”Idag förstår jag vad föreningslivet betyder”

onsdag 10 november 2021

Fem olympiska spel och sex EM-guld som simhoppare – Anna Lindberg är utan tvekan en av de riktigt stora i den svenska idrottshistorien.
– Som vuxen förstår jag hur viktigt ett sunt föreningsliv är för att lyckas, säger hon i dag.

Simsporten är en av många som är en del av ideella Folkspel. Senaste verksamhetsåret har förbundets föreningar tjänat över två miljoner kronor på att sälja lotter, pengar som bland annat går till att utveckla verksamheter och – vem vet – få fram en ny simhoppsstjärna efter Anna Lindberg, med i världseliten under 17 år (1995–2012).
Som dessutom kan få väldigt goda råd på vägen.
– Det finns givetvis en mängd egna erfarenheter som jag tagit med mig från min uppväxt och karriär.

Folkspel har tillsammans med Svenska Simförbundet fördjupat samarbete och i ett projekt som binder samman samhällsnyttan med utmaningar och simkunnighet bland både barn och vuxna.  Resultatet blev en artikelserie i tre delar: Våga utmana dig själv.


Klart det är med stolthet föreningslivets eget lotteribolag knutit upp värmländskan som ambassadör.
– Och jag har bra koll på Folkspel, vet vilken betydelse ni har för bland annat många av landets simklubbar. 17 miljarder i överskott till föreningslivet sedan 1991 är fantastiska siffror. Läs om årets överskott till föreningar och organisationer här.

Anna Lindberg simbassäng.

Numera har Anna småländska Växjö som bas. Där blir det många mil i bil för att stötta sönerna Yelverton, tolv år, Hector, åtta, i deras fotboll- och hockeyaktiviteter. Snart är det väl även dags för lilltjejen Haylie, två, att hitta sitt föreningsliv.
– I dag, som vuxen och med egna barn som är aktiva, förstår jag på ett helt annat vis vilken betydelse föreningslivet har. Det tänkte man inte riktigt på som ungdom, då bara fanns det där.

Då ska vi ändå komma ihåg att Anna mer eller mindre vuxit upp i föreningsmiljö. Mamma Ulrika blev olympisk mästare i simhopp 1972 och tilldelades det året Svensk Dagbladets bragdmedalj. Pappa Mathz tillhörde Europaeliten i samma idrott och vann bland annat 29 SM-guld. Båda var starkt engagerade i Bofors SHK. Storebror David var en dessutom en lovande simmare.
Klart Anna fick simhallen i Karlskoga som sitt andra hem, eller kanske det första till och med…
– Jag vet inte riktigt hur många år jag var, men det blev att man från början lekte sig in i ett intresse som växte sig allt större. Sedan var det utvecklande att få umgås med både yngre och äldre.
Och skyndsamt, dessutom. Anna var bara 14 år då OS-debuten genomfördes i Atlanta.
– Så här i efterhand inser jag vad stöttningen från min familj innebar för att jag skulle lyckas. Likaså att få göra hela resan tillsammans med såväl mamma som pappa och brorsan.

Anna har genom åren bland annat studerat personligt ledarskap på IHM i Stockholm, dessutom pluggat anatomi och fysiologi. 
– Det känns väldigt inspirerande att få bidra till tränare och aktiva. Det blir fullt upp med mina olika roller och det finns inte utrymme för ett föreningsuppdrag för närvarande. Samtidigt är det något som alltid finns med i bakhuvudet. Jag tänker att alla de krafter som frivilligt lägger ner hur mycket som helst av sin tid måste tycka det är väldigt kul och meningsfullt. För mig speglar det på något vis hela grejen med eldsjälar, den glädje det ger.

Allt överskott går tillbaka till föreningslivet. Se hur det har gått för ditt län här.