Kategori

Hälsa

Monica Grahn

Alla tillhör det den åldersmässiga riskgruppen för Covid-19. Monica Grahn hade, när pandemin slog till på allvar, precis dragit igång en salsagrupp för seniorer.

Men inomhusträffarna var inte länge möjliga. Då flyttades verksamheten ut och under hela pandemin har ett antal äldre damer (och några herrar) träffats i Vasaparken och i Observatorielunden i centrala Stockholm för att dansa salsa. I den mest seniora gruppen är alla över 70 varav det passande namnet The Risk Group. 

– Dans är den bästa motionen eftersom den frigör en massa hormoner som endorfiner och dopaminer. Det finns en stor glädje i att dansa. Man träffas, får nya vänner och vi har också något som heter ”after dance”, vilket betyder att man umgås även efter danspassen, säger Monica Grahn.

För många ledde pandemin till en sorts ofrivillig isolation. Det vill Monica Grahn motverka genom sina danspass som har blivit väldigt populära. Så populära att det som började med en grupp nu har blivit tre eftersom intresset är så stort.

– Monicas dansglädje har räddat pandemiåret för många av oss. Ofta har vi dansat tre gånger i veckan. Man har cyklat hemifrån kvart i elva och inte kommit hem igen förrän halv fyra, säger Lena Kättström Höök, en av dansarna i Risk Group.

Monica Grahn har en egenskap att alltid hitta kreativa lösningar. Att dansa salsa i parker i stället för inomhus kan dock stöta på vissa problem. Vid tillfällen har hon fått skotta upp en dansbana i 14-gradig kyla och deltagarna har dansat med dobbar under skorna. När somrarna varit som varmast har det istället handlat om att hitta ställen med mycket skugga.

aretseldsjal-halsa-dansa-salsa--monica-grahn--819x478-folkspel.jpg

Men det svåraste utmaningen är regn och oväder och ojämnt underlag – därför är Monica också drivande för att Stockholm stad ska skapa en utomhusdansbana med tak.

– Monicas dansglädje och spridningen av den har fått oss att röra på oss och inte sitta ensamma hemma, vilket i sin tur har bidragit till en ökad både psykisk och fysisk hälsa. Att träna ute är det nya inne och kan bli en modell för övriga landet, säger Lena Kättström Höök.

Nästa projekt är att sprida denna rörelseglädje även till andra genom att uppträda på seniorboende och liknande över hela landet.

– Det är bevisat genom flera studier att just salsan med alla dess steg och kombinationer är väldigt bra även för att träna upp minnet. Deltagarna ska ju titta på mig, lyssna på musiken och memorera stegen, så det är bra hjärngympa också. Och dans är den bästa motionsformen, säger Monica Grahn.

Om Monica

Namn: Monica Grahn.

Ålder: 71 år.

Bor: Stockholm.

Gör: Är initiativtagare till The Risk Group, en salsagrupp för pensionärer som började med utomhusdans under pandemin.