Han räddade livet på Björn - tack vare sin utbildning

onsdag 25 augusti 2021

Han strängade racketar i receptionen när folk rusade in och skrek att någon hade trillat. Tennistränaren Benjamin Lecomte Seger slet åt sig hjärtstartaren och sprang – något som räddade livet på 80-årige Björn Hjortsberg.

Folkspels Månadens Föreningshjälte, där vi hyllar några av alla de tusentals ideella ledare som finns i det svenska och unika föreningsliv fortsätter – och genom tips från er läsare fortsätter Folkspel att åka runt i landet för att uppmärksamma personer som gör så mycket för så många andra.

Ungdomstränare i tennis räddade livet på en man

Augusti månads föreningshjälte kommer från Stockholm. Benjamin Lecomte Seger, tennistränare och ansvarig för Mälarhöjden TK:s barn- och ungdomsverksamhet, hade precis avslutat morgonens träning och såg pensionärsgänget komma in på banorna för sin tisdagstennis. Han gick ut i receptionen och började stränga racketar, men avbröts plötsligt: en av pensionärerna kom springande och ropade att Björn hade ramlat.

– Först trodde jag att det bara var någon som hade gjort illa foten.

Benjamins kollega Thomas Lindegård upp telefonen och ringde 112, medan Benjamin instinktivt slet till sig klubbens hjärtstartare och sprang ut. Där låg Björn Hjortsberg, 80 år och tennisspelare sedan ungdomen, helt stilla på marken.

– Jag hann inte riktigt tänka, men jag såg direkt att han hade slutat andas, att det var absolut noll rörelse i kroppen, och jag insåg att det här är allvar, säger Benjamin.

Barn som spelar tennis.

Genomfört en kurs i hjärtlung-räddning

Tack och lov har Benjamin gått flera kurser i hjärtlung-räddning, och istället för att stanna upp gjorde han direkt det han hade lärt sig: satte sig ner bredvid Björn och försökte få kontakt. När det inte gick lyfte han upp tröjan och började göra kompressioner, samtidigt som han gav Björns vänner instruktioner om hur de skulle sätta igång hjärtstartaren.

– Jag hade visserligen gått flera kurser, men jag hade noll erfarenhet av riktiga hjärtstopp. Samtidigt gav utbildningen och hjärtstartaren trygghet, så jag bara fortsatte att göra kompressioner och räkna högt för att hålla takten.

– Då var det som på film, hela Björns kropp riste till och flög upp, men det bästa var att han började ge ljud ifrån sig. Det lät visserligen som om han hade ont, men han lät i alla fall, det var ett livstecken.

Men hjärtstartaren som fortfarande var kopplad till Björns kropp gav snart instruktioner igen: fortsätt med kompressioner. Så Benjamin fortsatte att ge hjärt-lungräddning, och precis när det var dags att trycka på knappen igen kom Thomas Lindegård inspringande med ambulanspersonalen i hallen.

– Då steg jag undan och lät dem ta över. Jag var chockad, hade adrenalin i hela kroppen, men jag höll mig i närheten och tittade på dem och såg att Björn började andas igen.  

Två månader efter händelsen säger Björn som fortfarande är i rehabiliteringsfasen:

– Jag är så väldigt tacksam över att just han var där, för jag inser ju att det var tack vare det som jag lever idag, berättar Björn för Folkspel.

Månadens Föreningshjälte blir Folkspelspeppen

Månadens föreningshjälte har bytt namn till Folkspelspeppen, men har fortfarande samma syfte. Att hylla och peppa alla föreningshjältar! Nominera din hjälte här.