Idrott för personer med funktionsvariationer

måndag 14 augusti 2023

Ellen Westerlund: Vill bli bäst i orientering 

Ellen kommer från en riktig idrottsfamilj, där båda hennes föräldrar länge har varit engagerade i orienteringsklubben Nolaskogarna. Redan som sexåring började hon stämpla sina första kontroller i skogarna. Elin har en medfödd CP-skada (en försämrad muskelfunktion i höger arm och ben) vilket gör att hon förlorar lite balans. I längdskidåkning, som hon också är aktiv i, tävlar Ellen i en speciell klass för barn med funktionsnedsättningar. I orienteringen däremot tränar och tävlar hon mot icke handikappade på i stort sett lika villkor.
-Orienteringen betyder väldigt mycket för mig. Det är som ett glädjerus. Eller jag vet inte hur jag riktigt ska beskriva det. Man känner sig stark, riktigt stark, säger Ellen.

Barn som springer orientering.

De är bitna av basket – och har autism

AIK Basket Stars grundades av Sofia Nybom, årets eldsjäl 2020, barnen som tillhör laget har olika funktionsvariationer och allt ifrån grav autism till högfungerande autism. Att de är olika gamla och har väldigt olika förutsättningarna och förmågor är inget hinder för verksamheten. Sofia berättar att träningarna behöver vara strukturerat och utan överraskningar, barnen behöver veta vilket moment som kommer. För långa instruktioner behöver också undvikas. Sofia berättar att de viktigaste barnen får lära sig är det sociala samspelet. Att ta hänsyn, att våga prata inför andra, att kunna se det som de själva gör bra.

- Överlag önskar jag att idrottande personer med intellektuella funktionsvariationer skulle bli prioriterade på samma sätt som alla andra inom idrotten. I samhället generellt behöver den här gruppen lyftas upp mer. Om de får må bra och ha en bra självkänsla, så gynnas även samhället av det.

Sofia Nybom under en basketträning.

Att växa tillsammans – ridning för alla

I Göteborgs handikappridklubb är alla välkomna – oavsett funktionsvariation eller inte. Och föreningen har betytt väldigt mycket för Maja Ranäng, 18, som lever med en intellektuell funktionsnedsättning.

- Det här med ridningen har liksom blivit vår grej och det har fört oss närmare varandra, säger den två år yngre systern Matilda. Även pappa Mats kan vittna om hur ridningen har utvecklat Maja och fått henne att blomma upp.

Det självförtroendet som hon bygger här genom ridningen har hon stor nytta av i både skolan och hemmet, säger han.

Och visst gör det en glad att se hur hästarna och de andra eleverna kan hjälpa ryttarna att hitta ny glädje och motivation.

Louise Chatelli med en häst.

Här får alla vara med

Jönköping Curling Club vann årets inkludering i mars 2019. Det stod mellan 4 olika klubbar, där alla var extremt duktiga på att inkludera parasport i sin ordinarie verksamhet. Klubben var glada över att göra något bra och sedan för att vinna. De gör alla rätt från första början och ger paracurlarna exakt samma förutsättningar som övriga curlare.

Vi gör ingen skillnad på folk utan ser alla som individer. Men jag måste också lovorda kommunen här, som ställer upp fantastiskt för oss och för föreningslivet, säger Fredrik Friberg.

När vi besökte Jönköping Curling Club arrangerades svenska mästerskapet i den nya, fina och handikappanpassade hallen. Då spelade världsmästare och olympier sida vid sida med para-curlare.

Parasport på isen. Ishockey.

Alla dessa föreningar, klubbar och framförallt människor som lägger sin tid på att göra idrott mer inkluderande är verkligen förebilder. Den drivkraft och kämparglöd som vi får ta del av är både inspirerande och nödvändig för att idrotten ska kunna fortsätta utvecklas.