Kategori

Ledare

Torbjörn Jonsson

Torbjörn får byn att hela tiden växa

Det bor blott lite över 500 personer i östgötska Brokind. Som om det skulle vara ett hinder för en äkta eldsjäl. Tvärtom ser Torbjörn Jonsson till att idrottsföreningen bara växer och växer.

Riksidrottsförbundet och SISU (idrottsrörelsens eget studieförbund) har lyft fram Brokinds IF som utmärkt exempel då det handlar om föreningsliv på landsbygden. I föreningen finns i dag inte mindre än tio olika sektioner. Vilken annan klubb kan visa upp den bredden?

För att hantera en kraftig tillväxt krävs det engagemang – och eldsjälar. Vi vågar påstå att en av de största leder BIF, vilken för övrigt firar 90 år 2024. Även om en väl sammansatt styrelse också är en stor anledning till framgången, så är en styrelseordförande som brinner kanske en ännu större faktor. Han heter Torbjörn Jonsson och har varit en föreningsmänniska i hela sitt liv.

I lilla Brokind bor det 523 personer. Tillsammans med grannorten Bestorp och det som benämns omland till dessa orter blir det tillsammans 2500 personer i upptagningsområdet.
– För ett år sedan bestämde vi oss för nå och rekrytera 20 procent av befolkningen till vår förening inom tre år. Då vi senast räknade var antalet medlemmar upp i 507, en ökning med 51 procent jämfört med 2019, då vi var 336 medlemmar, berättar Torbjörn, en av tre finalister i Årets Eldsjäl, kategori Ledare.Torbjörn Jonsson paddlar kajak med två föreningsmedlemmar– För mig handlar det mycket om att signalera glädje. Det i sin tur visar att det inte finns någon egenvinning eller några baktankar. Jag tycker helt enkelt att det vi gör är hysteriskt kul. Visst, det kräver energi, men man får betydligt mer än det tar, säger Torbjörn.

Den inställningen – samt viljan att utveckla och öppna nya sektioner – motverkar det många andra föreningar drabbas utav, det vill säga tvingas lägga ner på grund av bristande engagemang, inte minst på landsbygden och i mindre orter.

Motivering Torbjörn Jonsson

”Att i landsbygdsmiljö utveckla en idrottsförening till att driva och innehålla tio olika sektioner under samma tak säger allt om en unik person. Torbjörn Jonsson personifierar det en äkta eldsjäl står för med sin passion, sin omtanke och outtröttliga vilja att idrott ska finnas till för alla.”

Röstningen stänger den 30 april kl. 15.00.