”Glad att jag hade fel”

fredag 02 juli 2021

Många, inklusive undertecknad, trodde att det var en riktigt dålig idé. Inte får vi folk att ägna Midsommarafton åt att titta på och delta i BingoLotto. Är, inte minst för många ensamma, glad att jag hade helt fel.

Tanken har funnits i ett antal år. Precis som det var med BingoLotto på Nyårsafton, ett förslag få trodde skulle vara av intresse. En av dem var ideella Folkspels vd. Inte kommer folk att tillbringa midsommarafton eller årets sista dag i TV-soffan.

Eller?

Jo, väldigt många, har det visat sig. Tyvärr finns det fler ensamma personer än vad vi tror. Som behöver ett sammanhang, som längtar efter en inbjudan som känns riktad just mot dem, ett sällskap, helt enkelt. Inte minst i storhelger och högtider. Tack ni medarbetare på Folkspel som förklarade att vi faktiskt kan bidra med ett trevligt avbrott i en annars tung tristess och som såg till att realisera det varken jag eller TV4 trodde på från början.

Exakt hur stort vårt överskott från senaste verksamhetsåret kommer att bli ber jag att få återkomma till. Vågar däremot lova att de kommer att överträffa de 232 miljoner klubbar och organisationer tjänade som sålde våra lotter föregående år. Det är också vårt huvuduppdrag, att skapa ekonomiska förutsättningar för det föreningsliv som vi med rätta kallar unikt.

Sedan genererar vår sändning i TV4, BingoLotto, även andra värden. Det ligger på något vis i det DNA som Leif ”Loket” Olsson startade för 30 år sedan. Jag blir så oerhört stolt över att höra att den varje söndag betraktas som en kompis, en god vän på besök, ett mycket välkommet avbrott i ensamheten.

 Om det verkligen är så? Absolut. Har faktiskt ett konkret exempel. En av våra säljare var ett par dagar innan midsommar i en ICA-butik i min hemstad Trollhättan för att checka av intresset och försäljningen av Bingolotter med personalen.

Samtalet överfördes av en äldre man, som kom fram och frågade:

– Jobbar du för BingoLotto?

– Jo, det stämmer, allt.

Gentlemannen fortsatte då:

– Jag vill bara ge er en stor eloge för det ansvar ni tar för alla de som inte har någon att fira med. Det önskar jag att ni ska vara medvetna om.

Det är givetvis glädjande att från midsommaraftonens omgång kunna konstatera att överskottet till föreningslivet, efter att ha sålt någonstans kring 300 000 lotter, landar på cirka fem miljoner. Ännu mer värmande är dock att veta att vi levererar ett sällskap för en grupp människor som inte har någon att dela sina högtider med.

Att 260 000 tittade på vår sändning en fredagskväll och midsommarafton i TV4, signalerar att de är många. Det känns också väldigt bra att veta att vi kommer köra på hela juli och stora delar av augusti med ”BingoLottos Sommarkväll.” Varje söndag i TV4, 20.00, från härlig västkustmiljö.

Med spel och spänning.
Med artister och gäster.
För föreningslivet, som får ta del av hela överskottet.
Och – framför allt – för de som av olika anledningar sitter själva.

Avslutningsvis vill jag passa på att tacka Janne Andersson och våra blågula fotbollsgrabbar för några härliga EM-veckor där endast små marginaler skiljde från en kvartsfinal mot England. Olsen, Nilsson Lindelöf, Forsberg, Kristoffer Olsson, Isak Kulusevski – vi har en ung generation som kommer att glädja oss i många fotbollsår framöver. I sammanhanget ska även min beundran för 36-årige Sebastian Larsson framhållas.

Vilken kämpe.
Vilken förebild.
Vilken lagspelare.
Vet att även ni varit ett mycket uppskattat sommarsällskap för många ensamma.

Trevlig sommar.