Vanessa Kamga

Två saker har präglat Vanessa Kamgas liv – sport, och medmänsklighet. Nu blir friidrottsstjärnan ambassadör i det fördjupade samarbetet mellan ideella Folkspel Svensk Friidrott. Hon hoppas kunna bli en förebild för ännu fler unga tjejer.
Jag hade varit en helt annan person utan idrott, och nu vill jag tända gnistan som får dem att tänka att de också kan nå dit de vill.

Friidrottaren Vanessa Kamga är ambassadör för Folkspel.

Många framgångsrika idrottare började medsin sport redan som barn, och hade skridskorna eller fotbollen med redan i vaggan. Så icke för Vanessa Kamga. 22-åringen, som så här långt har 13 SM-medaljer, började inte med friidrott förrän hon var 16 år, men är trots det en av Sveriges bästa diskuskastare genom tiderna.

– Jag blir otroligt stolt när jag tänker på vad jag har uträttat under de här sex åren. Jag tycker att det är en väldig styrka hos mig själv att jag är så målmedveten och alltid har vågat prova nya saker. Så länge man ger allt är allt också möjligt, det är ett mindset jag verkligen har med mig.

Tjejerna ger fin respons

Det är också ett mindset hon vill hjälpa andra att hitta, framförallt unga tjejer.

–  Jag tycker att det är jätteviktigt att jag som ung, färgad, stark kvinna vågar se min roll inom den svenska elitidrotten. Tjejerna ger mig jättefin respons och säger att jag pratar om saker som ingen annan pratar med dem om. Det tänder en gnista hos dem, och det behöver inte betyda att de ska ge sig in i elitidrott, men oavsett vad de vill göra ser de att man kan komma långt om man bara startar.

Idrotten har gett friidrottstjärnan så mycket

Det här är å andra sidan inget nytt för Vanessa Kamga. Att ta ansvar och hjälpa andra är något hon har med sig sedan barnsben. Hennes familj har ända sedan 2004 drivit olika humanitära och sociala projekt i hennes pappas hemland Kamerun, och nu när hon själv inte kan göra en insats där på grund av all träning vill hon istället göra något för andra på hemmaplan. Hennes koncept kallas för Kamga Power, och nu tar hon det ytterligare ett steg vidare i sitt nya ambassadörskap.

– Idrotten har gett mig så himla mycket, jag vore en helt annan person utan den. Och då tänker jag att hur många tjejers liv kan man då inte förändra till det bättre bara de får höra rätt saker och hitta rätt personer att se upp till. Jag vill vara den där fyren man kan ta sikte mot när man står inför stora val i livet.

Läs om våra övriga vänner och ambassadörer.