Årets Eldsjäl är i gång igen - inkludering första kategorin

tisdag 04 maj 2021

Efter den hyllade Eldsjälsgalan är det dags att öppna upp Årets Eldsjäl igen. Denna gång med kategorin inkludering.
– Vi vill bland annat lyfta arbetet som vår medlem Svenska Fotbollförbundet gör ute i landet för att få fler tjejer med invandrarbakgrund att lockas till fotbollen och föreningslivet, säger Carina Olofsson, projektansvarig för Årets Eldsjäl hos Folkspel.

 

Årets Eldsjäl har precis som de tidigare åren fem kategorier: Inkludering, Ledare, Hälsa samt Årets Specialpris och Årets Idrottsförening. Ännu ett år ska alltså föreningslivets eldsjälar lyftas fram och hyllas.

Men Folkspel består inte bara av idrottsföreningar. Här ryms också en rad viktiga organisationer, som har volontärer och eldsjälar som också är förtjänta av uppskattning.

– Vid senaste galan för några veckor sedan hade Hjärtebarnsfonden och Rädda Barnen varsin finalist, vilket var oerhört roligt. Det görs så många bra saker ute i vårt i land både inom föreningarna och hos organisationerna. Därför känns det så härligt att kunna vara med och lyfta människorna bakom, säger Carina Olofsson.

Vid senaste galan blev Mattias Ahlgren från Malmö vinnare i Inkludering. Han blev det för sitt engagemang och sin förmåga att låta barn och ungdomar från Malmös alla stadsdelar samlas kring en av de kanske mest inkluderande idrotter som finns, nämligen ultimate.

frisbee ultimate inkluderingMattias Ahlgren som vann Årets Eldsjäl i kategori Inkludering. 

Fokus på att inkludera tjejer i fotboll

Men i år läggs ett annat fokus på kategorin (som går att nominera i till och med 30 maj).

Vet du en eldsjäl som arbetar för att motverka utanförskap? Nominera din eldsjäl i kategori Inkludering här.

– I år kommer vi att uppmärksamma flick- och tjejfotboll lite extra. Vi vet sedan lång tid tillbaka att fotbollen har haft svårt att fånga upp och inkludera flickor och tjejer som antingen själva är utlandsfödda eller har utlandsfödda föräldrar. Det skulle bli en stor vinst för såväl fotbollen som samhället och inte minst tjejerna själva om det arbetet lyckas bättre, säger Carina Olofsson, och fortsätter:

– Bland annat kommer vi i en artikelserie som i vanlig ordning publiceras på expressen.se att berätta om hur Svenska Fotbollförbundet genom sitt projekt ”Ett steg framåt” jobbar med denna fråga. Där kommer vi också att lyfta några fina exempel från föreningslivet.

 

fotboll tjejerVi uppmärksammar tjejfotboll i syfte att inkludera alla. 

 

Vad krävs för att bli en av fyra finalister i kategorin Inkludering?

– Att den eldsjälen som man nominerar är en drivande kraft som jobbar systematiskt och effektivt med att inkludera alla i sin verksamhet. Ibland kanske man måste ta ett steg åt sidan och fundera lite – vi tar ofta eldsjälarna för givna och tänker inte alltid på hur mycket fantastiskt de gör för föreningslivet. Och ett tips är att alltid skriva en utförlig och förklarande nominering om vad eldsjälen faktiskt gör och betyder.

Nominera din eldsjäl i kategori Inkludering här.