Här får alla vara med

måndag 19 oktober 2020

Parasport på isen. Ishockey.

Finalist i Årets Eldsjäl Inkludering 

Samtalet till Fredrik Friberg i Jönköping Curling Club, när föreningen utsågs till en av fyra finalister, var ovanligt trevligt. Det följdes av ett mejl.

”Hej, jag vet att vi inte ska sprida att vi är en av fyra finalister, men vi hade styrelsemöte igår och där berättade jag det. Alla gick ner i brygga”, skrev han.

Och det är klart att det är kul att uppmärksammas för att man gör något bra.

Jönköping Curling Club gör det. De gör alla rätt från första början och ger para-curlarna exakt samma förutsättningar som övriga curlare.

Vi gör ingen skillnad på folk utan ser alla som individer. Men jag måste också lovorda kommunen här, som ställer upp fantastiskt för oss och för föreningslivet, säger Fredrik Friberg.

När vi besökte Jönköping Curling Club arrangerades svenska mästerskapet i den nya, fina och handikappanpassade hallen. Då spelade världsmästare och olympier sida vid sida med para-curlare.

Jag tycker att den här föreningen verkligen går i bräschen och gör något riktig bra som jag hoppas att många kan ta efter.

Anna Hasselborg, OS medaljör 2018

 

TV4-profilen Frida Nordstrand är ambassadör för just den här kategorin – som samarrangeras med Riksidrottsförbundet –  och hon har fått uppleva hur hela hennes värld har vänts lite upp och ner.

Jag fick förmånen att jobba med ett tv-format som hette Vinnarskallar. Det var ett slags Mästarnas mästare för paraidrottare. Efter det så är jag så full av beundran för alla paraidrottare. De är mina hjältar på riktigt. Jag tycker att paraidrottarnas prestationer verkligen är värda att uppmärksamma, säger hon.