Kategori

Ledare

Magnus Johansson

Det har gått 33 år sedan Magnus Johansson och några kompisar grundade Öjebyns Innebandyförening. Föreningen har växt sig stor och ”Patriots” är än i dag en stor del av Manges liv och familj.
– Någonstans så är detta ett kall. Föreningen är som min förstfödde son faktiskt. Jag har ju tre biologiska söner också - men det här är min förstfödda!

Ute sveper snöslask, is och dimma in över Öjebyn i utkanten av Piteå. Men inne i Öjebyns sporthall är det värme och glädje som gäller när ledaren Magnus Johansson kör ännu en träning. Det är inom innebandy han själv växte upp, träffade sin fru och nu har sett sina och andras barn växa upp och fostras i gemenskap.

– Det här med föreningen ger mig otroligt mycket kärlek. Att få träffa kidsen varje kväll och även a-lagsspelare och ledare runt om i föreningen – det ger så otroligt mycket kärlek, säger Magnus Johansson.

Och kärleken är besvarad. Ledorden ”Så många som möjligt, så länge som möjligt i så bra verksamhet som möjligt” har format många unga tjejer och killar som Jessica Renberg till exempel (som är lillasyster till gamle hockeystjärnan Mikael Renberg).

Hon fostrades till en av världens bästa innebandyspelare i Öjebyns IBF och har nu sin son i föreningen.

– Magnus är den mest engagerade tränare jag någonsin har träffat. Han har en exceptionell förmåga att se alla ungdomar som han tränar. Han vill hjälpa alla att utvecklas och trivas både på och utanför planen, säger Jessica och fortsätter:

– Magnus är inte bara engagerad och kunnig som ledare, han besitter även pedagogiska kunskaper som skapar ett unikt förtroende mellan honom och hans adepter.

Just förmågan att se alla, att nå alla och inkludera alla kommer upp vem man än frågar.

Mattias Engberg är kassör i Öjebyns IBF och konstaterar:

– Magnus brinn och driv, det tar då aldrig slut. Det går i gång på morgonen och håller i tills han lägger sig för kvällen. Själv kan man ju vara lite trött ibland men han tar aldrig paus. Det är ändå 33 år vi pratar om. Det är en väldigt lång tid!

Det lilla kompisgänget som blev en stor förening har alltid vila på grundpelaren jämlikhet.

Här görs ingen skillnad på kön, ålder, skicklighet, vilja att satsa eller enbart lust att träna och vara med.

– Magnus ser allas möjligheter och ger aldrig upp, säger Ulf

kategori-ledare-aretseldsjal-strategi-innebandy-folkspel-819x478.jpg

Johansson som följt sin son genom alla åren. Precis som mamma Inga-Britt Johansson:

– Jag har ju följt Magnus alla dessa år. Och hur han har utvecklats som ledare är fantastiskt. Han lägger ner hela sin själ i detta och driver föreningen framåt på alla plan, berättar hon.

– Magnus är överallt. Under en tid tränade han tre lag i föreningen samtidigt som han satt i styrelsen. För mig är Magnus Johansson en eldsjäl, år efter år, oavsett om han vinner något pris eller inte, fyller Jessica Renberg i.

Att inte göra skillnad är en självklarhet i Öjebyns Innebandyförening slår Magnus själv fast:

– För vår del är det ganska enkelt och har alltid varit så. Det handlar om sunt förnuft. Så vi fokuserar lika mycket på dam -och tjejidrott som killar och herr. Lika mycket på unga som gamla, elit som bredd. Det ska bara vara så helt enkelt.

En annan ledstjärna är betydelsen i att verkligen se alla.

När Magnus håller träningar vill han både vara clownen som får kidsen att skratta men också den seriösa ledaren som bekräftar var och en och sprider trygghet:

– Alla människor behöver bekräftelse. Oavsett om du är den största stjärnan i laget eller den som har mest utvecklingspotential. Mitt öga ska stanna hos var och en när vi har samling. Alla ska känna sig sedda och hörda, det är viktigt för mig.

Ledare i innebandy.

Om Magnus

Namn: Magnus Johansson.
Ålder: 50 år.
Bor: Öjebyn.
Gör: Bildade innebandyklubben Öjebyns IBF för 33 år sedan. Har haft alla positioner i den föreningen sedan dess och har tränat mängder med barn och ungdomar genom åren.