Qviding FIF vann Årets Eldsjäl i kategori Årets Idrottsförening

Tillsammans bestämde sig hela familjen, de genomgick en certifiering i HBTQ-frågor och fick klart för sig hur deras verksamhet skulle se ut framöver.

– För oss har det viktigaste varit att jobba med spel- och ledarutbildning, säger Kristoffer Pilmalm i Qviding FIF.

Årets Idrottsförening – en kategori i samarbete mellan Folkspel & Riksidrottsförbundet

När Årets Eldsjäls Galakväll genomfördes på Cirkus i Stockholm blev en ungdomsklubb från Göteborg vinnare i Årets Idrottsförening, en kategori som är ett samarbete mellan Folkspel och Riksidrottsförbundet och som denna gång hade HBTQ som tema.

Programledare Clara Henry, pristagare i Årets Idrottsförening Qviding FIF, representerade av Kristoffer Pilmalm, med prisutdelare Nilla Fischer och Stefan Bergh under Eldsjälsgalan 2023 den 15 maj 2023 i Stockholm.

De fick ta emot priset av fotbollsprofilen Nilla Fischer och Stefan Bergh, generalsekreterare på Riksidrottsförbundet. 2018 deltog hela styrelsen i Qviding, anställda på kansliet samt en arbetsgrupp på fyra personer i utbildning i HBTQ.

Det har bland annat resulterat i deltagande i West Pride, ett samarbete i frågan med Angereds Atletsim och Stampid Parkour. Dessutom återkommande diskussioner om könsnormer, kommunikation och ledarbeteende. Under en hel säsong spelade såväl klubbens seniorer, både dam och herr, i regnbågsfärgade bortatröjor. Det finns en värdegrundsansvarig i varje åldersgrupp. Att utses till Årets Idrottsförening är naturligtvis ytterligare ett bevis på att föreningens inriktning fungerar.

– Regnbågsfärgerna betyder jättemycket för oss. Vi vill finnas för alla. Ta ett större ansvar mot andra föreningar.

Så utmanar de traditionella könsnormer

Qviding FIF försöker även låta bli att dela in tjejer och killar i sexårsåldern efter kön. I den åldern finns det inga fysiska skillnader och därför ingen anledning, säger Kristoffer Pilmalm, akademiansvarig i föreningen och drivande kraft då deras värdegrundsarbete tog fart på allvar.

I idrottsforskningen har samträning lyfts fram som ett sätt att utmana traditionella könsnormer. En förutsättning för att det ska fungera är att tränarna har kunskap om normer- något som prioriteras i Qviding FIF.
Sedan har det funnits motstånd längs vägen. Bland annat en sponsor som hade synpunkter på att Qviding FIF lyfte frågan och att klubbens representationslag spelade i regnsbågsfärgat.

– Vi var snabba med att avsluta det samarbetet, säger Kristoffer.

Övriga finalister i Årets Idrottsförening

Stockholm Roller Derby Team.
Malmö Historiska Fäktskola.