Petra Jacob vinner Årets Eldsjäl 2023

Spänningen var påtaglig på Cirkus i Stockholm. Den tyngsta utmärkelsen återstod på Årets Eldsjäls Galakväll. Friidrottsprofilen Kajsa Bergqvist läste upp vinnaren. Petra Jacob från Södertälje.

Årets Eldsjäl är korad. Det blir en superengagerad tjej från Södertälje, från en ideell kämpe som brinner för att skapa förutsättningar till ett hälsosamt liv för barn– och ungdom.

På galan fick hon inledningsvis ta emot priset som Årets Eldsjäl i kategori ledare, en utmärkelse som delades ut av Magdalena Andersson, partiledare för Socialdemokraterna och tidigare statsminister.

Petra Jacob - Vinnare i kategori Ledare under Årets Eldsjäls Gala 2023

Det stannade dock inte där. Som final på en fantastisk afton, där alla eldsjälar ska känna sig delaktiga, var det dags för kvällens final. Årets Eldsjäl alla kategorier.

På scen fanns Kajsa Bergqvist och Hans Sahlin, vd på Folkspel. Vinnare – i tuffast möjliga konkurrens, ska sägas: Petra Jacob.

– En jätteära och jag känner mig nästa förlamad. Det här priset är till alla er därute, säger vinnaren.

Driver ideella föreningen Lebi Skol IF

Sedan några år tillbaka driver hon den ideella föreningen Lebi Skol IF i Södertälje. I anslutning till skolan erbjuds bland annat 250 barn i ett flertal skolor och stadsdelar gymnastik, volleyboll och ridsport.

– Vi tar även med barnen på aktiviteter, exempelvis en elitmatch i basket med all den inramning det innebär, så att det får uppleva hur långt deras idrottande kan leda. Tanken är sedan att slussa barnen vidare ut i det föreningsliv som finns i Södertälje. I det ideella arbetet ingår även informera vuxna om betydelsen av en sund fritidsverksamhet.

– Vi har ett projekt som vi kallar föräldrarinkludering. Det går bland annat ut på att förklara hur det svenska föreningslivet är uppbyggt. Vi ska komma ihåg att det i många fall innebär en stor kulturkrock jämfört med hur det ser ut i andra länder. Men jag vet vilken kraft idrotten har för inte minst välmåendet, jag brinner för betydelsen av en sund fritidsverksamhet.

Motivering Årets Eldsjäl 2023

Med driv, engagemang och insikt erbjuder hen alternativ och tar med hjälp av ett växande nätverk, av nya ledare och, föräldrar, ansvar för barn och unga i syfte att förebygga psykisk och fysisk ohälsa, för att motverka vägar in i utsatta miljöer, för att ge förutsättningar till ett bättre liv och därmed goda samhällsmedborgare. Vinnare av Årets Eldsjäl 2023 är Petra Jacob!