”Jag gillar att hitta nyttan i teknik och hjälpa människor att använda det så effektivt som möjligt”

folkspel-it-chef-819x478.jpg

Jan Olsen är IT-chef på Folkspel. Han har arbetat inom IT-branschen sedan han var 18 år. Och det var, enligt honom, en slump att han hamnade i branschen. I den här intervjun berättar han om hur en verksamhetsnära IT-avdelning jobbar. Om söndagsångest och passionen för löpning.

Jan! Berätta – vad är din historia?
Jag tittade på mitt cv inför detta möte och såg att jag började inom branschen för 30 år sedan. Det är ju helt galet? Och ganska intressant att jag hamnade i branschen av en slump. Jag jobbade på ett stort lager ute i Tagene i Göteborg, då som 16-årig truckförare. Man började ta in datorer på min arbetsplats och jag visade intresse och kunde bistå med en del hjälp. Efter ett tag blev jag frågad om jag ville axla rollen som IT-ansvarig. Jag tackade ja med skräckblandad förtjusning då jag bara var 18 år gammal vid det laget – men, det var det bästa beslutet jag tagit i min karriär!

Vad jobbar du med på Folkspel?
Det jag verkligen brinner för: teknik och människor. Jag och mitt team hittar lösningar för att kunna nyttja teknik och IT på bästa möjliga sätt. Jag är en verksamhetsnära IT-chef på en IT-avdelningen som är en del av hela verksamheten. Min upplevelse är att man förr nyttjade IT avdelningar lite för sent i projekt, då tiden kunde sätta stopp för vilken typ av teknik som skulle fungera. Nu jobbar vi parallellt med våra kreatörer och ser till att skapa bästa möjliga lösningar för kampanjer och andra satsningar och projekt. Bland annat arbetar vi nära e-com avdelningen och Tina Pavics gäng.

Vad gjorde att du sökte till Folkspel?
Haha, det var faktiskt lite av en slump det med. Jag jobbade på ett storföretag i Göteborgsområdet när jag letade en julklapp på Blocket till min son, lego skulle jag köpa. Då trillade jag över en annons som berättade att Folkspel sökte IT-chef. Jag kände igen företagsnamnet då jag alltid varit engagerad i föreningslivet. Jag visste nyttan av överskottet från Folkspels lotter. Jag har själv varit ledare för mina barns fotbollslag och har sett vilken skillnad överskottet gör på gräsrotsnivå. Så, jag sökte jobbet och fick det! Tror att det framgick i min ansökan om vad jag kände för svenskt föreningsliv…

Hur ser en vanlig dag ut på jobbet?
Det finns inga vanliga dagar! Det är lite charmen med vår avdelning. Vi går mer och mer ifrån traditionell arbetstid. Folkspel har IT-kritiska satsningar som löper över hela året och då ibland utanför arbetstid som BingoLottos uppesittarkväll, påsk och midsommar bland annat. Så det kan bli så att man rycker in och löser saker lite när som. Det är puls i vår avdelning och det passar oss. Jag har aldrig haft söndagsångest sedan jag började på Folkspel, inte en enda gång faktiskt!

Vad gör du när du inte knappar på datorn?
Jag springer så ofta jag kan. Gärna långt! Fem-sju mil i veckan brukar det bli. Och jag brukar faktiskt försöka kombinera löpningen med att resa. Åker gärna till olika delar av världen för att springa lopp och samtidigt njuta av nya vyer.

Tre snabba med Jan

Vilket är favoritspelet från Folkspel?
Bingolotto Express är ett mycket spännande koncept som har ett enormt tekniskt maskineri i bakgrunden. Detta är bara början på något som jag är helt övertygad om är framtiden.

Berätta om ett roligt minne från Folkspel?
Finns så väldigt många roliga minnen men de jobb som IT avdelningen lägger ner inför Uppesittaren är något speciellt. Den 23 december är en lång dag som avslutas med TV sändningen. Då sitter i princip hela avdelningen uppkopplade tillsammans och övervakar och hanterar eventuella problem. Detta är en väldigt speciell upplevelse med den puls som då finns hos alla.

Vad är framgångsreceptet för en lyckad lördagskväll?
Helgerna spenderas jag helst någonstans i Sverige i min husbil. Oavsett vilken årstid de är.

Vill du jobba på IT-avdelningen? Se våra lediga jobb här.