Snyggt initiativ, Riksidrottsförbundet

Våra barn– och ungdomar är självklart det viktigaste vi har. Inte minst måste vi skapa förutsättningar för att alla ska ha möjlighet till rörelse, vi måste verka för att motverka fysisk och psykisk ohälsa. Sedan applådera jag även Riksidrottsförbundets satsning på  oss 60-plussare. Snyggt initiatv.

 

Hoppas inledningsvis att ni haft en glad påsk. Vi på Folkspel jobbade inför helgen hårt med att stötta föreningslivet och butiker i försäljningen av lotter. Påsken är, efter Uppesittaren och Nyår, vår tredje största omgång av BingoLotto och innebär många välbehövliga kronor i överskott till landets föreningar och organisationer.

Brukar inte tala i egen sak alltför mycket, men är väldigt stolt att vi sedan starten betalat ut över 17,5 miljarder till de som sålt våra lotter.

Det räcker inte hela vägen, men gör och har gjort stor skillnad, det påståendet står jag för alla dagar i veckan.

Pengarna behövs för att ge föreningslivet förutsättningar att bli ännu bättre, ännu starkare, ännu mer rustade för att ta emot fler.

Nu är det inte bara den unga generationen som behöver förutsättningar för ett aktivt liv, även om de tveklöst är viktigast.

Även vi som är lite åren komna har ett behov av motion.

Jag blir därför glad över att höra om den satsning som Riksidrottsförbundet gör.

Målsättningen är att nå 3 000 föreningar som vill dra igång en satsning på att starta upp, alternativt utöka en redan befintlig satsning på äldre. Totalt satsas nio miljoner i detta spännande projekt.

Som inte enbart är av hälsoskäl, utan minst lika mycket värnar om det sociala sammanhanget. Genom tillhörighet, möjligheten att träffa andra och nya vänner.

Jag är dessutom övertygad om det även kan leda till att exempelvis idrottsrörelsen kan hitta en ny målgrupp som kan bidra med ovärderliga ideella insatser för sin lokala förening.

Vad jag förstått går det att fram till 30 april söka stöd för att nå fler äldre. Fram till 2025 kommer de här föreningarna ha möjlighet att fortsätta utveckla föreningsverksamheten med äldre och då på olika sätt få stöd från idrottsförbunden och RF-SISU-distrikt.

Hoppas så många som möjligt tar vara på den möjligheten.