Kategori

Ledare

Felix Brink vinnare av Årets Eldsjäl 2022

Idrottsläraren och brottningstränaren Felix Brink såg inte pandemin som ett hinder – utan som en möjlighet. Han fick då utlopp för sin kreativa ådra och sitt engagerande ledarskap.
– Det som han gjorde för brottningen under pandemin har varit helt otroligt. Vi har inte tappat någon brottare under pandemin, vilket är väldigt stort, säger Anneli Josarp som är mamma till två brottande pojkar.

Varberg Bois brottning, tvingades under några månader stänga lokalen helt. Då flyttade Felix Brink ut träningen. De unga brottarna fick bland annat åka skridskor, lyfta traktordäck, knuffa bilar, träna med gummiband, kämpa på i hinderbanor samt springa upp och ner för trapporna på en friidrottsanläggning.  Och surfa i havet.

– Drivet var alltid att träningen måste vara som vanligt och vara anpassad efter vad brottare behöver. För att få ungarna att fortsätta komma var jag tvungen att hitta nya vägar som var roliga men också meningsfulla, berättar Felix Brink och ger exempel:

– Vi puttade bilar för att de skulle lära sig sätta press i brottningen, bar boxningssäckar och andra föremål i stället för att bära varandra. Vi åkte skidor för att få upp mjölksyran i armarna och benen och paddlade på surfbrädor för att bygga mjölksyra i axlarna till exempel.

basket-bil-folkspel-819x478.jpg

Och just han själv betyder allt för många av barnen och deras föräldrar.

– Felix brinner verkligen för brottningen. Han lägger ner hela sin själ i att utveckla barnen, inte bara på brottarmattan, utan även som människor så att dom ska bli bättre och känna att de är nöjda med sig själva och må bra, säger Cecilia Dalmyr som har både dotter och son i verksamheten.

– Felix når verkligen fram till barnen och det märks. När de kommer hem från träningen är de trötta och glada. De har blivit utmanade i träningen och lärt sig saker. Och som förälder är det fantastiskt att se sammanhållningen. Brottning är en individuell sport men Felix och klubben har byggt en väldig bra lagkänsla där alla hjälper varandra och stöttar varandra, fortsätter hon.

För Felix räcker det inte med att en och annan unge lyckas på brottarmattan. Att känna sig trygg och sedd även utanför brottningen är minst lika viktigt och därför hittar han även på aktiviteter med gruppen när det inte är träning.

Pizza och tacokvällar, utflykter, att bara sitta och hänga och bygga band är minst lika viktigt.

– Felix utvecklar våra barn och brottare som människor genom att han tror på dem. Han kontaktar dom på loven för att se att allt är okej. Han tar reda på vad som är viktigt för dom och sätter upp individuella mål efter vad de vill uppnå i sina brottarkarriärer och i sina liv, säger Anneli.

– Felix har mottot ”tillsammans mot toppen” och det är precis vad det handlar om. Alla är precis lika viktiga, alla ska vara med. Det spelar ingen roll om man vill tävla och sikta på SM och VM eller om man bara är här för att träna och ha kul så är alla lika viktiga, fyller Cecilia i.

Brottarna Oscar och Tindra säger båda att det är just gemenskapen, att man aldrig behöver känna sig ensam utan att de känner sig trygga i en tajt grupp som är det allra bästa i Varbergs Bois brottning.

kategori-ledare-trana-brottning-folkspel-819x478.jpgNär Felix får höra de uppskattande orden från barnen och föräldrarna brister det för honom. Tårarna kommer. Det är så mycket ömsesidig kärlek som måste ut:

– Jag blir så berörd för jag försakar allt. Jag träffar barnen mer än min egen familj och när vi lyckas med någonting så lyckas VI. Tillsammans. När jag ser att barnen må bra så är det värt allt. För detta är så mycket större än brottning, säger Felix och fortsätter:

– Det är många barn som kommer till brottningen som inte passar in i andra idrotter och kan jag då, tillsammans med de andra, erbjuda ett ställe där alla känner sig hemma så är det viktigt för mig.

kategiori-ledare-brottare-folkspel-819x478.jpg

OM FELIX

Namn: Felix Brink.
Ålder: 28 år.
Bor: Varberg.
Gör: Är till vardags idrottslärare och är själv en framgångsrik brottare – men framförallt lägger han ner all sin fritid på att träna och fostra barn och ungdomar i Varbergs Bois brottningssektion.