Årets Specialpris till Amanda Zahui

måndag 12 april 2021

Amanda Zahui tilldelas av Årets Specialpris av Folkspel och Expressen.

– Jag är oerhört tacksam för detta pris. Men det handlar inte om mig, detta är ett steg i rätt riktning. Vi kämpar dag in och dag ut för allas värde runt om i världen. Vi alla förtjänar kärlek och rättvisa, säger den svenska basketstjärnan.

Idrottsåret 2020 handlade till stor del om inställda mästerskap, tomma läktare och när allt ska bli som vanligt. Men det innebar också att röster mot rasism spred sig över hela världen. Bland annat genom ett stort engagemang från en svensk basketstjärna.

Amanda Zahui, svensk basketprofil, tilldelas Årets Specialpris av Folkspel och Expressen. Hon får det för sin förmåga att se bortom trepoängare, returer och baskethallar, att som känd idrottspersonlighet tillvarata möjligheten att nå ut med viktiga budskap.

I en stor intervju med The New York Times berättade Amanda att den egna rösten mot polisbrutalitet och rasistiska orättvisor blev en del av henne i omklädningsrummet hos WBNA-klubben, New York Liberty, som hon kom till 2016. Det tog hon bland annat med hem till Sverige genom att sprida antirasistiska budskap då tillfälle gavs.

Även i andra sammanhang har vår största internationella basketstjärna stått upp för allas lika värde. 2019 tilldelades Amanda Sportspegeln-priset för sitt engagemang i Basket Gäris, som syftade till att få unga tjejer att idrotta. Även som sommarpratare i P1 2019 lyfte Amanda fram samhällsfrågor i lika stor utsträckning som sin sport och sin idrottskarriär.

Det stora engagemanget för rättvisa och mot rasism gjorde valet av Årets Specialpris givet denna gång.

– Jag hoppas att detta kan inspirera alla runt om i landet att vi tillsammans kan förbättra vårt land och resten av världen. Tack igen, säger årets pristagare.

Basketstjärnan Amanda Zahui tilldelas Årets Specialpris 2021.

Amanda Zahui, tilldelas Årets Specialpris. 

Motivering:

”Årets Specialpris från Expressen och Folkspel tilldelas år 2021 Amanda Zahui. Den 27-åriga basketstjärnan prisas för sin antirasistiska röst och hennes genom åren ständigt stora mod och viktiga engagemang i frågor om jämställdhet, integration och allas lika värde.

I en värld där idrott och samhällsfrågor kopplas och flätas samman mer och mer har Amanda Zahui det senaste året med tydlighet, passion och stor drivkraft lyft frågan om rasism hemma i Sverige.

Hennes inriktning är tydlig. Hon vill tala ut, utnyttja sin ställning som idrottsstjärna och förebild, och vara en person som går att nå och som andra kan förstå.”

Fakta: Amanda Zahui.

Ålder: 27 år.

Född: Södertälje.

Urval av klubbar: Polisen Basket, Telge Basket, University of Minnesota, New York Liberty, USK Prag, Shandong, Los Angeles Sparks.

Fakta: Årets Specialpris

Med Årets Specialpris vill Expressen och Folkspel lyfta fram personer, föreningar eller organisationer som står upp för ett bättre och inkluderande samhälle, som öppet försvarar grundläggande värderingar i form av jämställdhet och alla männ- iskors lika värde oavsett ursprung, religion, kön och sexuell läggning samt individer som lyfter upp andra och angelägna frågor, vilka är relaterade till föreningslivet.

Tidigare Vinnare av Årets Specialpris:

2020: Jonathan Hedström.

2019: Loui Sand.

I år sänds Eldsjälsgalan live på Expressen.se den 19 april start kl 20.00. Här kan du läsa mer om Eldsjälsgalan 2021.