Kategori

Inkludering

Obaida Alramahi

Solen skiner över Gränbyskolans bakgård när Obaida Alramahi ställer upp ett minitennisnät på betongen. Ett gäng glada barn i olika åldrar och med olika ursprung bollar snabbt igång med racket och tennisbollar.

– Tennisen har gett mig väldigt mycket, bland annat den här fantastiskt fina möjligheten att dagligen träffar härliga barn och ungdomar i olika miljöer. Varje dag intresserar vi barn och ungdomar som inte har den naturliga vägen in i sporten för tennis, berättar Obaida med ett varmt leende.

Började själv som sexåring

Han är född i Sverige men har rötterna i Palestina och när föräldrarna kom hit på 70-talet så var just deras stora idrottsintresse en tillgång.

– De följde de svenska landslagen väldigt mycket och när jag var sex år började jag i Upsala Tennis Klubb. Vi hade stora föredömen och idoler i Stefan Edberg, Mats Wilander och Björn Borg. Sedan den dagen har jag varit kvar i klubben, säger Obaida. eller ”Oma” som barnen ofta kallar honom, ett kärvänligt sätt att säga ”farbror” på arabiska.

Mer än bara tennis

För Obaida Alramahii är mer än en tennistränare och projektet tennis med Oma Obaida, som görs i samarbete med Upsala Tennis Klubb är mer än ”bara” idrott.

– Vi ser det som en inkörsport till det svenska samhället, där barnen på ett lugnt och harmoniskt sätt får ta del av det svenska språket, idrotta på lika villkor och hitta sin väg in i det svenska samhället på ett mycket fridfullt och effektivt sätt. Det handlar om alltifrån att uppmuntra ett gott uppförande och hur man gör i olika situationer till att få hjälp med läxor eller att bara få ventilera och prata om saker man upplever i sin vardag, säger Obaida och tillägger:

– Vi vill förmedla gemenskap, glädje och trygghet och att vi tillsammans kan bygga vidare på vårt fina vackra samhälle och bidra till vårt vackra land.

Allt är kostnadsfritt

Projektet tennis med Oma Obaida står på två ben, en uppsökande och en inbjudande och utöver idrott bjuds barnen på föreläsningar och middag efter dagens aktivitet. Allt är kostnadsfritt för deltagarna. De som inte kan ta sig till hallen själv, åker Obaida och hämtar.

– Han har själv uttryckt stor tacksamhet till det svenska samhället och i synnerhet föreningslivet och vill ge barnen samma möjligheter som han fick. Obaida har väldigt stort förtroende för barnen och känner att de är framtiden, säger Johan Nordström som en gång var deltagare i projektet och nu jobbar i detsamma för Upsala Tennis Klubbs räkning.

Och när man pratar med deltagarna så återkommer den ömsesidiga känslan av förtroende gång på gång.

– Obaida är snäll, öppen, han lyssnar på oss. Han har betytt så mycket för mig, Han har hjälpt mig hitta tillit till mig själv och fått mig att se att jag kan mer än vad jag själv trodde. Det syns i hans ögon att han verkligen vill hjälpa andra, han finns vid vår sida hela tiden, det här är inte något han gör bara för att han måste, är några av omdömena.

Tror på individen

Solen börjar gå ner över skolgården. En bit bort i UTK-hallen har Obaida samlat barnen till en stunds reflektion. Racketsport, vänskap, gemenskap. Varje dag, varje vecka, varje år. Obaida tröttnar aldrig:

– När jag ser leendet på ett barns eller en ungdoms läppar, det är min belöning, min enorma glädje, min drivkraft. Jag hoppas jag kan inspirera fler att tro på sina drömmar och följa sin väg för varje individ har ett högt värde. Jag tror på individen och jag tror att alla har någonting gott att tillföra.

 

Namn: Obaida Alramahi
Ålder: 41 år.
Bor: Uppsala.
Gör: Driver projektet Oma Obaida tillsammans med Upsala Tennisklubb som i första hand är en uppsökande verksamhet med street-tennis och aktiviteter på skolor, fritidsgårdar och föreningslokaler i utsatta delar av Uppsala.