Charlotta – Årets Eldsjäl i kategori Inkludering

torsdag 17 mars 2022

Charlotta Volkert i Borlänge heter Årets Eldsjäl i kategori Inkludering.
– Fantastiskt, det hade jag inte vågat tro. Jag var glad bara över att vara i final. Jag märker att tjejerna blir starkare, får självförtroende och vågar ta för sig även utanför planen, säger hon.

Dansaren Tobias Karlsson, som själv i olika sammanhang berättat om svårigheten att som ung hitta ett sammanhang, att vara utstött, höll en känslofylld hyllning till vinnaren i kategori Inkludering. På scenen från Cirkus och under Årets Eldsjäls galakväll sa han med adress till hela publiken och givetvis Charlotta Volkert.

– Ibland krävs det en så liten uppoffring för att vara inkluderande. Ett hej eller ett leende betyder så mycket och kan förändra en hel dag. Jag ser i dig, Charlotta, min eldsjäl Lena, som fick mig att hitta dansen. Du förstår hur mycket du betyder för de här tjejerna.

Som fältassistent i socioekonomiskt utsatta områden förstod Charlotta Volkert att det fanns ett behov av frihet för unga tjejer. Med Projektet ”United by Football” finns det nu en väg ut i samhället.
– För mig är det här inte bara fotboll. Det är även frihet för tjejerna att gå sin egen väg, att bli sedda, få bekräftelse. 

Charlotta berättar också om hur hon vill få fler att ansluta sig till ”United By Football”.
– Det handlar om prata med dem, att vara varm, empatisk och ödmjuk, att vara sig själv.  

Vilken reaktion som väntade från tjejerna hemma i Borlänge visste inte Charlotta:
– Vad tjejerna kommer att säga? Tror de är mest nyfikna på om jag träffade Klara Hammarström. Vad de 50 000 kronor som ska gå till ett projekt får vi se. Jag får prata med mina spelare så får vi höra vad de tycker.

Utöver utmärkelsen fick Charlotta ett personligt stipendium på 25 000 kronor samt 50 000 kronor att använda i ett projekt.

Charlotta Volkert, vinnare Årets Eldsjäl kategori Inkludering

Här finns en presentation av Charlotta Volkert inför galakvällen.

Övriga finalister i kategori Inkludering

Amir Kader, Taekwondo, Göteborg.

Najiba Mansouri, Verksamheten Entré, Sandviken.

Thommy, Gustafsson, Fotboll, Hallstahammar.

Samtliga får 10 000 kronor i stipendium för sin finalplats.