Kategori

Hälsa

Caroline Rowland

Dans är en viktig metod för att hantera Parkinson

I Halmstad, där Caroline bor, fanns ingen verksamhet för Parkinsons sjuka eller deras anhöriga. Efter några månader kände Caroline att hon orkade ta tag i detta och, tillsammans med några andra byggdes Parkinson Halmstad Förening. Möjligheten att träffa andra i samma situation, prata, dela upplevelser och erfarenheter var ovärderliga. Caroline lärde sig också att dans är en viktig metod för att bättre hantera sjukdomen. Det finns även studier som visar samma goda resultat för andra neurologiska sjukdomar då den rörelse som utförs har en positiv inverkan på sömn, balans och aptit.

Där och då föddes idén om att starta Halmstad Danshälsa.
– Dans är konstaterat nyttigt för Parkinsons-patienter, men jag tror det är lika nyttigt för alla egentligen. Det gör att man får en annan rörlighet i lederna. Rörelserna i dansen är så mjuka och tillsammans med musiken aktiveras hjärnan utan att jag behöver tala om det för den. Det gör otroligt mycket för livskvalitén, säger Caroline.

Ett 50-tal medlemmar erbjuds idag tre pass i veckan, Dans för Parkinsons, Dans för Balans, Kropp & Själ och Seniorbalett. För tillfället är upptagningsområdet Halmstad, men det finns planer på att utvidga verksamheten till att inkludera barn och ungdomar och till att erbjuda det till personer i hela Halland, fortsätter Caroline.
Dessutom kommer en spännande nyhet till våren som heter Seniorbalett till Halmstad Danshälsa. I Storbritannien och övriga Europa är Silver Swans (Silversvanar) enormt stort. Namnet Silver Swans kommer dels från Svansjön, men ska också härledas till det faktum att vår hårfärg ändrar kulör i takt med åren.
För att få licens för detta krävs dock en utbildning på The Royal Academy of Dance i London och en ansökning för dottern Cecee Rowland-Huss, som är danspedagog och också aktiv inom Halmstads Danshälsa, är godkänd och ska genomföras.

Motivering Caroline Rowland, Halmstad

”Caroline förstår att dans verkligen gör skillnad! När hon såg hur dansen gjorde livet med Parkinsons sjukdom lättare så föddes idén om Halmstad Danshälsa Förening. Att få dansa utifrån sina egna förutsättningar och samtidigt få uppleva gemenskap och glädje tillsammans med andra är något Caroline brinner för.”

Röstningen stänger den 30 mars kl. 15.00.

Rösta