30 år sedan Leif blev ”Loket” med alla

tisdag 31 augusti 2021

Leif Loket Olsson en föredetta programledare i BingoLottoHan var sedan länge en stor profil i Göteborg. 1991 blev denne man dessutom ”Loket” med hela svenska folket.
– Att BingoLotto, ett helt oslagbart program, skulle bli så stort var inget man tänkte på då vi körde igång, säger han i dag om den unika företeelse som firar 30 år hösten 2021.

Sedan premiären i TV 4, 19 oktober 1991, har ett flertal av våra mest uppskattade programledarprofiler haft den stora äran att leda BingoLotto.
Från namn som Lasse Kronér, Ingvar Oldsberg och Rickard Olsson till dagens Lotta Engberg och Stefan Odelberg.
Ingen av dem torde dock protestera om vi påstår att en herre i mustasch och glasögon vid namn Leif Olsson är programmets förgrundsgestalt och som utsågs till ”Årets Göteborgare 1993.” Vi vågar dessutom säga att programledarskapet för ett program och en intäktskälla till föreningslivet spelade en mycket stor roll i den utmärkelsen.
Även om han var en känd röst och ett välbekant ansikte i landets näst största stad långt tidigare än så.
Dessutom med uppdrag av skiftande karaktär, som tillsammans utgjorde den perfekta rollen som programledare för folkliga BingoLotto.
Som förmågan att hålla igång ett samtal med vem det än handlade om.

Kunde konsten att prata med alla

Leif Loket Olsson öppnar en lucka i BingoLottoI lokalradion ledde Leif under åren 1978–1991 ett program som hette ”Ringlinjen”. Fem dagar i veckan kunde lyssnarna ringa in och prata om ett speciellt ämne som kopplades till varje program. Det blev många och långa samtal om allt och inget.
Den unika geografiska kunskapen hämtades från alla år som handbollsdomare. Utöver en internationell karriär, bland annat två olympiska spel (1972 och 1976), kuskade Olsson land och rike runt och dömde matcher.
– Förmågan att veta var alla platser låg kan jag helt tillskriva min handbollskarriär.
Det är inte många städer, byar och ställen som en elitdomare inte passerat och noterat.
–  Jag minns till och med ett samtal till BingoLotto från en tittare /spelare i norska Levanger, som antog att jag inte hade en aning om var det låg. Jodå, strax utanför Trondheim, svarade jag. Där hade jag dömt handboll.

"Tjöta ni om det. Det är jag som har mikrofonen”.

Leif "Loket" Olsson

Att det var en Olsson från Lunden som skulle leda programmet var de inbladande pionjärerna helt överens om.
– Han hade en helt enastående och unik förmåga att ta folk, säger BingoLottos grundare, Gert Eklund i dag.
Lars–Sverre Andersson, som också var med från början, fyller i:
– Efter att ha hört honom på lokalradion under många år var det givet. Inte minst då han dessutom vurmade stort för föreningslivet. Om TV4 efter varje program frågade hur många tittare vi haft, ville Leif ha svar på hur många hur många lotter som sålts. Detta eftersom han ville veta hur mycket som tillföll landets klubbar och organisationer.
Vi kan dessutom slå fast att det handlar om ett naturbarn då det i direktsända TV-sammanhang handlar om att vara minutiös med extrem timing.
Lars–Sverre, producent från start och i många år framöver:
– Leif har aldrig någonsin repeterat. Han kom 15–20 minuter innan det var dags att börja sända. Klart det inte alltid var lätt för tekniker, ljussättare och kameramän. Samtidigt var Leif oerhört mån om produktionsgänget.
Även i programmet valde ”Loket” allt som oftast att gå sin egen väg. Som att slänga till lite extra till en vinnare och telefonör som lyckats komma fram. Vad sägs om 100 kilo kaffe extra utöver den redan vunna vinsten?
– Det blev en del diskussion kring de där sakerna. Varje gång svarade dock Leif: ”Tjöta ni om det. Det ör jag som har mikrofonen”. Löfbergs Lila blev ju enbart glada över det spontana inspelet, berättar Lars-Sverre Andersson.

 

Topp 50 över viktiga göteborgare

30 år efter genombrottet med BingoLotto är han givetvis stolt över det som Gert Eklund drog i gång. Inte minst med betydelsen för föreningslivet, som under alla år tjänat ihop över 17 miljarder på att sälja lotter.
I dag handlar vardagen till stor del om att träffa kompisarna och spela trav. Dagligen möts det i S:t Pauli spelbutik, belägen i det genuina Lunden, där Leif tillbringat en stor del av sitt 79-åriga liv.
Då Göteborg våren 2021 fyllde 400 år hade Göteborgs-Posten en artikelserie där de lyfte fram de 100 mest inflytelserika personerna sedan grundandet 1621. 
På plats nummer 46 finns en pratglad man som sagt, blev du med hela svenska folket då BingoLotto startade sina rikssändningar, 
Leif ”Loket” Olsson placerar sig exempelvis före tunga profiler som Sten-Åke Cederhök (plats 80), rikskänd skådespelare, William Chalmers (plats 61), lade grunden till Chalmers Tekniska Högskola och Ingrid Segerstedt Wiberg (plats 52), riksdagsledamot, debattör och skribent.
Så här motiverade GP nummer 46 på listan:
”Var redan känd som handbollsdomare och radiopratare i Göteborg innan han blev Loket med hela svenska folket genom Bingolotto, som lockade mångmiljonpublik varje vecka under hans ledning. Och framförallt: med Leif Olsson som draglok höll Bingolotto hela den svenska idrottsrörelsen under armarna under första halvan av 1990-talet.”
– 
45 personer före mig..? Undra vilka de egentligen kan vara? blev hans spontana kommentar.
Med tanke på vad BingoLotto och ”Loket” inneburit för landets föreningsliv onekligen en helt relevant fråga.
Från en man som blev ”Leif” Loket” Olsson med hela svenska folket för 30 år sedan.

Läs mer om våra lotter och hur du kan stötta föreningslivet.

Vi har lett BingoLotto i 30 år

Leif ”Loket” Olsson, 1991–1999, 2004.

Lasse Kronér, 1999–2004.

Gunde Svan, 2004–2005.

Rickard Olsson, 2005–2008, 2018–2020.

Lotta Engberg, 2008–2011, 2017–2018, 2020–.

Jan Bylund, 2011–2013.

Marie Serneholt, 2013–2014.

Ingvar Oldsberg, 2014–2017.

Agneta Sjödin, 2017–2018.

Stefan Odelberg, 2020–

Vi brinner för föreningslivet