Kategori

Hälsa

Håkan Florin

En resa för livet och mot prostatacancer

Det är den vanligaste cancerformen hos män och drabbar årligen 10 000. För en stor del konstateras sjukdomen dessvärre alltför sent. Håkan Florin från Karlstad är pensionerad sedan ett antal år tillbaka. Som nybliven 59-åring drabbades han själv av prostatacancer.
– Jag hade turen att träffa rätt läkare i samband med att jag tog några andra prover. Innan jag fyllt 60 var jag opererad, det räddade mitt liv som förlängts med ett stort antal år.

Två år i följd har Håkan under sommarmånaderna (maj-september) åkt runt i vårt avlånga land för att sprida ett livsviktigt budskap. Den här säsongen blev det 49 stopp på resan. Från Luleå och Boden i norr till Malmö och Kristianstad i söder. Totalt har det rört sig om 600 mil i bil.Håkan Florin sprider livsviktig kunskap om prostatacancer i samarbete med MustaschkampenPå plats har fokus varit att peppa män att inledningsvis boka ett PSA-test – består av ett enkelt blodprov – för upptäcka avvikelser som i en förlängning kan innebära cancer.
– En del tar inte provet och säger att de inte vill veta, det är enligt mig att spela rysk roulett. Andra förstår allvaret, men låter det stanna där. Sedan finns det förhoppningsvis ett stort antal som går i väg. Det är på något vis för nästa generation jag gör det här, vill förmedla hur bra det kan gå.

Utöver sin resa, insamling av stora summor pengar som använts till forskning och utveckling har Håkan bland annat fått Prostatacancerförbundets hedersutmärkelse. Nu är värmlänningen dessutom utsedd till finalist i Årets Eldsjäl, kategori Hälsa.
– Större än så blir det inte och det viktigaste av allt är att det hjälper oss i kampen mot prostatacancer.

Motivering, Håkan Florin, Prostatacancerförbundet Karlstad

”Genom att åka land och rike runt i Mustaschkampens namn sprider Håkan Florin kunskap om den vanligaste cancerformen hos män. En resa för livet som kan vara helt avgörande för den som tar till sig informationen, förmedlat från en eldsjäl som talar av egen erfarenhet.”