Machokultur i fokus för Årets Idrottsförening 2025

Årets Idrottsförening 2025 lyfter fram ett aktuellt och viktigt tema: machokultur inom idrotten. Målet är att belysa hur idrottsrörelsen kan ta ansvar för att motverka destruktiva beteenden och skapa en trygg, inkluderande miljö där alla känner sig välkomna. Tillsammans med Riksidrottsförbundet vill Folkspel inspirera föreningar att aktivt arbeta för förändring.

Idrottens roll i att motverka machokultur

En av kategorierna inom Årets Eldsjäl är Årets Idrottsförening, en utmärkelse som ideella Folkspel står bakom i samarbete med Riksidrottsförbundet.

– I år är temat ett ämne som många inom idrotten kan relatera till och som alla kan hjälpa till att motverka – machokultur. Genom att ifrågasätta negativa beteenden kan vi skapa trygga, inkluderande idrottsmiljöer för fler, säger Fredrik Carlson på Riksidrottsförbundet. Även om situationen har förbättrats finns det fortfarande mycket kvar att göra för att motverka machokultur inom idrotten.

Sedan två år tillbaka arbetar Fredrik som verksamhetsutvecklare för inkludering på RF. Han har i sin roll i uppgift att upplysa, utbilda och verka för idrottsmiljöer som är trygga och inkluderande för fler. Där finns ingen plats för exempelvis trans– och homofobi, sexism och rasism.

– För att nå ut till så många som möjligt i föreningslivet arbetar vi främst mot våra medlemsförbund och RF-SISU-distrikt som i sin tur tar med det till föreningarna. Idrottsrörelsen är Sveriges största folkrörelse och har ett ansvar att lyfta fram idrottens värdegrund om glädje och gemenskap, demokrati och delaktighet, allas rätt att vara med och rent spel. Idrotten är en gång i tiden skapad av män, för män, och fortfarande styr och definierar maskulinitetsnormer flera idrotter. Därför behöver vi synliggöra och ifrågasätta machokulturer, som hänger ihop med maskulinitetsnormen. Män och pojkar ska också kunna gråta och vara sårbara, och måste inte vara starka, tuffa eller använda våld.

Machokultur påverkar idrotten på djupet – vi måste våga ifrågasätta och förändra.

Fredrik Carlson, Riksidrottsförbundet.

Machokulturens närvaro inom idrotten

Machokulturen kan se olika ut och finns på varierade platser. I omklädningsrummet, i styrelserummet, på läktaren. Inte sällan är den påtaglig i idrottens olika rum.

– Precis som på arbetsplatser, i hemmet eller på träningen så handlar det om att ta ansvar. Det är en kultur som finns i hela samhället och som måste förändras. Idrotten är en del av problemet men också en del av lösningen. Idrotten kan hjälpa till att fånga upp och motverka dåliga beteenden, förändra begränsande normer och förebygga våld, genom att bryta tystnadskulturer och visa mod.

Tillsammans kan vi skapa trygga och inkluderande idrottsmiljöer för alla

Fredrik Carlson, Riksidrottsförbundet

Vad är machokultur?

Machokultur är en miljö som präglas av starka maskulinitetsnormer, det vill säga föreställningar av hur pojkar och män "bör" vara. Det handlar ofta om att visa sig stark, upprätthålla en fasad och inte visa sårbarhet. Det finns starka kopplingar mellan en sådan miljö och våld i form av att det är mer accepterat i sådana killgrupper att vara aggressiv, inte visa svaghet eller ta emot och använda våld. En tystnadskultur, där man inte vågar prata om och ifrågasätta liknande beteenden, upprätthåller machokulturen och tittar bort när någon utsätter en annan person för våld eller uttrycker trans- och homofobiska, sexistiska eller rasistiska kommentarer.

Tidigare vinnare av Årets Idrottsförening

Varje år utses Årets Idrottsförening, och temat varierar för att belysa viktiga samhällsfrågor där idrotten kan göra skillnad. Tidigare vinnare har arbetat med olika teman som inkludering, demokrati och tillgänglighet inom idrotten. Här är några av de senaste årens vinnare:

  • 2024: Öviks TK – Rörelse livet ut
  • 2023: Qviding FIF – HBTQ
  • 2022: Bodens BK – Vithetsnormer och rasism
  • 2021: Julle United – Demokrati och delaktighet
  • 2020: Jönköpings Curling Club – Parasport
  • 2019: Narva Boxningsklubb – Senioridrott

Fakta om Årets Idrottsförening

I samarbete med Riksidrottsförbundet utses varje år Årets Idrottsförening. Kategorin har olika teman som speglar områden där idrottsrörelsen kan skapa positiva förändringar. I år är temat machokultur, och vi söker föreningar som arbetar aktivt för att motverka destruktiva maskulinitetsnormer inom idrotten och skapa en mer inkluderande atmosfär.

Upptäck fler kategorier i Årets Eldsjäl