Kategori

Inkludering

Charlotta Volkert

Hon tittar ut över fotbollsplanerna där några tjejer bär slöja och heltäckande kläder medan andra är barhuvade i shorts och med kortärmade tröjor. Alla är lika välkomna.

– Jag gillar att driva bollen i höga hastigheter och att göra mål. Jag vill kämpa för jag tycker om att göra mitt bästa. Jag känner mig alltid glad när jag kommer till fotbollsträningarna, säger Azada Haidari innan hon tar sats och flyger fram med bollen.

Hennes kompisar från Tjärna Ängar, Bullermyren och Jakobsgårdarna tränar på alltifrån skott och passningar till att trixa med bollen och hitta samspelet med varandra.

De bor i några av Borlänges socioekonomiskt mest utsatta områden och när Charlotta Volkert började jobba som fältassistent där undrade hon vart alla flickor tog vägen efter skolan.

Pojkarna var ute och spelade fotboll men flickorna gick direkt hem och stannade där.

– När en flicka grät i skolan för att hon inte fick vara med och spela fotboll med killarna ens på rasterna väcktes idén att göra någonting, säger Charlotta.

Hon startade United by Football, föreningen där flickor i alla åldrar får spela fotboll utan kostnad men också får hjälp ta sig ut i samhället:

– Redan första träningen kom 80 tjejer och sedan dess har det bara vuxit. De här tjejernas vilja att vara aktiva och spela fotboll har funnits här hela tiden, problemet är att ingen har sett de här tjejerna. Ingen har gett dem chansen, säger Charlotta och fortsätter:

– Man vet att flickorna finns där men det är inget man pratar om och det är ingen som har hjälpt flickorna att få göra sådant som pojkarna får göra heller. Jag vill stötta dem och berätta vilka rättigheter och möjligheter som de har.

inkludering-fotboll-pepp-traning-folkspel-819x478.jpg

Kholud Madi är både ledare i föreningen och lärare i Nygårdsskola och pratar ofta med föräldrarna:

– En del säger nej för att de inte är vana vid att flickor får och kan spela fotboll i det här landet. De flesta kommer från andra länder där det här inte är möjligt alls. Men sakta men säkert har fler föräldrar börjat acceptera att deras flickor visst kan och får spela tjejfotboll, säger hon och fortsätter:

– Här blir flickorna sedda och märker att de får bryta sig ur den norm som de är vana vid. Det är ett stort steg för många att komma hit så vi visar att det går visst. Här känner de sig fria.

Som Dina Atakliti:

– Jag har spelat fotboll i tre år. Det är en trygghet för mig när jag har jobbigt någon annanstans. Tjejer ska få spela fotboll för att alla är lika värda, vill utveckla sig och ha kul!

Ute på planen hålls huvuden högt av stolthet. Träningarna hålls under terminerna i anslutning till skoldagen så att även flickor som inte har ett okej hemifrån ska kunna vara med en stund. Även många föräldrar har nu ”tänkt om” och tycker det är okej att deras döttrar tränar och spelar fotboll.

För Charlotta är det guld värt. Hon lägger mycket oavlönad tid på att skaffa sponsorer och driva föreningen.

– Mitt hjärta brinner verkligen för att de här flickorna ska få gå sin egen väg, göra vad de vill och stärka sin självkänsla så att de också kan påverka och berika samhället för de har en enorm potential även utanför fotbollsplanen.

Om Charlotta

Namn: Charlotta Volkert.
Ålder: 39 år.
Bor: Falun.
Gör: Har bildat föreningen United by Football som ger flickor från socioekonomiskt utsatta områden möjligheten att gratis få träna och spela fotboll och på så vis få en meningsfullare fritid och en väg in i föreningslivet och samhället.