onsdag 08 december 2021

Eldsjäl 2.0 sätter framtida ledarskap i fokus

Ett gott ledarskap är en förutsättning för att vårt föreningsliv ska fungera och utvecklas. Med utbildningen Eldsjäl 2.0 vill Folkspel tillsammans med Riksidrottsförbundet stimulera och inspirera unga ledare att stärkas i sina roller.

unga-ledare-eldsjalar-folkspel-819x478.jpg

Hösten 2020 var det premiär för ledarskapsutbildningen Eldsjäl 2.0, ett program som vänder sig till unga idrottsledare i åldern 18–25 år och som genom sina respektive förbund fick möjlighet att utvecklas i sina roller som ledare.

I oktober 2021 var det dags att hälsa 14 nya deltagare välkomna. Det första fysiska mötet genomfördes hos ideella Folkspel, föreningslivets eget dotterbolag, i Göteborg där också representanter från Riksidrottsförbundet fanns på plats.

Under två dagar fick deltagarna bland annat ta del av en inspirationsföreläsning av Linn Hellstrand från SvT Sport, som berättade om redaktionens arbete kring ”En jämställd sportbevakning”. Starten på årets program gav även möjlighet att lära känna varandra och även utbyta erfarenhet med fjolårets deltagare, som fanns på plats för att avsluta sin utbildning.

– Att vi får vara en del av detta spännande projekt och verka tillsammans med förbund och RF och bidra till ett framtida stärkt ledarskap ligger helt i linje med våra värderingar, säger Carina Olofsson, projektansvarig hos Folkspel.

Under den kommande studieperioden blir det bland annat fokus på ledarutveckling, förändringsledning, att driva och förverkliga projekt och idéer. Att med mot och engagemang våga tänka nytt, annorlunda och framåt.

–  Eldsjäl 2.0 sätter framtida ledarskap i fokus. Jag har sagt det tidigare, vi sticker ut hakan och jag menar att här formas verkligen framtida förändringsledare inom idrotten. Utbildningen är väldigt viktig, säger Maria Ståhl, projektledare från RF och ansvarig för utbildningen.

Stefan Bergh är generalsekreterare på Riksidrottsförbundet och ser projektet som en viktig investering i vår idrottsrörelse och framtida föreningsliv. 

–  Att få verktyg för självreflektion och utveckling är en viktig ingrediens i framtidens ledarskap för att vi ska nå den strategiska utveckling vi vill se inom idrottsrörelsen. Att vi då med hjälp av Folkspel får extra stöttning för satsningar i en av våra viktiga utvecklingsresor är värt mycket för idrottsrörelsen.

En av deltagarna i årets Eldsjäl 2.0 är Elsa Olsson från Friidrottsförbundet och Umedalens IF. Hon ser mycket fram emot fortsättningen av programmet.

– Det här är verkligen en utbildning som ger rätt energi och möjligheten att få träffa andra unga ledare från andra idrotter betyder väldigt mycket.

MER OM ELDSJÄL 2.0

Sveriges ideella idrottsrörelse med 880 000 ledare är unik. För att behålla det unika måste det ideella ledarskapet stöttas, underhållas och utvecklas. Riksidrottsförbundet och Ideella Folkspel har därför gemensamt startat Eldsjäl 2.0, ett utbildningsprogram som nu genomförs för andra året i rad.
Eldsjäl 2.0 ska stärka och utveckla unga ledare att axla en ledande roll inom idrotten framåt i tid. Utbildningsprogrammet är tänkt att inspirera och stödja innovativa idéer för utveckling av ett hållbart ledarskap över tid inom idrotten.

Ett ledarskap där du får hjälp och stöttning av andra ledare och tid avsätts för att lära av och med varandra.

Utbildningen fokuserar på att utveckla det idé- och värderingsstyrda ledarskapet och att leda sig själv med hjälp av olika metoder och verktyg för att reflektera och utvärdera sitt ledarskap.

ÅRETS DELTAGARE:

Bilsportförbundet

Sofia Wolfenstein, Kramfors MK

Moa Liljedahl

Bordtennisförbundet:

Adam Magnusson, Skellefteå AIK BTF

Gustav Pärsén, Laholms BTK Serve

Moa Arvidsson, KFUM Stocksund IA

Tinna Nilsson, Söderhamns IF

Brottningsförbundet:

Nanny Jönsson, Dalby BK

Korpen:

Eleonor Derrah

Orienteringsförbundet:

Johanna Wilhelmsson, OK Orion

Felix Persson, Haninge SOK

Simförbundet

Elin B Hoffman, Mellansvenska simförbundet

Erica Mikaelsson, Uddevalla Sim

Matilda Boman, Uppsala Simsällskap

Friidrottsförbundet

Elsa Olsson, Umedalens IF

 

Här kan du läsa mer om Folkspel.