Nyheter som ger oss hopp
Då vi nu levt i pandemins skugga i över ett år gäller det att se framåt, att våga tro på en återgång till det normala. Att ta till oss positiva besked från olika håll i landet.
Ett antal gånger senaste året har den här bloggen handlat om de negativa konsekvenser som den pågående pandemin dragit med sig. Inte minst då det handlat om barn– och ungdomar. Vi är många som oroats över ett framtida välmående för våra nya generationer, både fysiskt och psykiskt.
Vi har tvivlat på över om hur många av de som pausat sina fritidsaktiviteter kommer tillbaka till sitt föreningsliv överhuvudtaget. Vi har funderat på hur det kommer att stå till med den allmänna folkhälsan framöver. Därför bli jag varm i hela kroppen över en rubrik i SVT Nyheter som lyder: ”Fotbollsboom i Västerbotten. Det är den lokala TV-kanalen som i ett inslag berättar om att intresset för fotboll fullkomligt exploderat inför den seriesäsong som startar i sommar.
2020, även då med juniavspark, uppgick antalet anmälda lag till 774. I år är siffran 813, det vill säga en ökning med 39 lag. Framförallt är det barn– och ungdomssidan som växer. Anledningarna sägs vara fler födda barn i länet, nyanlända samt en stor satsning på fler konstgräsplaner.
Tidigare i år noterade jag att även Stockholm ser ett jättelyft för breddfotbollen med rekordmånga anmälda lag till det seriespel vi hoppas kunna starta inom kort. Här är det dam– och tjejfotbollen som verkligen sticker ut. I det som benämns som Stockholmsserien finns det 35 anmälda lag. Det ska jämföras med sex klubbar under fjolåret. I klassiska S:t Erikscupen för barn– och ungdom har antalet ökat från 5 060 till 5 361.Totalt har huvudstaden sju procent fler anmälda lag än 2020. Rapporter och siffror ovan säger utan tvekan en del om vilket uppdämt behov det finns att återgå till normala, till det föreningsliv som gör så mycket för så många.
Jag applåderar också de 600 miljoner som regeringen beslutat ska tillfalla idrottsrörelsen i ytterligare stöd. Likaså att extra fokus på välbehövliga och efterlängtade medel ska vara på barn– och ungdomsidrott. Pengarna ska också bidra till jämställd och jämlik idrott.
Vill passa på att lyfta ett projekt som Svenska Fotbollförbundet driver sedan en tid tillbaka och som Folkspel ska vara med och lyfta. Det heter ”Ett steg framåt” och syftar till att understryka den samhällsnytta svenskt föreningsliv gör, framförallt då det handlar om barn– och ungdom.
Projektet genomförs med hjälp av medel från Arvsfonden, som bland annat ska gå till värdegrundsmaterial och utbildning i föreningsmiljö.
Svenska Fotbollförbundet är sedan många år tillbaka medlem hos oss i Folkspel och sedan starten 1991 har fotbollen i vårt föreningsliv tjänat ihop över 7,1 miljarder på att sälja våra lotter. Enbart sett till senaste verksamhetsåret landade överskottet på 101 miljoner kronor.
Vi vet att det är pengar som gjort skillnad.
Vi hoppas att det kommer att fortsätta så i takt med allt fler positiva besked kring vår viktigaste folkrörelse.