Kategori

Hälsa

Bodil Frick

Från elitutövare till eldsjäl

– Jag spelade fotboll, handboll och innebandy under hela min uppväxt och hade föreningslivet som en stor del av min ungdom, säger Bodil Frick, som växte till en elitutövare inom inte minst handbollen.

Livet som vuxen landade i Uppsala och familj.
– Efter att fått barn behövde jag bli av med några kilo och började som 29-åring med kampsport.

Talangen för bollsport följde med även till en annan idrott. Efter tre års träning blev Bodil svensk mästare i thaiboxning. Sedan tio år tillbaka är det färdigtävlat. Numera är det andra som får ta del av kunskap och erfarenhet på Uppsala Kampsport & Hälsocenter, beläget i centrala stan. Genom åren har det även blivit föreläsande på bland annat bibliotek i universitetsstaden.
– Där kom jag i kontakt med många tjejer från utsatta områden i Uppsala. De var allt från nioåringar till tjejer i 20-årsåldern. Jag bjöd in dem till mitt gym, men fick inte den respons som jag hade hoppats på. Kanske tyckte föräldrarna att det låg för långt bort eller att det var oroade över att en kostnad skulle tillkomma för att deras barn skulle träna på gym.Bodil Frick tränar kampsport tillsammans med en ung tjejI stället hittade Bodil en annan och kostnadsfri lösning. Sommarlov och utomhusträning innebär tid för de inbjudna tjejerna och ingen lokalkostnad för en av årets finalister i Årets Eldsjäl.
– Material hade jag redan. Så det var bara att köra på. Det kunde komma uppemot 50 ungar.

Initiativet lever vidare. Bodil bjuder in tjejer i utsatta områden och leder dem in i föreningslivet genom thaiboxning. Hon brinner för att inspirera till träning och därmed en självkänsla som kan ha avgörande betydelse för både personlig och samhällelig utveckling. Finansieringen löser en svensk mästare på egen hand.
– Jag ger av min egen tid, av min hobby och min passion.

Motivering, Bodil Frick, Kampsport, Uppsala

”En brinnande låga för att andra ska välja en väg som gagnar samhället, ett engagemang för utsatta. Med thaiboxning som vapen och en aldrig sinade energi som bränsle ger Bodil Frick förutsättningar, ork och en tro på förändring i livet som leder mot rätt spår.”

Röstningen stänger den 30 april kl. 15.00.