"En liten, liten del av äran"

tisdag 01 februari 2022

Svenska folkets nya hjältar. Europamästare i handboll. Sprungna ur världens bästa föreningsliv.
Vi på Folkspel tar åt oss en liten, liten, del av äran.

Europamästare – första tunga titeln på 20 år för en nation som på något vis alltid ska tillhöra världstoppen.
Jim Gottfridsson, Andreas Palicka, och alla andra, vilka kämpar, vilka lagspelare, vilka härliga representanter för Sverige, vilken bragd de tillsammans utförde under klokast möjliga ledning av Glenn Solberg, Martin Boqvist och övriga ledare.
Tror inte jag var ensam om att stå upp framför TV:n denna sista söndag i januari.
Vilket avgörande.
Vilken straff.
Vilken kyla.
Tack för det avslutet i klykan, Niclas Ekberg – en av många blågula hjältar.
Som alla har en sak gemensamt.

De har tagit sina första stapplande handbollssteg i vårt unika föreningsliv. Och det är i det sammanhang jag – oerhört ödmjukt – vill tro att ideella Folkspel spelat åtminstone en viss och blygsam roll.
Gick igenom moderklubbarna för herrarna i vårt underbara landslag. Tittade också på topplistan över de föreningar som tjänat mest på att sälja våra lotter under senaste verksamhetsåret.
Blir stolt över att hitta ett samband.

IK Sävehof – fyra i landet med 847 000 kronor i överskott. Här startade talangerna Felix Möller och Jonathan Edvardsson sina karriärer. Även om de var med för att se och lära i EM tillhör framtiden de båda.

Kärra HF, nummer fem på listan med 818 000 kronor i förtjänst. Är övertygad om att Emil Mellegård och Jonathan Carlsbogård i hisingsklubben, fick bästa möjliga förutsättningar för att utvecklas vidare.

HK Varberg. Drog in uppemot en halv miljon i överskott. Spelgeniet Albin Lagergren har sitt ursprung hos hallänningarna.

Önnered HK – 476 000 nya kronor på kontot efter god försäljning. Världens bästa vänstersexa, Hampus Wanne, och målvakten Tobias Thulin, gör givetvis sina tidigare klubbkompisar oerhört stolta. 

HK Aranäs. Tjänade 457 000 på våra olika lotter. Det, tillsammans med giganten Oscar Bergendahls fantastiska insatser både framåt och bakåt, kan säker bidra till fler landslagsspelare framöver från plantskolan.

Hoppas ingen på något vis tror att jag tar någon som helst ära ifrån alla fantastiska ledare, föräldrar som stöttar eller eldsjälar som alltid ställer upp. Inte heller från elit– och professionella föreningar som förädlat de hjältar vi idag är så stolta över.
Däremot vill jag gärna tro att de stora överskottssummor vi ser ovan bidrar till en god och fungerande verksamhet, att de verkligen gör skillnad, att de i sammanhanget spelar en liten, liten roll.