Kategori

Inkludering

Najiba Mansouri

Verksamheten Entré drivs sedan några år tillbaka i samarbete med Sandvikens AIK Bandy. Det var dit Najiba vände sig 2015 för att förverkliga sin dröm:

– När Najiba presenterade sin idé så innehöll den inga inslag av bandy men SAIK Bandy bedriver även samhällsinsatser för till exempel barn och personer med funktionshinder och såg en möjlighet att bidra genom det breda samhällsengagemang som finns i föreningen, berättar Ulrika Malmqvist som tidigare var vice ordförande i SAIK Bandy:

– Samarbetet med Najiba har inneburit att SAIK bandy nu har en person i sin organisation som är väldigt kunnig i integrationsområdet. Det är en viktig kunskap för SAIK bandy att utveckla vidare.

Entré består i dag av flera olika delar. Här finns bland annat rörelseglädje som bryter stillasittande, lektioner i svenska där kvinnorna dels lär sig språket men också får kunskap om den svenska kulturen och hur det svenska samhället fungerar. Tyvärr har mycket varit inställt senaste tiden på grund av pandemin – men så snart samhället öppnar upp igen kommer Najibas verksamheter att ta ordentlig fart igen.

Kvinnorna träffas dessutom i smågrupper där de skapar nätverk och även jobbar med karriär och framtidsmål vilket kvinnorna själv uppskattar enormt.

– Najiba är en jättesnäll och social person. Det betyder mycket för mig som också tycker om att umgås med andra att få vara med här. När jag sitter hemma själv blir jag deprimerad. Jag försöker komma ut ensam men det är tufft när man inte kan språket än, berättar Aziza Derouih som kommer från Marocko och fortsätter:

– Här lagar vi mat, promenerar, läser och pratar svenska. Vi gör resor så jag får se hur Sverige ser ut.  Det gör mig glad och trygg och Najibas verksamhet gör mitt liv lättare.

Verksamheten har även lyft Najiba själv ur den isolering hon först upplevde som nyanländ.

– Jag vet hur tufft det är när man inte har språket och kontakter med andra. Att träffa kvinnorna ger mig mycket energi och glädje tillbaka. Det är fantastiskt att se hur de öppnar sig, hur de som från början var tysta och tveksamma nu hittat svenska språket och deltar aktivt i aktiviteterna. När kvinnorna gör saker tillsammans känner de sig fria. Att se glädjen i deras ögon gör mig varm i hjärtat, säger Najiba Mansouri.

inkludering-samhalle-kvinnor-basket-folkspel-819x478.jpg

Kalle Nyström är volontär i SAIK bandy. Han har bland annat varit med och organiserat kulturresor där han och andra svenskfödda volontärer åker med kvinnorna till bland annat städer runtom Sandviken för att ge en bild av svensk historia och kultur.

– Najiba har utformat verksamheten efter egna erfarenheter. Hon gör det på ett unikt sätt. är fantastisk på att se behoven och på att översätta det till aktiviteter som passar. Kvinnorna litar på henne, säger Kalle Nyström och berättar hur värmen strömmar även utanför aktiviteterna:

– När man går med Najiba i samhället kommer det alltid fram kvinnor och barn och vill tacka, krama henne, prata med henne. Hon betyder så mycket för så många.

Att just kvinnorna är i fokus beror på Najibas vision om att mår mamman bra så mår barnen och hela familjen bra. Och mår familjerna bra så mår även det svenska samhället bra.

– Najiba jobbar målmedvetet, ofta i det tysta och är på det viset en sann Eldsjäl. Hennes jobb gör att vi nu fångar upp människor saknar kontakt med det svenska samhället. Det berikar hela Sandviken som kommun, säger Ulrika Malmqvist.

Om Najiba

Namn: Najiba Mansouri.
Ålder: 38 år.
Bor: Sandviken.
Gör: Driver verksamheten ”Entré” tillsammans med Sandvikens AIK Bandy, ett samhällsprojekt som syftar till att underlätta för utlandsfödda kvinnor att etablera sig i svenska samhället.