Årets Specialpris 2022 till Erik Granqvist

måndag 14 mars 2022

En stor del av landets idrottsprofiler stod, tillsammans med representanter från exempelvis Rädda Barnen, upp vid sina bord. De hyllade alla Erik Granqvist, som i tårar tog emot Årets Specialpris på Cirkus i Stockholm. 
– Jag brukar inte ha svårt att prata, men har det nu. Jag blir så berörd av att se alla eldsjälar här ikväll.

Då årets viktigaste galakväll var på väg mot final var det dags att dela ut Specialpriset 2022. 
Mottagare: En ödmjuk ishockeyman med stort mod och som öppet berättat om sina egna erfarenheter av övergrepp och som vill fortsätta prata om för att hjälpa barn– och ungdomar inom föreningslivet för att de ska slippa uppleva samma sak.
Av Expressens chefredaktör, Klas Granström och Carina Olofsson, projektansvarig på Folkspel för Årets Eldsjäl, fick Erik ta emot blommor och ett stipendium på 50 000 kronor.

En mycket rörd Erik Granqvist sa till gästerna på Årets Eldsjäls galakväll, till hela idrottsrörelsen – i riktning till alla de utsatta.
– Ni är inte ensamma, våga prata, sträck ut en hand, det finns hjälp att få. Det räcker att en person lyssnar, ingen ska bära det inom sig. Att vi ska komma tillrätta och skapa en jämställd och inkluderande miljö som är säker känns hoppfullt efter en sån här kväll. 

Inget slagskott har gjort lika ont i kroppen jämfört med det stryk själen fick ta emot. Genom att dela sin historia om en motbjudande kultur vill Erik Granqvist förbättra och ge idrottsrörelsen den miljö som den förtjänar. 

I höstas gick Kyle Beach ut och berättade om de sexuella övergrepp denna utsattes för i NHL-laget Chicago Black Hawks 2010. Det fick Erik Granqvist att bryta en tystnadskultur och dela med sig av ett trauma som han burit på sedan han kom upp i Luleå Hockeys a–trupp i början av 90-talet. Det handlade om så kallad inkilning och ritualer som landade i rena övergrepp. 

Erik valde att i detalj beskriva de händelser i omklädningsrum och duschutrymme som följt med honom sedan dess, allt i syfte att ingen annan ska behöva uppleva något liknande, och med en tydlig ambition att motverka en machokultur som inte hör hemma någonstans.

I sin offentliga roll som ishockeyexpert och med ett framgångsrikt cv såväl som aktiv som i ledarposition, förstod Erik att han – till skillnad från många andra – skulle göra sin röst hörd. 

Även om det fanns tvivel.

– Klart tanken slog mig. Varför gnälla nu? 30 år efter att det inträffade. Varför sa jag ingenting då? En anledning var att jag som ung spoling i Luleås a–trupp befann mig längst ner i hierarkin. Vi fick tidigt lära oss att bara ”bita ihop, hålla färgen och vara tyst” utanför isen. 

I dag är han i den andra änden och använder sitt kändisskap för att hjälpa andra. 

– Sägas ska att min fantastiska sambo, Yvonne, var den som slutligen fick mig att berätta i Viaplay Hockey Podcast. Hon sa: ”Erik, om inte du gör det i 49 års ålder, vem ska då uppmärksamma det?” Det är naivt att tro att den som blir utsatt ska göra det. Det får inte bli något slags lotto, det vill säga att man hoppas att ens barn hamnar i en miljö med ett sunt ledarskap. Jag önskar och hoppas att det blir coolt att vara juste, säger han. 

Erik Granqvist får ta emot Årets Specialpris på Årets Eldsjäls Galakväll

För sitt mod och ställningstagande belönas Erik Granqvist därför med Årets Specialpris 2022, en utmärkelse som Folkspel/Årets Eldsjäl står bakom tillsammans med Expressen. 
– Det är en enorm ära och rör mig till tårar att ta emot Årets Specialpris. Jag hoppas också att det bidrar till att vi tillsammans kan skapa en säker och trygg miljö i den så underbara idrotten. Jag har varit med och vunnit tre SM-guld i ishockey, men det här känns så mycket viktigare och något jag med glädje skulle byta ut mot alla medaljer, säger han. 

Han pratar om fyra ”F” som skyddar tystnadskulturen. Vi behöver tvätta bort dessa från idrotten och omklädningsrummet, en kultur få vill ha och som enbart är av ondo.
Förneka.
Förminska. 
Förlöjliga.
Förskjuta.

– Jag älskar hockey, idrott och det handlar om en livslång kärlek. Bygg runt orden hej, hjälp, tack och förlåt istället. Det ska vara en varm och uppmuntrande miljö att växa i, både som människa och spelare. Men inget av det jag utsattes för gjorde mig bättre som målvakt utan innebar enbart självdestruktivitet och aggressivitet. Jag blev en narr som underhöll lagkompisarna, men vem ser att clownen inte ler?

Beslutet att till sist berätta öppnade upp nya och insiktsfulla vägar.
– Från att bita ihop i en cementerad machokultur och tystnad i syfte att vårda sin egen karriär öppnades en källardörr som under alltför många år varit helt stängd. Jag vågade vara mig själv och vill ge andra möjlighet att våga vara sårbara. Börje Salming, kanske den hårdaste av alla på isen. Men enligt mig var inte att täcka skott med hela kroppen det tuffaste han gjorde, utan det var att öppna upp för sina känslor i terapin efter karriären. Det vill jag inspirera fler att göra. De flesta har inte – som jag – möjlighet att göra det offentligt. Men alla kan prata om det med sina barn, sin omgivning, sina närmaste. Be om hjälp. 

Vilket leder in till en annan och den betydligt viktigare bokstaven i sammanhanget, ”M”.

– Att öppna ögon och sinne för en kultur vi behöver förändra är för mig lika med medvetenhet, medkänsla, mod och mänsklighet.  Det fortsatta livet kan bli ett helvete för den som blivit utsatt och det får inte hända. Nolltolerans mot mobbning och övergrepp för en säker miljö är det enda som gäller.

Hur ska vi nå dit?
– Till stor del handlar det om en ledarskapsfråga och om att förändra strukturer. Lyssna, prata och agera direkt när det behövs varje dag. Både i det ”lilla” och i det ”stora” rummet.

Erik Granqvist
Ålder
: 50
Född: Boden
Klubbar som spelare: Bodens IK, Luleå Hockey, IK Nyköping, VEU Feldkirch (Österrike), Rögle BK
Ledare: Rögle, Färjestad, Tre Kronor, Zug (Schweiz), personlig målvaktstränare.
Övrigt: Hockeyexpert på Viaplay och föreläsare.

Motivering
Han har täckt stenhårda puckar avlossade i en hastighet långt över 100 km/h. Som expert efter den aktiva karriären har han aldrig fegat ur då det handlat om att kritisera. Men det mest utmärkande karaktärsdraget är modet att våga berätta och beskriva avskyvärda invigningsritualer i en machokultur som vare sig hör hemma inom ishockeyn eller någon annanstans.
Genom att lyfta övergrepp vill han stå upp för att ingen annan ska utsättas för samma sak, verka för en trygg miljö i föreningslivet och bidra till nolltolerans mot mobbning och kränkningar.

Årets Specialpris
Med Årets Specialpris vill Expressen och ideella Folkspel lyfta fram personer, föreningar eller organisationer som står upp för ett bättre och inkluderande samhälle, som öppet försvarar grundläggande värderingar i form av jämställdhet och alla människors lika värde oavsett ursprung, religion, kön, och sexuell läggning samt individer som lyfter upp andra och angelägna frågor, vilka är relaterade till föreningslivet.

Ett stipendium om 50 000 kronor utgår till vinnaren av Årets Specialpris.

Tidigare vinnare Årets Specialpris:
2019: Loui Sand
2020: Jonathan Hedström
2021: Amanda Zahui