Det är så föreningsdemokrati fungerar

fredag 19 mars 2021

Föreningsdemokrati är kanske inte det mest moderna ordet 2021. Men för mig är det vackert – och användbart. Det har inte minst ett gäng grönsvarta supportrar visat.

2022 avgörs VM. Ett världsmästerskap i fotboll är i mina ögon det största som finns. Pierre de Coubertin, grundare av de olympiska spelen, får ursäkta där uppe i OS-himlen.

Det går givetvis att fundera på vad ett grönsvart lag från näst högsta divisionen har med gigantiska FIFA (Internationella fotbollförbundet) att göra. Jag kommer snart till det.

Det finns det några oerhört tunga skäl till varför jag gärna undanbeder mig mästerskapet nästa år.

Tittar vi med de mindre glasögonen ska ett fotbolls–VM naturligtvis avgöras under sommaren, inte i julmånaden december, som ett alltför hett klimat har tvingat fram.

Det stora skälet är dock betydligt allvarligare

Rapporter om att 6 500 gästarbetare, som slitit under bedrövliga villkor, omkommit under byggtiden av ändamålsenliga arenor räcker så klart som argument. Inte minst tillsammans med uppgifter om mutor och andra oegentligheter som kommit fram i en strid ström sedan tilldelandet och offentliggörandet för tio år sedan.

Det är här en klassisk, svensk fotbollsförening har satt ner sina fotbollsfötter. Det är här föreningsdemokratin visat upp sig från sin allra bästa sida.

Då Göteborgslaget Gais hade årsmöte tidigare i veckan togs en motion från supporterleden upp om en bojkott av turneringen i Qatar. Styrelsen yrkade dock avslag på motionen med motiveringen att initiativet förvisso var lovvärt, men att det inte skulle göra någon skillnad.

Majoritet av medlemmarna på årsmötet valde dock att tro något annat och rösta därefter.

I Göteborgs-Posten kunde jag läsa följande kommentar från klubbens ordförande Jonas Andersson: Vi delar alla upprördheten kring de rapporter man har fått kring hur det gick till när Qatar fick VM och även kring de fullständigt ohyggliga arbetsvillkoren som är för människorna som arbetat med byggena av arenorna. Så jag förstår helt och hållet upprördheten hos våra medlemmar. Vårat nej till motionen var mer krasst utifrån tanken att ”Kommer det betyda någonting att vi höjer vår röst?” Och mot den bakgrunden, ska vi lägga tid och kraft på det här när vi i övrigt är en liten organisation?”

Han fortsatte:

”Vi är en medlemsägd förening, det är medlemmarna som bestämmer vad vi ska lägga tid och kraft på. Det är klart att vi kommer göra vad vi kan i den här frågan. Har medlemmarna bestämt att jag ska var ordförande så tar jag mig an den rollen. Har de bestämt att vi ska verka för att Sverige ska bojkotta Qatar-VM så ligger det i mitt och styrelsens uppdrag.”

Det kommer naturligtvis inte ha någon helst påverkan att en klubb i lilla Sverige från andradivisionen höjer sin röst.

Det stora är att det görs, att möjligheten och rättigheten utnyttjas.

Det är så föreningsdemokrati fungerar.

Det är så vårt unika föreningsliv verkar.

Det är så vi vill och ska ha det.

Vill du bli inspirerad av föreningslivet? Kika in här.