”Stolt över att vara ambassadör för Årets Idrottsförening”
Hon har levererat som spelare på högsta nivå under hela 2000-talet. Nu ska fotbollsstjärnan i egenskap av ambassadör för Årets Förening bidra till att lyfta en angelägen fråga i föreningslivet.
– Jag ser verkligen fram emot att få ta del av de nomineringar som kommer in, att få veta hur föreningarna arbetar med HBTQ, säger Nilla Fischer.
Nilla Fischer är utan tvekan en av de största profilerna inom svensk fotboll och ett aktat namn i hela fotbollsvärlden. Då Folkspel tillsammans med Riksidrottsförbundet ska utse vinnaren i Årets Eldsjäl, kategori Årets Idrottsförening, finns skånskan med som ambassadör.
I kriteriet för att vinna utmärkelsen 2022/2023 står det bland annat:
”Årets idrottsförening är en förening som lyfter hbtq-frågor för att alla, oavsett sexuell läggning och könsidentitet eller könsuttryck, ska ha en självklar plats i föreningen. En förening som på organisatorisk nivå, med bakgrund i den egna värdegrunden, vidtagit åtgärder och aktivt arbetar med hbtq-frågor för att alla ska känna sig välkomna, kunna delta och påverka sin idrott.”
– Det känns både spännande och kul att vara en del av Årets Idrottsförening med allt vad det innebär. Min erfarenhet av föreningslivet och hur det arbetas med HBTQ kommer ju från fotbollen där jobbas för att alla ska vara välkomna. Sedan ska det inte innebära någon skillnad oavsett vilken idrott det handlar om.
Som spelare på världens stora scener har Nilla erfarenheter hur det fungerar både nationellt och internationellt.
– Utan att veta exakt känns det som om vi lever i ett land som ligger före i många avseenden. Inom damfotbollen är det i hög grad accepterat att vara gay. Sedan är det inom idrotten inte lika accepterat att vara könsöverskridande som i samhället i stort. Då fotbollen ska spegla hur det ser ut i samhället finns det alltid mer att göra, att bli än mer inkluderande.
I Tyskland, där Nilla spelade med storklubben Wolfsburg under många år (2014–2018), var det mer en fråga om status än om kön eller sexuell läggning.
– Allt är egentligen hierarkiskt uppbyggt i klubbar av det formatet. Som en av stjärnspelarna i Wolfsburg behövde du egentligen aldrig råka ut för något negativt. Hela staden handlar om föreningen, fotbollen och Volkswagen och det var aldrig någon som kom med något ofördelaktigt till oss. Sedan fanns det andra tillfällen i föreningen som visade på hur mycket återstår att göra, samtidigt som det går att påverka i andra riktningen.
– Exempelvis var vi i damlaget tidigt engagerade i att kaptenen skulle bära en regnbågsfärgad bindel. Det följdes senare – i samband med ett prideevent i staden – av att även herrlagets kapten skulle bära samma färger på sitt armband. Det fick en av de manliga spelarna att reagera starkt negativt. Då gick kaptenen i ut och stod upp för hela grejen, vilket gjorde att det blev så. Ingen stor sak, men den behövdes.
Det klassiska, ingen kan göra allt, men mycket kan åstadkommas tillsammans.
– Precis. Bara en liten gest kan betyda så oerhört mycket. Inte minst genom alla sociala medier som idag finns för att sprida budskap, kan påverkan bli enorm. Ta exempelvis då den australiensiska spelaren Josh Carvallo kom ut häromåret och många av de största fotbollsprofilerna gick ut och hyllade denne i sina egna kanaler. Det kan tyckas som små insatser, men sammantaget innebär det en enorm kraft. Har du en plattform, se till att använda den så att fler ser och lyssnar.
Likaså efterlyser Nilla i högre grad utbildning och kunskap rörande HBTQ, att fler engagerar sig i frågorna.
– Jag har förstått att RFSL utför en certifiering i HBTQ, men att den också kostar från 50 000 till 150 000 kronor, beroende på hur många personer som ingår. Det är så klart en stor utgift för de flesta föreningar, det tror jag även en stor del av klubbarna i damallsvenskan anser och något som inte får plats i budgeten, menar Nilla och skickar vidare några enkla och genomförbara åtgärder som bidrar till att förändra normer.
– Vi kanske inte ska benämna de aktiva ungdomarna som kille eller tjej, utan helt enkelt kalla dem spelare. En ledare kanske inte ska prata om mamma och pappa när det även där hemma finns mamma och mamma, pappa och pappa. Vi kan väl undra om familjesituation eller nöja oss med föräldrar. Det finns en del normer och kulturer som behöver förändras, säger en nybliven ambassadör och avslutar:
– Jag är väldigt belåten med att Folkspel och Riksidrottsförbundet, med kriterierna för Årets Idrottsförening tar tag i frågan och stolt att vara en del utav det.
Fakta: Nilla Fisher
Familj: Fru Mika och två barn, Neo, 4, och Eli, 1.
Klubb: Linköpings FC.
Tidigare föreningar: Verums GoIF, Vittsjö GIK, Kristianstad/Wä DF, LDB FC Malmö, VfL Wolfsburg.
Landskamper/mål: 177/23.
Meriter: VM-brons 2011, 2019, OS-silver 2016, tysk mästare fem gånger, Champions League-mästare 2014, Diamantbollen 2018, med i Världslaget 2017, 2018.
-
Läs mer:
Halmstads Gymnastikförening -
Läs mer:
Sandvikens IF i topp överallt -
Läs mer:
Årets Idrottsförening tema