Kategori

Inkludering

Mattias Ahlgren

Ultimate, frisbeens lagsport, är väldigt inkluderande i sig. Tjejer och killar kan spela tillsammans och mot varandra. Det finns ingen domare, utan spelarna dömer själva. Det gör att alla måste ta ansvar och därmed utvecklas de som medmänniskor.

– Att se unga människor från olika stadsdelar med helt olika bakgrund träffas för att spela ultimate och bygga upp en gemenskap. … det är väldigt kul. Det är till och med roligare än att spela själv, säger Mattias Ahlgren, som är ultimatesportens stora eldsjäl i Malmö.

En ny mötesplats

Det hela började på allvar 2015 där han grundade ungdomsföreningen Kockums Ultimate Club. Sedan har det blivit fler föreningar, i takt med att allt fler unga Malmöbor har velat testa sporten. Ungdomar från hela olika socioekonomiska bakgrunder och hittat en mötesplats och en både rolig och vettig fritidssysselsättning.

– Vi arbetar väldigt mycket med skolorna här i Malmö och är ute och pratar och berättar om ultimate. Och idrottslärarna älskar i regel ultimate, säger Mattias Ahlgren.

En av nyckelfaktorerna till varför Mattias Ahlgren har lyckats bygga upp ett antal ultimate-föreningar i Malmöområdet är just att här är det barnen och ungdomarna själva som får bestämma mycket.

– I och med att det inte finns några domare i den här sporten så tvingas spelarna att vara ärliga. De lär sig att kommunicera och uppföra sig ordentligt, säger han.

56 länder skulle komma

Det är inte bara på föreningsnivå som Mattias Ahlgren brinner för ultimate. Han har under åren arrangerat flera ungdoms-SM och sett till att ultimate har kommit med i SM-veckan. Dessutom har han det senaste året lags ner många hundratals timmar på det som skulle bli sommarens höjdpunkt: junior-VM i ultimate som för första gången skulle arrangeras på svensk mark. 56 länder vad anmälda från alla världsdelar förutom Afrika och Antarktis. Men så kom coronaviruset och satte stopp för planerna…

Då tänkte Mattias Ahlgren om, samlade sin energi och beslöt sig för att starta upp ännu en ultimateförening i Malmö.

 

Namn: Mattias Ahlgren
Bor: Malmö.
Ålder: 50.
Gör: Har startat och driver flera föreningar i ultimate som förenar barn och ungdomar från alla Malmös stadsdelar.