Årets Eldsjäl genom tiderna

onsdag 17 mars 2021

Antalet synonymer är många. Entusiast, pådrivare, idéspruta, brinnande ande, energiknippe, inspiratör, entreprenör. Det finns dock inget vackrare än originalbenämningen. Eldsjäl.

30 december 2007 var det premiär för vad som beskrivs som vår viktigaste gala. Agneta Sjödin och Peter Jidhe ledde galan i Globen. Bland artisterna fanns Carola, Pet Shop Boys och Carolina Klüft. Elsa Rosén från BK Skoj i skånska Vinslöv utsågs till Årets Eldsjäl och Mike Malmer, KFUM Malmabergs IK i västmanländska Fellingsbro blev Årets ledare. Ytterligare många eldsjälar har sedan dess fått välförtjänta hyllningar, stipendier och sin stund i strålkastarljuset genom Årets Eldsjäl och Eldsjälsgalan. Där vem som helst kan nominera sitt föredöme. Där alla kan rösta på sin favorit. Där de stora hjältarna återfinns.

Eldsjälsgalan i Bingolotto

Fram till och med 2016 var Årets Eldsjäl en del av BingoLotto och en enskild händelse en gång om året.
– Vi kände att vi behövde gå vidare med Folkspels varför, att för fler kunna förklara och nå ut med att Folkspels verksamhet i sista änden handlar om att, via våra lotter, generera överskott till föreningslivet. Vi förde diskussioner med såväl Bonnier (Expressen) som Schibsted och TV 4. Det landade med Expressen som kom med den bästa idén och där vi tog ett beslut på att Årets Eldsjäl skulle leva hela året med nomineringar i olika kategorier och med ett stort redaktionellt utrymme i Expressen, säger Henrik Lindroth, marknadschef på Folkspel. 

Då nyheten om samarbetet presenterades meddelade Expressen: ”Folkspel får en kanal, genom vilken deras innehåll om Årets Eldsjäl kan få stor spridning. Totalt hoppas man kunna nå 4,7 miljoner läsare i och med det nya samarbetet.”

”Föreningslivet betyder så mycket”

Kalle Forsell på Expressen.Kalle Forssell, sportchef Expressen. Foto: Expressen

Kalle Forssell är idag sportchef på Expressen och ser ett stort värde i det redaktionella samarbetet kring Årets Eldsjäl och Eldsjälsgalan.
– Lag som lyckas och kämpar tillsammans, barn- och ungdomsidrott, eldsjälar som sliter i timmar med att tvätta matchkläder, står i kiosken, eller skjutsar barn till träningar. Finns det något finare? Föreningslivet betyder så mycket, för såväl elit som bredd, och det finns så oerhört många saker att belysa och lyfta inom det här området. Allt inom sporten tar sitt avstamp i föreningslivet. Därför känns Expressens engagemang både självklart och viktigt.

Livsviktiga organisationer

Carina Olofsson projektledare Folkspel.Carina Olofsson, projektansvarig Årets Eldsjäl och Eldsjälsgalan. Foto: Nicklas Elmrin

– Vi är givetvis oerhört stolta över Årets Eldsjäl, som pågår i princip hela året. Likaså finalen med Eldsjälsgalan, som arrangeras varje vår. Med de hetaste artisterna och de bästa programledarna vill vi ge de som verkligen gjort sig förtjänta av uppmärksamhet och hyllningar en kväll att minnas för livet. Det här handlar uteslutande om personer som aldrig söker egen vinning, utan alltid har andras bästa för sin ögon, säger Carina Olofsson, projektansvarig sedan 2018, och fortsätter:
– Sedan får vi inte glömma det primära med Årets Eldsjäl och Eldsjälsgalan. I grunden handlar det om att påverka och påminna politiker, makthavare och andra samhällsbetydande personer om hur viktigt föreningslivet är, vilken resurs det ideella ledarskapet innebär och vilka livsavgörande insatser organisationer som exempelvis Hjärtebarnsfonden, Prostatacancerförbundet och Rädda Barnen dagligen kämpar för. Det finns en uträkning kring idrottsrörelsen som visar att den ideella kraften i snitt lägger sju timmar i veckan på sitt engagemang. Omräknat i en fritidsledarlön handlar det om ett samhällsvärde på 20 miljarder. Det förstår var och en att det är en resurs vi inte får slarva bort.

En slutlig Årets Eldsjäl utses

Vinnare av Årets Eldsjäl.Ken Kvist, Årets Eldsjäl 2019 och Sofia Nybom, Årets Eldsjäl 2020. Foto: Expressen

I dag finns det tre kategorier där den inledande nomineringsprocessen följs av ett röstförfarande. Det handlar om Inkludering, Hälsa och Ledare. Vinnarna i respektive kategori presenteras därefter på Eldsjälsgalan. I den vinnande trion utses av en jury Årets Eldsjäl alla kategorier.

Vad hände sedan? Läs om några av de senaste vinnarna av Årets Eldsjäl.

Tillsammans med Expressen delas även Årets Specialpris ut, en utmärkelse som går till en person, förening eller organisation som står upp för ett bättre och inkluderande samhälle, som öppet försvarar grundläggande värderingar i form av jämställdhet och alla människors lika värde oavsett ursprung, religion, kön och sexuell läggning samt individer som lyfter upp andra och angelägna frågor, vilka är relaterade till föreningslivet.

Ida Björnstad och Loui Sand på Årets Eldsjäls gala.Specialpristagaren 2019, Loui Sand hyllas av Ida Björnstad. Foto: Bildbyrån.

Sedan 2018 finns det också en kategori som heter Årets Idrottsförening och som är ett samarbete med Riksidrottsförbundet, vars övergripande mål är att barn och ungdomar ges lika möjligheter att utöva idrott i förening för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet.
Kriteriet för att bli en eldsjäl i kategorin Årets Idrottsförening år 2021 är att den nominerade föreningen aktivt verkar för demokrati och delaktighet, utifrån att FN:s barnkonvention blivit lag i Sverige. Årets idrottsförening är en förening som på organisatorisk nivå tar till vara på barn och ungdomars åsikter och ger dem möjlighet att göra sin röst hörd, uttrycka sin vilja samt vara delaktiga i utformandet av verksamheten i sin idrottsförening.

Parasport på isen. Ishockey.Jönköpings Curlingklubb. Foto: Expressen

2020 handlade det om att inkludera parasport i sin ordinarie verksamhet, ett krav Jönköpings Curlingklubb uppfyllde med råge och därmed tilldelades utmärkelsen.
– För oss betydde det jättemycket. Dels fick vår idrott ett mycket större fokus medialt, och att allmänheten i högre grad förstår hur mycket träning de ligger bakom framgångarna för våra ”rullare”. Vi har fyra som ingår i det svenska landslaget och som tävlar internationellt. Dessutom innebar 65 000 kronor till verksamheten att även de övriga i laget får en möjlighet att komma ut och tävla i Europa när hälsoläget så tillåter. Att ge dem den chansen är huvudplanen med den vinstsumma vi fick, säger Mikael Peterson, huvudtränare i föreningen.

Mia Parnevik prisutdelare

Under åren har flertalet kända ansiken vart prisutdelare på Eldsjälsgalan. Bland annat Mia Parnevik, som berättar om uppdraget.

Mia Parnevik, på Eldsjälsgalan.

– Jag gillar Folkspels hela grundidé, att hela överskottet går direkt tillbaka till föreningslivet. Det ger många barn och ungdomar i Sverige chansen att idrotta. Jag hade förmånen att få vara med och dela ut pris på Eldsjälsgalan 2019. Det var en helt fantastisk upplevelse, att få träffa alla dessa eldsjälar som år efter år gör så mycket helt ideellt i det svenska föreningslivet. Jag blev väldigt berörd, på ett positivt sätt. 

232 miljoner i överskott

Hans Sahlin är vd på ideella Folkspel och ser Årets Eldsjäl och Eldsjälsgalan som ett viktigt verktyg i ambitionen att stärka det unika föreningsliv som Sverige har att erbjuda majoriteten av våra medborgare.
– Vi vet att vårt överskott, senaste året landade det på 232 miljoner att fördela, gör skillnad. Vi har naturligtvis inte en avgörande påverkan. Vårt föreningsliv är starkare än så. Däremot hoppas och tror vi oss kunna bidra till att bibehålla och utveckla den största samhällsnytta som finns. Likaså vikten av att kunna stötta andra livsviktiga organisationer vi företräder och som exempelvis arbetar förebyggande mot sjukdomar, som verkar för barns bästa och andra oerhört viktiga insatser i vårt samhälle. Allt det som de där vackra ordet eldsjäl står för.

Vi ger allt! Vart kommer våra 232 miljoner ifrån?