Henric Löfvenborg vann Årets Eldsjäl i kategori Inkludering

En fond som ser till att alla kan vara med. En öppen famn för flyktingbarn. En stark drivkraft för föreningslivet. Henric Löfvenborg i basketklubben Onsala Pirates får saker att ske.

– Jag tror jättemycket på karma, det vi gör i samhället får vi tillbaka, säger Årets Eldsjäl i kategori Inkludering.

Att utses till Årets Eldsjäl, kategori Inkludering, är natuligtvis en ära och stort i sig. Dessutom fick Henric Löfvenborg ta emot 10 000 kronor som finalist, ytterligare 15 000 i ett personligt stipendium samt 50 000 kronor att använda i ett projekt inom Onsala Pirates ramar.

– Fantastiskt. Hörde inte ens mitt namn. Bara att få träffa alla andra eldsjälar här och utbyta erfarenheter. Det betyder jättemycket!

Henric Löfvenborg - Vinnare i kategori Inkludering under Årets Eldsjäls Gala 2023Prisutdelare på Cirkus i Stockholm var polisprofilen från Borås, Nadim Ghazale.

Föreningen är tredje störst i västra Sverige

Föreningen bildades 2007 och har vuxit snabbt. I dag finns det 500 medlemmar, 15 ungdomslag och tre seniorlag, varav tjejerna spelar i näst högsta serien. De yngsta, som är i åldrarna 4–9 år, tränar gratis.

– Vi är i dag tredje störst i västra Sverige, berättar Henric, som arbetar ideellt som sportchef och med alla andra möjliga och omöjliga uppgifter som en aktiv förening kräver.

– Jag har den fantastiska förmånen att kunna göra detta på heltid, vilket egentligen är något jag drömt om i hela mitt liv.

Brinner för en sund fritid hos barn och ungdomar

Nu ser eldsjälen Löfvenborg inte bara till de sina, utan även till andra. Inte minst en sund fritid till behövande barn och ungdomar.

– Vi har exempelvis spelat en insamlingsmatch till förmån för barn som kommit hit från Ukraina. Vi fick ihop 50 000 kronor. Dessutom var det ett antal av barnen från Ukraina som via det här tillfället kom till föreningen för att träna och spela. Föreningslivet är den överlägset bästa vägen till inkludering i vårt samhälle. Här erbjuds fysisk hälsa, här finns nya kompisar, här finns allt som fyller glädjebägaren.

Övriga finalister i kategori Inkludering:

Marvin Semakala, Bowlingklubben Stockholm Västra IFF.
Natalie Eneke, RBU – Riksförbundet för rörelsehindrade barn.