”För 17 år sedan fick jag chansen att börja på Folkspel – det har jag aldrig ångrat”

Annika Johansson på marknad.

Annika Johanson är Marknadskoordinator för skraplotter på Folkspel och här berättar hon om sin passion för ultralöpning och hur det kommer sig att hon stannat på Folkspel sedan 2004. Vi får också veta hur hon ser på möjligheterna till digital utveckling och hur det kan gynna försäljningen av skraplotter.

Annika! Vem är du, berätta lite om dig själv? 
51-årig mölndalsbo som tycker om att springa långt. Det började med ett Göteborgsvarv 2013, följt av ett gäng maratonlopp runt om i världen. När jag fick reseförbud av familjen och fick hålla mig på hemmaplan fastnade jag i stället för ultralöpning (SM-silver i 24 timmarslöpning 2021). När jag inte jobbar eller springer umgås jag med min familj och storfamilj. Det är kompisar, kusiner och ofta full rulle hemma hos oss. Jag har en 12-årig dotter som rider och dansar. Det är mycket föreningsliv och jag stormtrivs med det.

Vad jobbar du med på Folkspel?
Jag är Marknadskoordinator på skraplotter inom vår produktavdelning. Det innebär bland annat ansvar för att genomföra planerade marknadsaktiviteter för våra skraplotter: Sverigelotten, Julkalendern och nu även vårt senaste tillskott – FärgFemman. Vi jobbar med produktutveckling, framtagning av lotter och digital utveckling tillsammans med vår digitala avdelning. Framför allt jobbar jag mycket ihop vår inhousebyrå – vi tar fram kreativt material och idéer till nya kampanjer.

Vad gjorde att du sökte till Folkspel?
Jag har ett förflutet i föreningsvärlden, orienterade i yngre år, och min pappa var en riktig eldsjäl i orienteringsklubben, så jag har alltid känt till Folkspel och nyttan av produkterna. Så när jag för 17 år sedan fick chansen att börja som kommunikatör på Folkspel kändes det självklart, och sedan dess har jag jobbat inom bolaget.

Vad är det bästa med att jobba på Folkspel?
Känslan av att jobba med någonting värdefullt. Fantastiska kollegor givetvis, men också ett väldigt trevligt företag med bra och sunda värderingar. Annars stannar man inte i 17 år haha…Det känns också väldigt bra att jag kan påverka min roll. Vi får alla göra våra röster hörda. Ibland kan jag behöva förklara varför jag jobbar på ett spelbolag, men så fort jag får beskriva nyttan av Folkspel och hur det hjälper Sveriges föreningsliv förstår de flesta den stora nyttan av det.

Hur ser en vanlig dag ut på jobbet för dig?
Åh, det varierar. Jag lägger en del briefer till vår inhousebyrå. Och startar upp projekt med dem. Det är också en del avstämningsmöten, vi har ju fler koordinatorer på Folkspel, på olika avdelningar som jag också jobbar tätt ihop med för att synka alla våra aktiviteter. Det är mycket logistik som skall fungera, tidsplaner och utskicksplanering bland annat. Jag gör även nyhetsmail till våra återförsäljare, och en massa annat som dyker upp.

Hur ser du på den digitala utvecklingen för skraplotternas del?
Även om skraplotter än så länge huvudsakligen säljs fysiskt (i butik och av föreningar, och även som prenumerationsutskick) så förändras ju kundbeteenden över tid; om man tidigare gick till en förbutik kanske man idag i stället beställer hem sin matkasse. Så här gäller det att vara med på tåget med nya köplösningar. Vår digitala avdelning jobbar också hela tiden aktivt för att öka den digitala försäljningen av tex Sverigelotten. En stor del av marknadsföringen är ju också digital, och där utvecklas ju möjligheterna precis hela tiden. Det gäller att välja var och hur man vill synas. Skraplottsköpare är en bred målgrupp och det gäller att nå ut så brett som möjligt, och gärna så nära köptillfället som möjligt.

Tre snabba till Annika Johansson

Vilket är ditt favoritspel från Folkspel? Och varför?
Sverigelotten, och Julkalendern. Sverigelotten för att den är en klassisk skraplott, lätt att förstå och snabb att skrapa. Julkalendern, som funnits i 22 år, för att den under sin begränsade försäljningsperiod genererar ett fantastiskt överskott direkt till de säljande föreningarna, en riktig kassako för dem.    

Berätta om ett roligt minne från din tid på Folkspel?
Oj, det finns så många. Det är alltid kul att vara med på högvinstdragningarna och få vara bland de första att gratulera omtumlade nyblivna miljonärer. Också kul att få vara med på en del vinnarresor och möta vanliga människor som gillar våra produkter. Jag fick också en väldigt genomtänkt 50-årspresent från min chef och kollegor: personlig löpcoachning och start i ett 6-timmars lopp. Det kanske inte hade funkat för alla, men det var klockrent för mig!

Vad är det viktigaste för att trivas på en arbetsplats enligt dig?
Många saker som skall funka; sunda företagsvärderingar, känslan av ett meningsfullt jobb där man själv kan utvecklas och påverka, engagerade kollegor och tydliga gemensamma mål. Folkspel har allt detta.

Vill du jobba på Folkspel? Se våra lediga jobb här.