Kategori

Inkludering

Amir Kader

Angered i nordöstra Göteborg är en stadsdel som ofta nämns i nyhetssändningar. Men det är mestadels i negativa sammanhang som bränder, skjutningar och gänguppgörelser.

Amir Kader fick nog av det. Han flyttade till stadsdelen när han var elva år och 2014 (efter att själv varit aktiv inom i taekwondo i nästan hela sitt liv) påbörjade han sitt livsverk. Han bildade föreningen Taekyon.

– Det finns positiva krafter även i Angered och det vill vi visa upp. Vi har folk som varit med i landslaget och som tagit internationella medaljer och som tillhör vår lilla klubb. Det är en drivkraft om något – och en morot för alla barn och ungdomar här, säger Amir.

Läser man delar av den motivering som ledde fram till Amirs finalplats, så förstår man att detta handlar om så mycket mer än bara taekwondo:

”Amir har under många år systematiskt arbetat för att inkludera unga flickor med utländsk bakgrund i idrotts- och föreningslivet. Genom sin förening lär han ut taekwondo men framförallt stärker han barnen och deras självförtroende, ser till att de har en aktiv sysselsättning utöver skolan och får dem att inse att en flicka från förorten är en stark och kapabel superhjälte.”

När Amir får den uppläst för sig blir han rörd:

– Vem är det som har skrivit så vackert?

När han får veta namnet utbrister han:

– Åh, hon är en barndomsvän till mig!

inkludering-takewondo-klubb-folkspel-819x478.jpg

Ett antal somrar i rad har barn och ungdomar i Angered fått möjlighet att prova en mängd olika idrotter. Amir Kader har varit projektledare för det som kallas Street Games och det är statistik från Göteborgs stad som ligger till grund för initiativet.

Enligt statistiken så lever kvinnor 7,5 år och män 9,1 år längre i de mer välmående områdena än i de mer utsatta som exempelvis Angered.

– Vi i Angered dör tidigare än folk i andra stadsdelar, bland annat för att vi rör oss för lite och att vi äter för dåligt. Så ska det inte vara. Många vet tyvärr inte hur man hittar en väg in till det svenska föreningslivet, säger Amir. 

Det var också en av orsakerna till föreningen som såg sitt ljus 2014, och som nu har en sprudlande verksamhet. 14 medlemmar var med från början – tre år senare var siffran 280. Och tillströmningen har fortsatt.

– Om man är med i en förening så har man lättare att lära sig språket, och man får därför mycket enklare att komma in i samhället, säger Amir.

Inom ramen för Taekyon erbjuds olika utbildningar och kurser. Medlemmarna tipsar varandra om jobb och stöttar varandra att skriva cv och ansökningar, och finns alltid till hands vid läxhjälp. Amir tror mer på ett starkare föreningsliv än fler poliser, för i föreningslivet finns det vuxna människor som de unga litar på. Och alla är välkomna, även de som blivit avstängda från skolan eller fritidsgården för att de ansetts för stökiga.

Om Amir

Namn: Amir Kader.
Ålder: 34 år.
Bor: Angered, Göteborg.
Gör: Bildade och driver Taekyon, en taekwondo-klubb som räddat och hjälpt många barn och ungdomar från Angered och fått dem att komma närmare svenska samhället.