Årets två viktigaste kvällar

fredag 18 december 2020

Den pandemi som drabbat en hel värld har haft en negativ påverkan på det mesta i våra liv och vår vardag. Vårt föreningsliv ska den dock inte få ta ifrån oss.

Vi är på väg att lägga ett oerhört märkligt år bakom oss. En tid som vi aldrig tidigare har upplevt och som vi förhoppningsvis slipper vara med om igen.
Det finns så mycket att reflektera över, det innebär så dystra konsekvenser för ett så stort antal.
Alltför många nära och kära har lämnat oss i sorg och saknad.
Ett antal branscher har tvingats lägga ner över en natt.
Vår dagliga sociala kontakt med arbetskamrater har för flertalet minskat radikalt, digitala möten till trots.

Vårt unika föreningsliv (det här har ni hört tidigare från min sida) – som enligt mig den viktigaste rörelse vi har – har också råkat riktigt illa ut. Detta trots statliga stödpengar, kreativa åtgärder och ideella krafter som insett allvaret och som sliter hårdare än någonsin för sin klubbars– och organisationers överlevnad.
Det är inte minst för deras skull vi på Folkspel laddat hårdare än någonsin för bästa möjliga utfall. Det fruktade viruset har heller inte gjort att förberedelserna varit optimala, varken för oss eller alla som säljer våra lotter.
Med trygga distributionslösningar och ett ansvarstagande distanstänk är vi dock där.

Onsdag 23 december är det dags för årets viktigaste afton. 31 december är den näst mest angelägna kvällen här.
Jag pratar givetvis om BingoLotto. Med Uppesittaren dan-före-dan. Och sedan Nyårsbingon drygt en vecka senare.
Jag avser självklart det överskott två tillfällen genererar till föreningslivet.
Ifjol landade det på 75 miljoner att fördela på de klubbar och organisationer som sålt våra lotter och som vi representerar och som vi finns till för.
De indikationer jag fått den här gången pekar på en betydligt högre slutsumma.
Tror att alla håller med om att det är tillskott som behövs mer än någonsin då en stor del av året handlat om inställda cuper, turneringar, matcher, fikaförsäljningar, korvkok och andra nödvändiga inkomstkällor.

Det är för att lindra åtminstone en del av ovanstående bortfall som varje krona i överskott känns som en seger i kampen mot Corona.
Likaså blir jag överväldigad av att höra vilket sug det finns efter lotter till de båda programmen som traditionsenligt avslutar höstsäsongen. Visst lockar det smörgåsbord av vinster, artister och gäster som kommer att förgylla kvällarna och visst känns det gott i hjärtat att vi med värme och en känsla av gemenskap förhoppningsvis kommer att lindra den längtan som finns efter de vi inte får umgås med.
Att förmedla gemenskap med hjälp av BingoLotto ingår i vårt DNA sedan ”Lokets” tid och är något vi är oerhört stolta att kunna göra.
Men jag vill också tro – här kommer en ny upprepning – att åtgången på lotter är en direkt kärleksförklaring till våra lokala föreningar, ett stöd som är mer angeläget än någonsin.
Tack alla ni.

Ser en rubrik om chockhöjning av lotter till Uppesittaren och att några rasar över att den kostar 100 kronor istället för som tidigare 50 kronor.
Åsikter jag är ödmjuk inför.
Samtidigt är den största anledningen till det att kunna förmedla ännu mer pengar till vårt föreningsliv.
Det är därför vi finns till.
Men som sagt, min respekt är stor inför de som inte anser sig ha råd.
Däremot blir jag rejält upprörd över antydningar om att vi, i och med höjningen, skulle utnyttja den världskris som drabbats oss, att vi skulle ta tillfället i akt och sälja fler lotter till dubbla priset.
Det var ett beslut som togs långt innan pandemin drabbade oss och som enbart syftar till något bra, det vill säga mer pengar till en rörelse i behov.
Påpekar återigen att vi är en ideell organisation utan privata intressen och/eller externa ägare.
Varenda krona i överskott tillbaka till de föreningar och organisationer vi verkar för. Punkt.

Vi har en period av helger framför oss som inte kommer att vara som vanligt.
Vi får leva ett tag till med en pandemi som tagit och tar ifrån oss alltför mycket, det är bara att konstatera och acceptera.
Däremot får vi aldrig tillåta att den ska få vinna över vårt föreningsliv.
Snälla, ta hand om er.
God Jul och Gott Nytt År.