, där 200 000 dagligen tagit till sig den livsförlängande vardagsmotion som levererats från ett vardagsrum i Umeå.
– Vi är uppe i 105 avsnitt och spelade under en period in tre om dagen. För tillfället sänds repriser.

Inga fler planerade?
– Inte vad jag vet.

Det kan komma att innebära en tittarstorm mot Sveriges Television…
– Ha, ha. Vi får vi se om det blir några fler. Jag hoppas det. Inte minst var Sommargympan vi körde från en brygga ifjol härlig att göra.

Däremot är hon tillbaka i sin tjänst som idrottslärare på elitidrottsgymnasiet Maja Beskow.
– Vi kör inte undervisning på plats fullt ut, utan även en del på distans, men hoppas såklart att det ska bli som vanligt inom en inte alltför avlägsen tid.

Med sig i bagaget från Stockholm fick Sofia bland annat ett antal nya bekantskaper.
– Sedan hade man gärna önskat att det blivit lite mer tid med att lära känna alla fantastiska finalister som var på plats.

Utöver de personliga stipendium på 25 000 Sofia fick ta emot av friidrottaren och svenska rekordhållerskan på 400 meter, Moa Hjelmer, blev det även 50 000 kronor till enskilda projekt.
– Visst har jag börjat fundera på vad de ska gå till. En idé är att anordna utomhusgympa för seniorer med allt vad det innebär i form av exempelvis redskap och musikanläggning. Sedan har jag tankar om en fjällhelg i Tärnaby där vi kan komma att vandra, plocka bär. Ena partnern kanske vill fiska, den andra ägna sig år gympa för att sedan stråla samman till en god middag på kvällen. Vi får se vad allt landar i så småningom.

Övriga finalister i hälsa, som erhöll ett personligt stipendium på 10 000 kronor:Vinnararna i kategori Hälsa Årets Eldsjäl 2021.Erica Hellberg/Fredrik Björck, Vreta Kloster/Göteborg. 

Sivan Jansson, Älvkarleby.

Jonas Autio, Göteborg.

 

Vill du veta mer om kvällens pristagare och gala? Läs mer om Eldsjälsgalan här.