Ebba Årsjö vann Årets Specialpris 2023

En inspirerande resa till toppen av parasporten 

Ebba Årsjö, världsmästare och vinnare av Årets Specialpris 2023, började åka utför vid sex års ålder och hamnade senare på skidgymnasiet i Östersund. Trots att hon lider av Klippel-Trenaunays syndrom, en sjukdom som begränsar muskelfunktionen i hennes högra ben, har hon aldrig gett upp.

Fram till 18 års ålder valde Ebba att inte berätta, utan tävlade mot åkare utan funktionsnedsättning. Två år senare klassades hon som LW4 (nedsatthet muskelfunktion i ben). Sedan dess har Ebba vunnit allt inom parasporten, inklusive guld i superkombination och slalom i Paralympics 2022 samt världsmästerskapstitlar i slalom och parallellslalom.

Ebba har inspirerat många genom sin resa och tilldelades Victoriapriset 2022 för sin karriär inom parasporten. Hon har visat en modig och öppen attityd genom att visa upp sitt högra ben i allmänna sammanhang, något som hon tidigare inte har gjort. Det gjorde hon från en balkong på Mallorca och med en bild som publicerades på Instagram.

"I podden ”Vägen till toppen” delade Ebba med sig av sin resa från en tid då hon inte kunde förlika sig med sitt högra ben till att älska även denna kroppsdel. Hon lämnade också en tydlig hälsning till alla: "glöm inte att tycka om er själva." Det var ett starkt statement för många andra med någon form av funktionsnedsättning.

Programledaren Clara Henry tillsammans med vinnaren av Årets Specialpris Ebba Årsjö på Årets Eldsjäls Galakväll 2023

För hennes enastående karriär inom parasporten och hennes mod att öppet visa upp sin funktionsnedsättning tilldelades Ebba Årsjö Årets Specialpris 2023. Priset ges ut av Expressen i samarbete med ideella Folkspel och hyllar personer, föreningar eller organisationer som står upp för ett inkluderande samhälle och jämställdhet. 

 

Om Årets Specialpris

Med Årets Specialpris vill Expressen och Folkspel lyfta fram personer, föreningar eller organisationer som står upp för ett bättre och inkluderande samhälle samt försvarar grundläggande värderingar i form av jämställdhet och alla människors lika värde oavsett ursprung, religion, kön och sexuell läggning. Priset delas ut till individer som lyfter upp andra och angelägna frågor, vilka är relaterade till föreningslivet. Tidigare vinnare av Årets Specialpris inkluderar Amanda Zahui, Jonathan Hedström och Loui Sand.