Så blev BingoLotto svensk TV-historia

tisdag 31 augusti 2021

Leif Loket Olsson en föredetta programledare i BingoLotto

Entreprenör, visionär och föreningsmänniska. Med en enastående förmåga och kraft att se framåt. En kombination som så här långt visat sig vara värd miljarder för en unik rörelse.
Utan Gert Eklund hade inte BingoLotto firat 30 år.

Tänk om vi vetat. Tänk om Gert Eklund anat.
Att det 30 år efter premiären av BingoLotto skulle delats ut över 17 miljarder till föreningslivet.
Att Uppesittarkvällen, 23 december sedan 2016, har en plats i Nordiska muséets samling över svenska traditioner i TV-sammanhang. Tillsammans med bland annat Melodifestivalen och ”Kalle Anka och hans vänner firar jul”.
Att svenskar skulle spela bingo såväl på Nyårsafton som Midsommarkväll.
Att Stadsmuséet – i samband med Göteborgs 400-årsfirande – valt ut en inplastad bingolott som en av nio ting att förknippa med stadens historia.
Eller att ”Loket” Olsson skulle komma att medverka i en musikvideo med Madonna, att de eldsjälar som gör föreningslivet möjligt skulle få en egen gala.
Tänk om Gert Eklund på 80-talet inte sett det där TV-sända programmet vid ett besök i danska Ålborg och inte brytt sig om att ta med konceptet hem över Kattegatt.
För det var så det började.

Såg vilket behov föreningslivet hade

Som chef på GDIF (Göteborgs Distrikts Idrottsförbund) visste Eklund naturligtvis att den ekonomiska situationen var tuff för stora delat av föreningslivet. Likaså att bingoverksamheten var en viktig inkomstkälla.
Som dock lämnade en del att önska.
– Det var helt enkelt ”vilda västern”, minns Gert.
Betydande belopp hamnade i privata fickor och inte till en rörelse som verkligen var i behov av varje krona.
– Jag bestämde mig för att få ordning på det hela, att sätta press på myndigheterna, ha dialog med ekoroteln och ta över den ena hallen efter den andra från de som inte hade föreningslivets bästa framför ögonen.
Självklart fanns det personer som inte uppskattade det som skedde, något initiativtagaren fick ta del utav och till och med bli hotad till livet.
– Vi jobbade dock vidare, tog över bland annat Västerhallen och Redbergsgården, fräschade upp lokalerna med nya möbler, utbildade personal, gjorde det helt enkelt trevligare för besökarna. Avkastningen till de föreningar som ingick ökade med 50 procent.
Framgången innebar ett ökat intresse från fler föreningar som ville vara med och dela på bingokakan genom att spela sina tillstånd i det nybildade bolaget Idrottens Bingo, något som innebar nya kostnader i form av bland annat ökad personalstyrka, en mer omfattande marknadsföring och ytterligare

Tog bingo hem till TV-soffan

Det behövdes helt enkelt mer, fler besökare, något annat.
Med det där danska TV-programmet som Gert såg i mitten av 1980-talet kvar i huvudet bestämde han sig, precis som Muhammed med berget.
Om inte folket kommer till bingohallarna får bingohallarna komma till folket.
Eklund hade i syfte att förbättra villkoren för folkrörelsernas lotterier och bingospel, sommaren 1989 startat upp FGAL (Folkrörelsernas Gemensamma Arbetsgrupp för Lotterifrågor), i dag under namnet Folkspel. Inte minst för att få samma möjligheter som staten att ha kontanter som vinster samt kunna driva spel i närradio och lokal-TV.
Så föddes BingoLotto.
Till en början som en lokal angelägenhet i Kållevisionen. Tre förinspelade program sändes under våren 1989. En blygsam kännedom om programmet innebar att få lotter – ett 50-tal – såldes till en början. Under hösten ökade det rejält och höststarten genererade 3 000 sålda lotter.
1990 drog BingoLotto igång med nya lokala editioner i Umeå, Linköping, Jönköping och Malmö.
Samtidigt fanns det en vision om att nå ut till hela landet via en rikstäckande kanal. Förhandlingar pågick med flera olika aktörer innan det blev klart med TV4, som påbörjade sina sändningar via satellit och kabelnät i september 1990 och som i mars 1992 började sända över marknätet.

”Vi pratade bland annat med Thore Skogman”

Gert Eklund

Premiären i TV 4 skedde 19 oktober 1991. Precis som under de inledande åren i lokal media med Leif Olsson som programledare. Även om denne till en början inte trodde han skulle funka i riks-TV och kanske inte heller att formatet skulle gå hem i hela landet.
– Vi pratade bland annat med Thore Skogman, som dock inte vill binda sig för varje lördag. I SvT visades samtidigt ”Tjocka Släkten” och ”Dokument Utifrån” och min åsikt var att kan vi inte konkurrera med den typen av program kommer TV 4 aldrig att bli en kanal att räkna med.
Om Gert Eklund hade bestämt sig för att det skulle fungera och vara, då blev det också så.
– Otålig och alltid på väg framåt, säger Lars-Sverre Andersson.
Som även han kom att bli en ytterst viktig pjäs och medspelare i ett antal olika roller. Producent, projektledare, kontrollant, lotteriföreståndare bredvid en rad andra uppgifter och oförutsedda utryckningar.
Låt vara att det inte alls var vad han föreställt sig i sin civila gärning.

Fick ännu fler bollar i luften

– Jag var anställd vid Göteborgs bordtennisförbund och Gert lånade helt enkelt över mig då det började snurra på. Så länge det handlade om den lokala bingon löste vi det med befintlig personal från Göteborgs Distrikts och Idrottsförbund. Då det sedan växte och blev en riksangelägenhet kom praktikern i mig fram. Vem och vilka ska ta hand om allting med logistik, handlare, föreningar, vinster? Men man växte in i det, berättar Lars–Sverre idag.
I takt med att Terracom uppförde master så att allt fler skulle kunna se TV4 var gänget i Göteborg på tårna och ställde hela tiden frågor till sig själva.
– Vilka kan se TV4 denna vecka? Mariestad. Ok, då måste vi ha återförsäljare där. Det var ett enormt tryck och sug.

”Loket” såg in i framtiden

Lars–Sverre är i dag givetvis stolt över vad resan skulle komma att innebära för föreningslivet. 17 miljarder under 30 år har gjort skillnad för många klubbar och organisationer.
– Jag kommer så väl ihåg då jag och Leif satt och pratade efter en kväll där vi hade sålt flera miljoner lotter. Vi diskuterade vad som hände föreningslivet om den här succén skulle avta. Då sa Leif något som faktiskt visat sig stämma. Även om vi bara säljer 200 000 lotter i veckan är det väldigt bra för föreningslivet, att det tuggar på vecka efter vecka.

Det hände också 1991…

Bert Karlsson avgår som partiledare för Ny Demokrati.
Tre Kronor besegrar Sovjet i VM-finalen och blir världsmästare för femte gången.
Carola vinner Eurovision Song Contest i Rom med ”Fångad av en stormvind”.
Volvo presenterar sin nya modell, 850 GLT.
Tyskland beslutar att Berlin åter ska bli huvudstad för landet.
Den första webbplatsen skapas på Internet.
Avtal sluts om en broförbindelse över Öresund.
Mike Powell raderar med 8,95 ut Bob Beamons världsrekord (8,90) i längdhopp.
TV4 blir under namnet Nordisk Television Sverige första marksända reklamkanal.
Queens frontfigur Freddie Mercury avlider i aids.
Ett SAS-plan nödlandar med lycklig utgång i på en åker i Gottröra, strax utanför Arlanda.
Svenska versionen av Jeopardy med Magnus Härenstam som programledare har premiär i TV4.

Läs mer om våra lotter och hur du kan stötta föreningslivet.

30 år med BingoLotto

19 oktober 1991

Rikspremiär i TV 4 för Bingolotto med Leif ”Loket” Olsson som programledare. 75 000 lotter har tryckts, vilket långt ifrån svarar upp till den efterfrågan som råder. Veckan därpå finns mer än dubbelt så många lotter att tillgå.

12 september 1992

Med Streaplers som gästartist delas den första miljonvinsten ut via Jackpott-chansen

23 december 1995

Uppesittaren, dan-före-dan, sänds för första gången. Ingår sedan 2016 i Nordiska museets samling över svenska traditioner. Premiären hade tre miljoner tittare.

31 augusti 1996

Premiär för ”Färgfemman”. Som i efterföljande 25 år varit ett stående inslag i BingoLotto. Kicki Danielsson med orkester gästar säsongspremiären.

20 oktober 1999

BingoLotto firar tio år. Bland annat med att Pariserhjulet på Liseberg är ett lyckohjul. 20 familjer vinner varsin korg med chans på storvinst.

2 november, 2002

Ulla Elfving med familj från Vara vinner via Superchansen och dubbel-lott 31,5 miljoner kronor, den högsta vinsten i BingoLottos historia.

6 februari 2004.

Skraplotten Sverigelotten introduceras. Högsta vinsten i dag är 50 miljoner kronor.

23 maj 2010

Karin Eriksson och Daniel Forsberg från Järpås, Lidköping gifter sig i BingoLotto denna pingstdag. Programledare är Lotta Engberg.

15 oktober 2016

Folkspel och BingoLotto firar 25-årsjubileum med en direktsänd galakväll i TV4 från Rondo och med merparten av programledarna genom åren på plats. Renée Nyberg leder galan.

23 december 2020

Nytt omsättningsrekord för BingoLotto och Folkspel med 400 miljoner. Jämfört med drygt 203 miljoner året innan. Totalt överskrider nu överskottet till svenskt föreningsliv – efter årets uppesittarkväll – 17 miljarder.

25 juni 2021:

För första gången genomför BingoLotto – under ledning av Lotta Engberg och Stefan Odelberg – BingoLotto på Midsommarafton.

4 juli 2021:

Premiär för BingoLottos Sommarkväll, som sänds från Askimsviken i Göteborg, under sju söndagar. Programledare är Agneta Sjödin och Casper Janebrink.

Betydelsefull kvartett. Fyra personer som haft en oerhört stor del i BingoLotto och Folkspel samlande då ”Leif” Loket Olsson tackades av efter sin första period som programledare. Från vänster ser vi Lars-Sverre Andersson, ”Loket”, Jan Scherman, TV4 och Gert Eklund.