Eldsjäl 2.0 sätter framtida ledarskap i fokus

tisdag 08 november 2022

Ett gott ledarskap är en förutsättning för att vårt föreningsliv ska fungera och utvecklas. Med utbildningen Eldsjäl 2.0 vill Folkspel tillsammans med Riksidrottsförbundet stimulera och inspirera unga ledare att stärkas i sina roller.

Unga ledare som deltar i utbildningen Årets Eldsjäl 2.0 som anordnas i samarbete med Folkspel

Hösten 2020 var det premiär för ledarskapsutbildningen Eldsjäl 2.0, ett program som vänder sig till unga idrottsledare i åldern 18–25 år och som genom sina respektive förbund fick möjlighet att utvecklas i sina roller som ledare.

I september 2022 var det dags att hälsa den tredje omgången av deltagare välkomna till utbildningen. Det första fysiska mötet genomfördes hos ideella Folkspel, föreningslivets eget dotterbolag, i Göteborg där också representanter från Riksidrottsförbundet fanns på plats.

Starten på årets program gav möjlighet att lära känna varandra och även utbyta erfarenhet med fjolårets deltagare, som fanns på plats för att avsluta sin utbildning.
– Att vi får vara en del av detta spännande projekt och verka tillsammans med förbund och RF och bidra till ett framtida stärkt ledarskap ligger helt i linje med våra värderingar, säger Carina Olofsson, projektansvarig hos Folkspel.

Under den kommande studieperioden blir det bland annat fokus på ledarutveckling, förändringsledning, att driva och förverkliga projekt och idéer. Att med mot och engagemang våga tänka nytt, annorlunda och framåt.
–  Eldsjäl 2.0 sätter framtida ledarskap i fokus. Jag har sagt det tidigare, vi sticker ut hakan och jag menar att här formas verkligen framtida förändringsledare inom idrotten. Utbildningen är väldigt viktig, säger Maria Ståhl, projektledare från RF och ansvarig för utbildningen.

Stefan Bergh är generalsekreterare på Riksidrottsförbundet och ser projektet som en viktig investering i vår idrottsrörelse och framtida föreningsliv. 
–  Att få verktyg för självreflektion och utveckling är en viktig ingrediens i framtidens ledarskap för att vi ska nå den strategiska utveckling vi vill se inom idrottsrörelsen. Att vi då med hjälp av Folkspel får extra stöttning för satsningar i en av våra viktiga utvecklingsresor är värt mycket för idrottsrörelsen.

En av deltagarna i årets Eldsjäl 2.0 är Sebastian Al Rays, från Brottningsförbundet och klubben Spårvägen. Han ser mycket fram emot fortsättningen av programmet.
– Det här är verkligen en utbildning som ger rätt energi och möjligheten att få träffa andra unga ledare från andra idrotter betyder väldigt mycket, berättar Sebastian som under ett par års tid arbetat med ett projekt inom parabrottning. Även det tar han med sig in i utbildningen.
– Eftersom brottning är min specialitet har en inblick i hur det fungerar och vilka mål jag kan jobba med så länge.

 

MER OM ELDSJÄL 2.0

Sveriges ideella idrottsrörelse med 880 000 ledare är unik. För att behålla det unika måste det ideella ledarskapet stöttas, underhållas och utvecklas. Riksidrottsförbundet och Ideella Folkspel har därför gemensamt startat Eldsjäl 2.0, ett utbildningsprogram som nu genomförs för andra året i rad.
Eldsjäl 2.0 ska stärka och utveckla unga ledare att axla en ledande roll inom idrotten framåt i tid. Utbildningsprogrammet är tänkt att inspirera och stödja innovativa idéer för utveckling av ett hållbart ledarskap över tid inom idrotten.

Ett ledarskap där du får hjälp och stöttning av andra ledare och tid avsätts för att lära av och med varandra.

Utbildningen fokuserar på att utveckla det idé- och värderingsstyrda ledarskapet och att leda sig själv med hjälp av olika metoder och verktyg för att reflektera och utvärdera sitt ledarskap.

 

DELTAGARE HÖSTEN 2022

Bordtennisförbundet:
Dan Holmberg, Uppsala BTK/Nordöstra Svealands BTF
Hugo Törngren, Ås IF
Erica Karlström, Gotlands BTF

Bilsportförbundet:
Lina Sundkvist, Vännäs motorklubb

Brottningsförbundet:
Linus Persson, Klippans Brottarklubb
Sebastian Al Rays, Spårvägen Wrestling

Golfförbundet:
William Lindfors, Österåkers Golfklubb
Teodor Wickman, Sundsvalls golfklubb

Danssportsförbundet:
Oscar Ågren, Mälardalens Dansklubb

Friidrottsförbundet:
Tilde Bromann, Hässleholms Allmänna Idrottssällskap
Freja Andersdotter, Malmö Allmänna Idrottsförening

Simförbundet:
Perica Milos, Helsingborgs Simsällskap
Matilda Wendt, Angereds Simklubb

 

Här kan du läsa mer om Folkspel.