Ett steg i rätt riktning

torsdag 27 februari 2020

Det finns onekligen hopp för mänskligheten. Bara att par år tillbaka fick kvinnor inte ens tillträde till idrottsarenor i Saudiarabien. Nu planerar det hårt kritiserade kungariket en damliga i fotboll.

Förhoppningsvis är det raljanta Hedenhös-omdöme vi använt kring Saudiarabien på väg att suddas ut. Landet, som 2018 blev det sista att tillåta kvinnor att köra bil och som endast accepterat män på sina idrottsevenemang, meddelar nu att en damliga i fotboll ska startas med en prispott på över en miljon kronor. Dessutom skrivs det i mars jämställd idrottshistoria då Europatouren i damgolf kommer på besök till arabiska halvön med bland andra svenskorna Camilla Lennarth och Isabella Deilert. 
I ett uttalande pratar prins Khaled bin al-Waleed bin Talal, tillika ordförande för Saudiarabiens idrottsförbund, om att det dels finns ett behov i samhället av damfotboll och att den kommande ligasatsningen handlar om fysisk hälsa, välmående och förutsättningar för idrottande ungdomar.

Sedan lär en och annan skeptiker istället för en helomvändning snarare prata om inställsam populism gentemot stora delar av omvärlden. Naturligtvis återstår mycket att göra beträffande mänskliga rättigheter, men att det är ett litet steg på vägen kan vi väl få hoppas och tro.

Nu är dock inte allt uppåt i den internationella idrottsvärlden.
Rubriker om att det kanske blir varken fotbolls–EM eller sommar–OS 2020.
Alpina världscupavslutningen i Italien utan publik.
Inomhus-VM i Kina inställt sedan länge.
I helgens Tokyo Marathon tillåts endast 200 av 38 000 anmälda att starta och motsvarigheten i Hongkong blev inte av överhuvudtaget.
Ett stort antal fotbollsmatcher i Europa har skjutits på framtiden.
Pingis–VM i Sydkorea är flyttat från mars till juni. I bästa fall.
Ovanstående att lägga till ett antal andra idrottsevenemang i Asien som också är flyttade eller inställda.
Det finns virus som definitivt inte är att leka med.
Goda vardagsvanor och ett hälsosamt leverne sägs vara den bästa medicinen om man mot förmodan drabbas.
Det är bara ytterligare argument vilken viktig roll vårt föreningsliv och våra hälsorelaterade organisationer har i dagens samhälle.

Blev häromdagen påmind om vilket överskott ideella Folkspel genererat till föreningslivet och ett antal riksorganisationer sedan starten 1991.
16,8 miljarder landar siffran på i nuläget.
Det är en oerhört stor summa pengar som jag tror och hoppas gjort och gör skillnad.
Och som jag är mäkta stolt över.

Första söndagen i mars är snart här – och det ser mot alla odds ut som de tusentals skidlöparna och hjältarna i Vasaloppet ska få åtminstone något som liknar väder för årstiden och evenemanget med temperaturer kring nollan.
Vem trodde det efter en mildare vinter åtminstone jag inte kan erinra mig?
Vad det kan bero är naturligtvis en helt annan och mer oroande diskussion.

Avslutningsvis. Endast två veckor kvar till årets eldsjälsgala på Berns.
Sista februari (lördag) stänger möjligheten att rösta fram din favorit i de olika kategorierna.
Ta vara på den om du inte redan gjort det.