Erica möter Erika – som siktar på kostym och SM-guld

onsdag 20 april 2022

Hockeyprofilen Erika Holst sitter bredvid Erica Johansson i en soffa.

Ambitionen är att vinna SM-guld i ett slutsålt och kokande Scandinavium. Efter att ha träffat Erika Holst och lyssnat till hennes visioner om Frölundas satsning på ett damhockeylag känns det som ett helt rimligt mål.

Just nu pågår det slutspel inom ishockey. På damsidan är det redan klart att Luleå blir mästare. Bland herrerna är Frölunda HC ett av semifinallagen.Kanske har göteborgssupportrarna en dubbel att se fram emot inom en snar framtid..?Inte minst med hjälp två av landets genom tiderna största hockeyprofiler på damsidan. Kim Martin Hasson, målvakt med dubbla OS-medaljer (brons 2002, silver 2006) är utnämnd till sportchef, Erika Holst (brons 2002, silver 2006) är tränare.

Erika Holst spelade tillsammans med Kim Martin under många år. Nu bildar de båda ett Dream Team när det satsas på damhockey i Göteborg. Frölunda satsar på att snabbt ta sig upp i SDHL (Svenska damhockeyligan).Hösten 2022 startar sektionen upp i division 1 med målsättning att snarast ta sig hela vägen upp till högsta serien.På ledarsidan har två av de största profilerna inom svensk damhockey och två OS-medaljörer rekryterats.Jag träffar coach Holst på ett café i Kungsbacka och jag har mängd frågor om hur det hela ska gå till.

Hur ska ni få ihop ett lag är ju en hyfsat relevant fråga..?
– Vi måste börja någonstans om vi ska skapa ett helt nytt lag. Vi hoppas att det ska vara så attraktivt att spela i Frölunda att spelare från stan, som tvingats gå till andra klubbar där damhockeyn har varit representerad, nu kommer att återvända hem igen.
Som landslagsspelaren Hanna Olsson, vilken kommer direkt från HV 71.
– Vi hoppas att hennes namn ska locka fler spelare. Sedan har också Frölundas egen satsning på gymnasieakademin, vilket på sikt kommer få unga lovande spelare att stanna kvar i föreningen.
Erika startade sin hockeybana i halländska Veddige Hockeyklubb och drog sedan över till USA och spelade för Minnesota Duluth Bulldogs för att sedan återvända hem och hamnade i Segeltorps IF. Hon jobbade sedan på hockeyförbundet flera år innan hon stängde dörren helt för hockeyn på obestämd tid.
Så ringde Kim Martin.
– Jag hade inte varit engagerad i hockey under fem år. Att ha haft ett ”vanligt ” jobb har gett mig perspektiv på livet, så när jag fick frågan från Kim kände jag åter ett sug efter hockeyn. Jag känner att jag har så mycket att ge i detta projekt. Bara att få göra det från början, att bygga laget och att få spelare att prestera det bästa de kan. Det ser jag som en rolig utmaning.

Erika Holst sitter mitt emot en ljushårig kvinna med uppsatt hår.

Hur är ni som ledare och vad är era styrkor?
– Vi har ju lite olika roller, jag och Kim. Jag är för lagbyggandet, lite mer åt mjuka värden. Kims styrka är att få saker att hända. Hon har förmågan att se till att rätt personer gör det som krävs för att skapa rätt förutsättningar för laget. Hon är dessutom extremt positiv och ser möjligheter i allt. Till vår hjälp har vi en assisterande tränare, Marcus Anselm och en fystränare vid namn Tilda Krüger-Nilsson. Båda har en bred kunskap om hockey och träning och är redan i dagsläget involverade i Frölunda HC.

 Hur är du som coach i båset?
– Jag tror att jag är ganska lugn. Det ska väldigt mycket till innan jag utåt agerar så att det syns. Sen kan det brinna inombords ändå. Min filosofi är att ett lugnt ledarskap smittar av sig på spelarna och får dem att känna sig trygga.

Hur ser Frölundas stora satsning på damlaget ut?
– Stödet från Frölunda HC är fantastiskt. Alla är taggade och har väntat på att detta ska bli verklighet och jag tror att Göteborg är redo för damhockey på en hög nivå. Våra spelare måste förstå redan från start vad det är de signar upp sig på och de ledande spelarna behöver visa vägen för hela gruppen och att spelarna känner att de gör denna resa tillsammans.

Vad blir då första delmålet innan ett slutsålt Scandinavium?
– Målsättningen är att spela oss upp i Svenska Dam-Hockeyligan, SDHL, redan första året. Oavsett vad vi har för lag på pappret ska man ju igenom kval och bäst av tre i matcher, alla ska vara hela och förberedda. Sedan har FHC inga krav på att vi ska ta oss dit redan efter en säsong. Det är nog mer jag och Kim som satt ribban högt och vi tror att det är möjligt, säger Erika och fortsätter angående sin kollega:
– Vi har ju varit på samma universitet i USA och spelat hockey, vi vet vad det innebär att ha en hockeymiljö i världsklass. Vi har spelat med och mot USA och Kanada som är bäst i världen så vi har en gemensam bild av på vilken nivå vi vill sätta ribban i Frölundas damlag. Frölunda är dessutom välkända för att på herrsidan ha de bäst tränade spelarna i Sverige, kanske till och med i hela Europa. Det är dit vi också vill sträva.

Får vi se er stå uppklädda i båset i Scandinavium om något år då?
– Ha ha. Ja, det finns en kultur inom hockey och det är att man som coach är uppklädd i kostym under matchdagar. Det var otänkbart att inte komma uppklädd när jag själv var aktiv.  Men det kanske inte funkar under det första året då vi spelar i division 1 då det oftast är spel i kalla ishallar. Då blir det nog underställ som gäller…

Vi ser därefter fram emot en SM-final i ett utsålt Scandinavium.
Med kostym på

Läs gärna andra artiklar ur artikelserien "Erica möter" här.