”Vi behöver fler som Petra”

Det fruktansvärda som nyligen utspelades vid en t-banestation i Farsta leder mig osökt in på Petra Jacob.Årets Eldsjäl 2023 är viktigare än någonsin.

En pojk på 15 år avled omedelbart och en jämngammal grabb skadades svårt. Dessutom träffades en kvinna i 65-årsåldern i ett knä. Några dagar senare dog en 45-årig man som också skottskadats i attentatet.

Ni har självklart läst och hört om det som inträffade en sommarvarm lördag i Farsta Centrum.

Jag har givetvis ingen insyn i hur de ovan nämnda var/är inblandade på något vis, men har faktiskt svårt att tro att en dam som möjligen kan ha gått i pension vara måltavla i meningslösa gängkrig där vi ser den ena tonåringen efter den andra mista livet.

Jag har vid ett flertal tillfällen påtalat vikten av ett fungerande föreningsliv, att det är den mest framgångsrika vägen till att stoppa den kriminella rekryteringen av unga grabbar, att erbjuda dem alternativ i form en sund och meningsfull fritid.

Här måste vi alla hjälpa till att skapa förutsättningar. Politiken, samhället, idrottsrörelsen, föreningslivet – och ideella vardagshjältar, förebilder.

Som en tuff tjej i Södertälje.

Då Årets Eldsjäl, som arrangeras av oss på Folkspel, utsågs tidigare i vår gick utmärkelsen mycket välförtjänt till Petra Jacob. En fyrabarnsmamma, från en stad med stora problem under många år, som brinner för att ge barn– och ungdomar möjlighet till vettig sysselsättning. Hon ser bland annat att det inte räcker att fånga upp dem i tio-elvaårsåldern, utan redan då barnen är sex, sju år, annars kan det redan vara försent.

Vi behöver många fler som Petra Jacob.

Vi måste få ett stopp på det som sker.

Vi kan inte acceptera att 15-åriga pojkar skickas ut som barnsoldater för att skjuta ihjäl jämnåriga och att dessutom utsätta allmänheten för livsfara.

All form av vapenhantering är motbjudande, men det skaver extra mycket att tonåringar utan någon som helst form av konsekvenstänk utrustas i gängkrig där ingen någonsin kan bli vinnare. Likaså att helt oskyldiga människor drabbas. Det har tidigare hävdats att händelser som ovan inte går ut över den ”vanliga” befolkningen. Det kan vi dessvärre inte gömma oss bakom längre, det finns ett flertal skrämmande exempel på det.

Läser en tänkvärd krönika av Expressens Fredrik Sjöshult som menar på att skotten avlossades av unga män som inte kan hantera vapen och automateld. Han hänvisar även till andra händelser under den våldsvåg vi upplever där en gärningsman i ett fall tappar det tunga vapnet och där det i en annan sekvens finns ett klipp på hur skytten inte ens kan stå emot den mycket kraftiga rekylen.

Vapeninnehav är illa i allas händer, men förenat med stor livsfara hos små pojkar utan någon som helst vana.  

 

Det här måste helt enkelt få ett slut.

Det räcker nu.

Vi behöver fler som dig, Petra Jacob.

Vi behöver föreningslivet.

Önskar er – trots allt – en god sommar.