Håkan Florin vann Årets Eldsjäl i kategori Hälsa

Det är den vanligaste cancerformen hos män – och drabbar årligen 10 000 svenskar. För sin kamp mot Prostatacancer får Håkan Florin från Karlstad utmärkelsen Årets Eldsjäl i kategori Hälsa.

– Vi män saknar en allmän kontroll, det brinner jag för att förändra, säger värmlänningen.

Han åker land och rike runt för att informera om hur man kan förebygga prostatacancer. Just denna måndag i maj befann han sig i Stockholm och på Årets Eldsjäls Galakväll. Och för att ta emot ett pris av Pia Salming, änka till bortgångne Börje.

Håkan Florin - Vinnare i kategori Hälsa under Årets Eldsjäls Gala 2023

Röstades fram som vinnare efter enträgen sjukdomskamp

Håkan röstades fram som vinnare i kategori Hälsa för sin enträgna kamp mot en sjukdom han själv drabbats utav, men som tack vare tidig upptäckt gick att hantera och bli frisk ifrån.

I många år har värmlänningen sedan dess propagerat för vikten att kolla upp sig i tid och på så vis undgå att bli en av de 2 000 män som årligen avlider i sjukdomen.

– Sjukdomen är fullt botbar, Det handlar om att upptäcka den i tid, säger Håkan Florin.

Som i sin kamp varje år ger sig ut på en Sverigeresa – från Luleå i norr till Malmö i söder i syfte att sprida ett livsviktigt budskap. Senaste turen innebar 49 stopp och 600 bilmil. Han har dessutom samlat in en ansenlig summa pengar till Prostatacancerförbundet.

– Jag är mycket rörd. Resorna jag gjort, på onsdag väntar en tredje, har gett mig så mycket positiv feedback. Det här priset är det största man kan få då man jobbar ideellt.

För sin finalvinst fick Håkan totalt 75 000 kronor, varav 15 000 kronor i ett personligt stipendium.

Övriga finalister i kategori Hälsa

Suss Eriksson, IFK Tumba Handboll
Bodil Frick, kampsport Uppsala