Petra med ett år som Årets Eldsjäl

fredag 02 februari 2024

Våren 2023 utsågs Petra Jakob till Årets Eldsjäl alla kategorier.
Ett år senare säger hon:
– Det har varit en så fin titel att bära.


15 maj, 2023. Stående ovationer på Cirkus i Stockholm. denna majkväll. Dessutom en och annan rörande tår i publiken. Petra Jacob från Södertälje har av Hans Sahlin, vd Folkspel och friidrottsikonen Kajsa Bergqvist, precis tagit emot utmärkelsen som Årets Eldsjäl alla kategorier. Tidigare under kvällen fick hon ta emot kategorivinsten Ledare av före detta statsministern och nuvarande partiledaren för Socialdemokraterna, Magdalena Andersson.
En minst sagt värdig vinnare för det arbete som via Lebi Skol IF lagts och läggs ner på att skapa en sund och omfamnande miljö för barn– och ungdom i Södertälje.
Som brinner för föreningslivet, hälsofrämjande aktiviteter, gemenskap och goda värderingar.
Som inte accepterar att se på då kriminella gäng rekryterar pojkar i allt yngre år.
Som kämpar för att föreningslivet ska vara till för alla oavsett ekonomi, bakgrund, kön, bostadsområde, att det ska bara vara självklart.
En fyrabarnsmamma och före detta elitspelare i basket som lägger ner sin själ och lediga tid för andra.

Så vad mer har hänt sedan den där aftonen på Cirkus?
Finns driv och kraft kvar ett år senare?
Har det tagits steg sedan i våras?
Nya projekt och ideér på gång?
– Det har hänt väldigt mycket. Uppmärksamheten kring min person har inneburit ett väldigt stort intresse för hur vi arbetar, det gäller från norr till söder.
Från hösten 2023 är Petra tjänstledig från sitt ordinarie arbete som projektledare på Scania för att bland annat ingå i en satsning där Skolidrottsförbundet tilldelats ekonomiska resurser för att öka idrottandet bland barn och unga i utsatta områden. Fokusområden kommer till en början att vara Södertälje, Malmö och Göteborg.

– Det handlar om att starta nya projekt, att bli delaktiga i samhället, forma verksamheter och idrottsrörelsen, bearbeta beslutsfattare, samtala med politiken, organisationer och styrelser. Tröskeln att ta sig in i föreningslivet måste bli lägre, säger hon
Lågan hos en eldsjäl utöver det vanliga brinner sålunda starkare än någonsin i syfte i syfte att ge barn– och ungdomar förutsättningar till en god hälsa och samtidigt erbjuda ett alternativ till det eskalerande våld vi hör och ser om på gator och torg.
Det pratas om vikten att fånga upp främst unga pojkar redan i tio–elvaårsåldern. Allt för att få få dem att välja väg, att inte ledas in på fel spår, att förhindra rekrytering till gängmiljöer redan innan tonåren.

Petra vill gå längre än så.


– Jag skulle snarare påstå att vi måste starta med förstaklassare, att i tidig ålder ge dem en idrottsvana som följer med hela vägen. Ju tidigare vi kan börja med förebyggande insatser, desto bättre.
Det stora och viktiga engagemanget har som sagts fått spridning sedan hon hyllades på Cirkus för ett år sedan.
– Vi är bland annat inbjudna till en konferens med BRÅ (Brottsförebyggande rådet senare i vår).
Jag har nog inte hunnit reflektera hur hedrande det var att få priset som Årets Eldsjäl, som måste vara bland det finaste man kan utses till.