Julle United – vinnare i kategori Årets Idrottsförening

onsdag 21 april 2021

Tillbaka i Forsa, Hudiksvall och Hälsingland har Julle United Dansförening landat, tittat framåt, men även kikat i backspegeln.

– Vi blir alla mer och mer stolta över vad vi har gjort genom åren, säger Emelie Holmberg, föreningens verksamhetschef.

 

Tillsammans med Riksidrottsförbundet delar Folkspel på Eldsjälsgalan årligen ut pris till Årets Idrottsförening, en utmärkelse med olika kriterier i varje upplaga. 2021 handlade det om att den nominerade föreningen aktivt arbetar med demokrati och delaktighet, utifrån att FN:s barnkonvention blivit lag i Sverige. Enkelt att säga, men också något som ska genomförs.

I Julle United har barn– och ungdomar fått vara med och forma föreningen och verksamheten. Medvetenheten är stor om att föreningen inte skulle existera utan barn och ungdomar och att deras påverkan därmed är en självklarhet.

Efter att det ärofyllda priset tagit emot på Vasateatern i Stockholm av Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet och Malin Träff, barn– och ungdomsansvarig på RF, sa föreningens representant, Emelie Holmberg:

– Jag vet att de andra jublar därhemma. Nu ska vi med de pengar vi fått se vilka av barnens önskningar vi kan uppfylla. Att vinna pris som Årets Förening är en bekräftelse på att vi jobbar rätt.

Ett par dagar senare och med lite distans till årets viktigaste galakväll berättar Emelie om klubbens känslor.

– Vi har verkligen förstått vilken ära det här är, vilket fint pris vi fått. Vi har också pratat om varför vi valdes ut, tittat i backspegeln och konstaterat att vi kan pricka av ganska många grejer. Vi blir mer och mer stolta över oss själva.

Något även utomstående instämmer i.

– Det är oerhört många som gratulerat och visat sin uppskattning. Vi har även varit med i lokalradion häruppe.

eldsjalsgalan julle united riksidrottsförbundet

Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet, Malin Träff, Emelie Holmberg från Julle United tar emot priset för Årets Idrottsförening. Foto: Maxim Thore

Och det där med barnens önskningar..?

– Någon/något ska vi väl kunna uppfylla. Det handlar om allt från mysfiltar i studierummet till en discokula för att ge mer feeling i dansträningen. Sedan finns det alltid ett behov av nya gymnastikredskap. Vi i styrelsen är också överens om att hushålla med pengar som behövs även längre fram.

Utöver äran fick Julle United Dansförening 15 000 för finalplatsen samt 50 000 för den totala vinsten i kategori Årets Förening, där en jury bestående av representanter från Riksidrottsförbundet och Folkspel utsåg vinnaren.

 

Motivering Årets Förening 2021:

”Här är de aktiva systematiskt representerade i styrelse och kommittéer för att samlat framföra sina åsikter och tankar om verksamheten. De aktiva är delaktiga i att skapa och påverka den värdegrund de förväntas leva efter. Med detta som en viktig grundstruktur i föreningen vittnar de aktiva om att de känner sig betydelsefulla och lyssnade på, de känner att de kan påverka sin verksamhet och är motiverade till att också göra det.

Med motiveringen att det på en organisatorisk nivå i föreningen ges möjlighet för barn och ungdomar att göra sin röst hörd, uttrycka sin vilja samt vara delaktiga i utformandet av verksamheten i sin idrottsförening.”

eldsjalsgalan julle united pristagare

Malin Träff och Emelie Holmberg från Julle United. Foto: Maxim Thore

Övriga finalister i Årets Förening:

Erhöll 15 000 kronor till sin förening:

Höllviken Boxningsklubb, Höllviken.

Västerhaninge IK, Stockholm.

Alvik Basket, Stockholm.

eldsjalsgalan julle united samlingsbild

Vivvi Darla och Pernilla Asplind från Västerhaninge IF, Emelie Holmberg från Julle United, Johanna Fredman från Alvik Basket och Lina Skohagen från Höllvikens boxningsklubb efter prisutdelningen i kategorin Årets Idrottsförening. Foto Maxim Thore

 

Vill du veta mer om kvällens pristagare och gala? Läs mer om Eldsjälsgalan här.