Kategori

Idrottsförening

Qviding FIF

I Qviding FIF prioriteras samträning för de yngsta 

Göteborgsklubben Qviding FIF har uppemot 1 000 aktiva barn, ungdomar och seniorer. De leds av ett par hundra ledare som alla får en utbildning i HBTQ. I föreningen finns dessutom återkommande diskussioner om könsnormer, kommunikation och hur en ledare förväntas uppträda.

För några år sedan genomgick de en certifiering i HBTQ-frågor.  Certifieringen, som ett utbildningsföretag erbjuder, gav föreningen en värdefull insikt i hur de skulle jobba framöver. Från Qviding FIF deltog hela styrelsen, anställda på kansliet samt en arbetsgrupp på fyra personer i utbildningen.

Fokus på värdegrund

Det har bland annat resulterat i deltagande i West Pride, ett samarbete i frågan med Angereds Atletsim och Stampid Parkour. Dessutom återkommande diskussioner om könsnormer, kommunikation och ledarbeteende. Under en hel säsong spelade såväl klubbens seniorer, både dam och herr, i regnbågsfärgade bortatröjor. Det finns en värdegrundsansvarig i varje åldersgrupp.

-Vi försöker även låta bli att dela in tjejer och killar i sexårsåldern efter kön. I den åldern finns det inga fysiska skillnader och därför ingen anledning, säger Kristoffer.

I idrottsforskningen har samträning lyfts fram som ett sätt att utmana traditionella könsnormer. En förutsättning för att det ska fungera är att tränarna har kunskap om normer- något som prioriteras i Qviding FIF.

Sedan har det funnits motstånd längs vägen. Bland annat en sponsor som hade synpunkter på att QFIF lyfte frågan och att klubbens representationslag spelade i regnsbågsfärgat.
– Vi var snabba med att avsluta det samarbetet, säger Kristoffer.

finalist-idrottsforening-Qviding-819x478.jpg

Motivering 

”Genom struktur, utbildning och engagemang har Qviding FIF skapat förutsättningar som gör att alla i föreningen kan se en självklarhet i att arbeta med hbtq-frågorna. Med återkommande diskussioner om heteronormer och ledarbeteende ges viktiga verktyg för att värderingarna ska kunna efterlevas. Utöver det signalerar deltagande i Pride och regnbågsfärger på matchställ både internt och externt att frågan står högt på agendan. Göteborgsklubben har helt enkelt skapat en hållbarhet och synlighet gällande hbtq som fler föreningar borde ta efter.”

Röstningen stänger den 30 april kl. 15.00.