Kategori

Inkludering

Natalie Eneke

Natalie tar kampen för alla barn

I våras tilldelades Natalie Eneke Guldrullen, en utmärkelse från RBU (Riksförbundet för rörelsehindrade barn). Priset fick hon för en kamp som egentligen aldrig skulle behöva utkämpas. Året innan väntade Eleonorapriset av Malmö Stad för en stark drivkraft i frågor som röd barns rättigheter och möjligheter. Nu är skånskan, med driv och opinionsbildande, dessutom en av finalisterna i Årets Eldsjäl, kategori Inkludering.

Ovanstående är en konsekvens för att Natalie tagit strid för och initiativ till att varje temalekpark ska tillhandahålla handikappanpassade gungor.
– Man kan tycka att det är en självklarhet och att ingen borde vara ovetandes. Samtidigt förståeligt, det var inget jag heller tänkte på innan Elton föddes med en funktionsnedsättning för sex år sedan.Natalie Eneke på en lekplats med lekande barn och en rullstol i bakgrundenEtt arbete kommunen nu startat på allvar och kommit en bra bit på vägen med.
– Egentligen borde inte Elton behöva vänta till han blir vuxen innan det är en åtgärdad självklarhet. Blir det ändå så, hoppas jag att det för andra framöver inte betyder samma sak. Inte bara i de södra delarna av vårt land.
– Jag skulle önska att även kommuner runt om i landet kontaktade intresseföreningar i den här frågan. Använd RBU exempelvis i samband med handlingsplaner. Det är gratis, dessutom.

Att vara en av finalisterna i Årets Eldsjäl hoppas Natalie också ska innebära ökad kunskap och för åtgärder.
– Det är stort att bara vad en av dem och något jag är väldigt ödmjuk inför. Oavsett hur det går så är det en stor vinst i ett sammanhang med nationell spridning, det räcker långt för min del.

Motivering Natalie Eneke

”Med påverkan och omsorg som drivkraft lyckades Natalie Eneke få politikerna i hemstaden att både lyssna och agera. Initiativet för alla barns lika värde, oavsett funktionsnedsättning, borde dessutom alla kommuner ta till sig.”

Röstningen stänger den 30 april kl. 15.00.