fredag 26 november 2021

Så startar du en förening

Tycker du att föreningslivet i Sverige är viktigt? Går du kanske i tankar om att starta en ideell förening? Idag finns det cirka 19 000 idrottsföreningar i landet och så många som var tredje svensk är medlem i en förening*. En förening kan drivas med både bidrag och förtjänade intäkter så som överskott från tillexempel försäljning från BingoLotter och Sverigelotter.

Svenskt föreningsliv

Vi på Folkspel brinner för Sveriges föreningsliv. Det hjälper till med samhällsinkludering, bidrar till god folkhälsa och ger våra barn och unga ett sammanhang. Varje år lägger ideella ledare sju timmar på att arbete för en förening, det runt 20 miljarder kronor årligen. De är riktiga Eldsjälar.

starta-forening-folkspel-819x478.jpg

Vad är en förening? 

Det finns olika typer av föreningar, bland annat ekonomisk och ideell. Skillnaden mellan en ideell förening och en ekonomisk förening är att en ideell förening arbetar för sina medlemmars ekonomiska intressen, men gör det genom ideell verksamhet. En ekonomisk förening syftar till att arbeta för sina medlemmars ekonomiska intressen med då genom en ekonomiskt inriktad verksamhet.

Läs mer om skillnaden mellan en ideell förening och en ekonomisk förening på Skatteverket.

Söka bidrag till föreningar 

Det går att söka bidrag till sin ideella förening. Om man till exempel driver en idrottsförening ansluten till något av de specialidrottsförbund som tillhör Riksidrottsförbundet får det att söka statligt lokalt aktivitetsstöd (LOK-stöd). Läs mer om det här. 

Vill du också vara med och bidra till ett växande föreningsliv? Vi har samlat bra länkar där du kan läsa om vilka regler det finns för föreningar, hur du kan söka bidrag till din förening, föreningslivets betydelse och mycket mer om ideella föreningar.

Starta en Idrottsförening, Riksidrottsförbundet  

Starta en ideell förening, Skatteverket  

 

Tjäna pengar till din förening på Folkspels lotter

 

*Siffror från Riksidrottsförbundets hemsida