Billiga aktiviteter för barnfamiljer

Att engagera sitt barn i aktiviteter eller i föreningslivet kan vara en fantastisk möjlighet för dem när det kommer till att lära sig nya saker, ha roligt, bygga nya vänskaper och mycket mer. Möjligheterna kan däremot kännas begränsade ekonomiskt. Så här är några tips på billiga aktiviteter för ditt barn:

Bild på en spargris

En dag på museum

En aktivitet som kan vara givande för ditt barns lärande är att gå på museum. Museum öppnar upp möjligheten till att utforska olika områden, allt från djur till historia och vetenskap. Samtidigt som de får lära sig nya saker på ett interaktivt sätt har de också roligt, vilket kan göra att några timmar på ett museum är den perfekta aktiviteten. Många museum erbjuder även gratis inträde för barn eller har särskilda dagar med rabatterat pris.

Bild på en familj på museum

Orientering – den perfekta utomhusaktiviteten

Om vi i stället riktar fokus till en utomhusaktivitet som kan vara ett alternativ för ditt barn, är orientering någonting att fundera över. I orientering tränar man inte bara fysiskt, utan det är även en mental utmaning. Sporten utvecklar barns problemlösningsförmåga, självförtroende och samarbete. Du kan hitta lokala orienteringsklubbar som ofta erbjuder gratis prova-på-evenemang för barn.

Testa på dans

Att dansa är precis som många andra fysiska aktiviteter bra för motionen. Det är även ett sätt att få utlopp för kreativitet samtidigt som man övar på disciplin. Det finns flera olika typer av danser och möjligheten till att testa på dessa gratis brukar finnas i de flesta städer. Om ditt barn vill testa på detta hemma först kan man kolla på videoklipp och göra sin egna dansstudio i hemmet. Här kan du läsa mer om dans som träningsform!

Bild på personer som dansar balett

Bibliotekbesök passar alla åldrar 

En aktivitet som kan vara lätt att glömma bort är att besöka bibliotek, vilket är en skattkammare för gratis resurser. Ditt barn kan välja böcker beroende på intresse och även utforska nya områden. I de flesta städer erbjuder även bibliotek olika kulturella evenemang för barn, det kan vara sagostunder eller bokläsningstimmar till exempel. En perfekt aktivitet för en regnig dag.

Utforska livet på scen

Teater är en konst som både kan vara roligt för ditt barn att utöva eller få uppleva från publiken. Om ditt barn själv vill testa på teater är chansen stor att din stad erbjuder en möjlighet till det. Ett bra sätt för att se om ditt barn är intresserad av teater kan vara genom att gå på några föreställningar, många teatergrupper sätter upp teaterföreställningar till barn för överkomliga priser. Vi är även stolta över att Amatörteaterns riksförbund är en av våra medlemmar, som gynnas av våra lotteriprodukter. 

Bild på en teaterföreställning

Oavsett vilken aktivitet som passar ditt barn bäst, finns det ofta alternativ som inte tömmer plånboken. Förutom det aktiviteter som vi listat ovan kan skridskoåkning, cykelturer eller ett besök på närmsta bondgård vara bra alternativ. Att fånga upp ditt barns intresse genom att testa på billiga aktiviteter kan ge härliga familjeminnen!