Kategori

Ledare

Araz Perwizie

Biskopsgården är ett utsatt område i Göteborg som ofta nämns i nyhetsrapporteringen i negativa sammanhang. Men det finns också väldigt positiva inslag i stadsdelen.
– Vi ser basketen som en väg till ett bättre samhälle, säger Araz Perwizie i Västra Hisingen Basket.

Generellt sett är basketen är idrott som är långt framme när det gäller inkludering av alla barn och ungdomar. En förening som har kommit längre än de flesta är Västra Hisingen Basket, som har sin hemvist på Sjumilaskolan i Biskopsgården.

Klubben har som devis ”Här skjuter vi bara mot korgen” och det kanske säger något om det hårda klimat som råder i Biskopsgården sedan ett antal år tillbaka – med en norra och södra falang som ständigt ligger i strid med varandra.

– Men vi pratar inte om norra och södra Biskopsgården. Det existerar inte hos oss. Här är det bara Biskopsgården som gäller. Och vi ska inte se oss som offer eller något sådant för att vi bor och lever här. Tvärtom, vi ska vara stolta över Biskopsgården, Jag är själv uppvuxen här och jag ser att alla dessa ungdomar har möjligheten att lyckas, bara vi hjälper dem på vägen, säger Araz Perwizie, som alltjämt bor kvar i stadsdelen.

Det tror Michael Malm, som är kanslichef och föreningsutvecklare på Westra Sveriges Basketförbund, är en av nycklarna till att Västra Hisingen Basket – som drog igång sin verksamhet 2014 – är så lyckosam som förening.

– Araz bor i stadsdelen, känner alla människor där och det ger hela föreningen en trygghet och trovärdighet. Jag tror att det är väldigt viktigt att en sådan stark person och personlighet, som driver klubben framåt, också finns där på nära håll även utanför basketen.

kategori-ledare-aretseldsjal-baskettraning-folkspel-819x478.jpg

Araz tillbringar merparten av sin lediga tid i basketföreningen med att träna och hjälpa och guida alla åldersgrupper till att bli bra människor med en bra värdegrund inför framtida livet. Han ser dock själv en liten svaghet med Västra Hisingen Basket.

– Vi har en rätt stor övervikt av killar – nu ska vi satsa på att försöka fånga upp ännu fler tjejer också, säger han, och fortsätter:

– Vi vill rekrytera, behålla och utveckla Sveriges svåraste målgrupp, nämligen ungdomarna. Vi ser basketen som ett verktyg och en väg till ett bättre samhälle, även om vi är så mycket mer än bara en basketförening.

Under fjolåret vann Västra Hisingen Basket två guld i Gyllene Hjuet, en tävling arrangerad av BonnierHoops. De segrade i klasserna ”Årets samhällsengagemang” och ”Årets långsiktiga lösning” och var ett kvitto på att verksamheten är hållbar och väcker engemang och känslor även bortom Hisingen.

– Vi har också under hela året igång läxhjälp, utlåning av böcker och vill vara ett ställe där man bara ska kunna hänga och lyssna på musik och få vara.

Araz Perwizie - Baskettränare och finalist i Årets Eldsjäl

Om Araz

Namn: Araz Perwizie
Ålder: 34 år.
Bor: Biskopsgården, Göteborg.
Gör: En av grundarna av Västra Hisingen Basket, som är inne på sitt åttonde år och som bedriver en inkluderande och mycket viktigt verksamhet i Biskopsgården.