Fritidshjälpen ger barnen en meningsfull fritid

onsdag 03 november 2021

Alla barn har inte råd att idrotta.  Det vill Caroline och Jesper Lindau ändra på. Nu har deras projekt Fritidshjälpen blivit oktober Månadens Föreningshjälte.

Folkspels Månadens Föreningshjälte, där vi hyllar några av alla de tusentals ideella ledare som finns i det svenska och unika föreningsliv fortsätter – och genom tips från er läsare fortsätter Folkspel att åka runt i landet för att uppmärksamma personer som gör så mycket för så många andra. 

Månadens föreningshjälte startade projeket Fritidshjälpen

Månadens Föreningshjälte under oktober månad är en person som verkligen brinner som lägger ner både tid och engagemang.

För alla idrotter krävs utrustning i form av kläder och skor – och ovanpå det tillkommer det sedan en medlemsavgift och/eller en träningsavgift. Det är inte självklart att alla föräldrar har råd att låta sina barn utöva sina favoritidrotter.

När Folkspel överraskar Caroline Lidau med ett stipendium och en eldsjälsbukett blir hon rejält förvånad.

– Oj! Det hade jag inte förväntat mig, säger Caroline som även betonar hur viktigt föreningslivet är för så många. Men framför allt är det just bristen på utrustning och dyra medlemsavgifter som gjort att både hon och hennes man Jesper engagerar sig.

– Detta vill vi motverka. Vi skapade Fritidshjälpen för att underlätta för barn och familjer att kunna vara en del av föreningslivet, berättar Caroline.

Det började redan 2013, och då var Fritidshjälpen mest en lokal angelägenhet i Vallentuna.

– Men med åren insåg vi att behovet finns ju faktiskt över hela landet. Så nu är vi rikstäckande, säger den 42-årige eldsjälen från Vallentuna.

Alla barn har inte råd att idrotta

Fritidshjälpen drivs via donationer från privatpersoner och företag.

Alla föräldrar med barn under 18 är välkomna att skicka in en ansökan – men det betalas aldrig ut några kontanter.

– Att leva i utanförskap ökar riskerna för att hamna i psykisk ohälsa, kriminalitet eller missbruk. Vi anser att alla barn i Sveriges ska få möjlighet att ha en meningsfull fritid, säger Caroline.

Föreningshjälpen har med åren också skapat starka band till en rad föreningar ute i landet.

– Vi kan exempelvis kontakta en förening och säga att det finns några barn som inte har råd med. medlemsavgiften, men som väldigt gärna vill vara med. Då brukar det lösa sig den vägen, att föreningen går in och stöttar direkt. Det är så det ska vara, säger Caroline.

Månadens Föreningshjälte blir Folkspelspeppen

Caroline belv som du kunde läsa om ovan utsedd till Månadens Föreningshjälte. Känner du någon som Caroline? Nominera i så fall din hjäte till Folkspelspeppen!