Kategori

Hälsa

Ante Andersson

Regnet hänger i luften när Ante Andersson och hans tvillingdöttrar Ida och Elin möter upp i Kungsgården på Frösön utanför Östersund. De har precis varit ute på ett rullskidpass. Glädjen är påtaglig. Men så har det inte alltid varit.

Idas sex år långa kamp mot ätstörningar påverkade hela familjen. Relationen mellan tvillingsystrarna var iskall och klimatet hemma allt annat än trevligt, berättar Elin.

Hjälplösheten när familjen rasade, frustrationen över att inte kunna hjälpa sin dotter, svårigheterna i att hitta rätt vård och inte minst den långa väntan på hjälp blev en ögonöppnare för pappa Ante:

– Jag insåg vikten av att få hjälp och sätta in resurser tidigt för annars blir det här en mångårig sjukdom och i vissa fall livslång. Och det vill jag motverka på alla sätt, säger Ante Andersson.

Ida fick hjälp till slut och är frisk i dag. Relationerna i familjen har läkt och stärkts. Det vill Ante Andersson att fler ska få uppleva hos We & Sports.

– Pappa tog de känslor han hade när jag var sjuk och gjorde någonting riktigt bra av det. Han lyfter frågan om mental hälsa på ett sätt som får det att låta normalt och brinner verkligen för att hjälpa människor att stärka sig själv, nå sin fulla potential och utvecklas som individer, säger Ida Andersson.

Att skapa We & Sports krävde envishet, målmedvetenhet och klokskap. Ante Andersson jobbade fram de ekonomiska medel som krävdes och satte ihop ett team som nu jobbar både med att förebygga och läka såväl ätstörningar som mental ohälsa hos barn, ungdomar och deras familjer.

– Ante har förmågan att attrahera och sätta samman rätt typ av kompetens. Han har skapat ett team där vi tittar på vilken typ av forskning som finns i världen och sedan kompletterar det med vår egen erfarenhet av hur man kan stärka barn och ungdomar på bästa sätt, säger Paula Lembke som är verksamhetsansvarig på We & Sports.

– Den hjälp som barnen får tror jag har varit avgörande för deras och föräldrarnas liv. Att få göra det här tillsammans med Ante är nog det finaste jag har varit med om.

aretseldsjal-halsa-ante-andersson--1200x627-2--folkspel.jpg

En viktig del i Ante Anderssons arbete stavas idrott. Dottern Ida fick sin ätstörning när hon tappade bort sig själv i jakten på att bli en bättre skidåkare men att sluta med idrott är inte lösningen, menar Ante. Han och teamet på We & Sports tar istället hjälp av den glädje som idrotten ger.

– Jag visste att Ida ville tillbaka till skidåkningen och det är det bästa som We & Sports gör, de ser till att det finns ett liv efter ätstörningen också, säger Idas tvillingsyster Elin Andersson.

Madelene Ersson drabbades av aneroxi när hon satsade på fotbollen. I dag är Madelene frisk och jobbar bland annat som måltidsstödjare ute på Ante Anderssons skapelse på Frösön.

– Vi vill att man ska komma tillbaka till idrotten, till det man älskar. Man ska inte komma ur ätstörningen utan även komma tillbaka till livet och all glädje som finns. Jag har sett hur den här behandlingsmodellen hjälper barn och ungdomar till ett friskt liv på så många olika plan, säger Madelene.

 

Om Ante:

Namn: Ante Andersson.

Ålder: 56 år.

Bor: Östersund.

Gör: Grundade We&Sports som jobbar med barns, ungdomars och ledares mentala hälsa.