Kategori

Ledare

Petra Jacob

Så erbjuder Petra en annan väg

Det pratas om vikten att fånga upp främst unga pojkar redan i tio- elvaårsåldern. Allt i syfte att få dem att välja väg, att inte ledas in på fel spår, att förhindra rekrytering till gängmiljöer redan innan tonåren.

Petra Jacob, till vardags projektledare på Saab Scania och tidigare elitspelare i basket med Norrköpings Dolphins, vill gå längre än så.
– Jag skulle snarare påstå att vi måste starta med förstaklassare, att i tidig ålder ge dem en idrottsvana som följer med hela vägen. Ju tidigare vi kan börja med förebyggande insatser, desto bättre.

Sedan några år tillbaka driver Petra den ideella föreningen Lebi Skol-IF i Södertälje. I samverkan med skolor och det befintliga föreningslivet brinner hon för att lotsa unga barn och ungdomar i socioekonomiskt utsatta områden till en sund fritid, för att motverka fysisk- och psykisk hälsa, med en ambition att bidra till goda samhällsmedborgare.Petra Jacob tränar unga tjejer i basketI anslutning till skolan erbjuds bland annat 250 barn i ett flertal skolor och stadsdelar gymnastik, volleyboll och ridsport.
– Vi tar även med barnen på aktiviteter, exempelvis en elitmatch i basket med all den inramning det innebär, så att det får uppleva hur långt deras idrottande kan leda. Tanken är sedan att slussa barnen vidare ut i föreningsliv som finns i Södertälje.

I det ideella arbetet ingår även informera vuxna om betydelsen av en sund fritidsverksamhet.
– Vi har ett projekt som vi kallar föräldrarinkludering. Det går bland annat ut på att förklara hur det svenska föreningslivet är uppbyggt. Vi ska komma ihåg att det i många fall innebär en stor kulturkrock jämfört med hur det ser ut i andra länder. Men jag vet vilken kraft idrotten har för inte minst välmåendet, jag brinner för det.

Motivering Petra Jacob, Södertälje

”Med driv, engagemang och insikt erbjuder hon alternativ i Södertäljes tungt utsatta områden. På egen hand tar Petra Jacob ansvar för barn och unga för att förebygga psykisk och fysisk ohälsa, för att motverka vägar in i kriminella miljöer, för ett bättre liv och goda samhällsmedborgare.”

Röstningen stänger den 30 april kl. 15.00.