Så startar du en förening – en checklista
Går du i tankar om att starta en förening? Vårt avlånga land har onekligen ett rikt föreningsliv och det är ju inte direkt en nyhet att vi på Folkspel brinner för allt som har med föreningsliv att göra. Men hur går man egentligen till väga för att starta en förening? Det kommer vi gå igenom i den här artikeln genom att lista våra bästa tips för vad du som ska starta en förening behöver tänka på. Häng med!
Starta en förening – vart börjar man?
För att starta en förening behöver man vara tre personer, förslagsvis då tre som har ett gemensamt mål eller intresse. Man behöver också välja vilken form av förening det är som ska startas. De två vanligaste föreningsformerna är ideella och ekonomiska föreningar. Men vad är skillnaden mellan en ideell och en ekonomisk förening?
Jo, skillnaden mellan en ideell förening och en ekonomisk förening är att en ideell förening arbetar för sina medlemmars ekonomiska intressen, men gör det genom ideell verksamhet. En ekonomisk förening syftar till att arbeta för sina medlemmars ekonomiska intressen, men då genom en ekonomiskt inriktad verksamhet.
När ni startat föreningen tillkommer en rad förmåner, bland annat att ni kan söka bidrag till föreningen men också få skatteavdrag eller rabatter om ni behöver hyra lokal. Eftersom en förening är en juridisk person innebär det också en viss form av ansvarsfriskrivning, vilket ofta känns tryggt för medlemmar och styrelse.
En nystartad förening behöver föreningsstadgar
När man startar en förening behöver man tänka igenom föreningens stadgar. Föreningens stadgar kan man säga är föreningens interna regler som man behöver förhålla sig till. Dessa behöver vara skriftliga och innehålla föreningens namn, syfte och mål. Dessutom behöver hur styrelsen ska utses och hur beslut fattas finnas med. Låter det knepigt? Lite kanske, men ack så viktigt.
Här är en kort lista över vad som ska finnas med i föreningens stadgar:
- föreningens namn
- föreningens ändamål
- bestämmelser om styrelsen och dess sammansättning, hur den väljs och vilka som är beslutsfattande
- information kring medlemskap. Hur man blir medlem, hur man går ur, medlemsavgift och ens rättigheter och skyldigheter som medlem.
Ett tips är att ta del av redan framtagna mallar och förslag på föreningsstadgar. Sådana finns det en uppsjö av en googling bort, det är bara att välja och vraka.
Föreningens första möte - föreningsstämman
Föreningen behöver innan sitt bildande hålla i ett första möte, en så kallad föreningsstämma. Det är på föreningsstämman som man beslutar att föreningen ska startas. På föreningsstämman antar föreningen stadgarna och fastställer sin styrelse.
Viktigt att tänka på under ert första möte är att ha ett skriftligt protokoll. Detta skriftliga protokoll bör innehålla:
- föreningens namn
- datum som föreningsstämman hålls
- vilka som ingår i styrelsen
- ..och allt ni kommer överens om på mötet såklart.
Protokollet behöver sist, men inte minst, undertecknas av minst två personer. När detta är klart är föreningen startad!
Hur kan Folkspel hjälpa er nystartade förening?
Vi på Folkspel brinner för Sveriges föreningsliv. Vi vet om att föreningslivet hjälper till med samhällsinkludering, bidrar till god folkhälsa och ger våra barn och unga ett sammanhang. Av just den här anledningen finns också våra lotteriprodukter till.
Det kostar pengar att driva en förening, kanske framför allt när den precis är uppstartad, och med hjälp av Folkspels populära produkter kan din förening tjäna viktiga slantar till föreningskassan. För att kunna sälja våra produkter krävs det att din nystartade förening ingår i någon av de riksorganisationer eller förbund som är medlemmar i Folkspel.